• Wonder-Woman-2017

10 superheltfilmer som tar deg på en rundreise i sjangeren

En sjanger som alltid byr på saklige og usaklige argumenter og diskusjoner når man lager en liste. Så vi bare legger den her, vi. Mens vi tar frem popcornet og trykker på play.

Black Panther (2018)

Regissør: Ryan Coogler
Med: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o

En meget god superheltfilm som også hylles for sin åpenbare samfunnsmessige viktighet. Ikke bare i kraft av å handle om en svart superhelt, men fordi den også våger å si noe om hva det vil si å være svart i USA, Afrika og verden.

T'Challa, returnerer hjem til en isolert, teknologisk avansert, afrikansk nasjon for å overta tronen som konge, etter sin fars død. Men da en gammel fiende vender tilbake, kreves det at han bruker alle sine evner for å løse den gigantiske konflikten han befinner seg i. Fun fact: Norske Storm Studios har laget den to minutter lange åpningssekvensen.

Strømmes hos Viaplay, Blockbuster, SF Anytime, Apple TV+, Google Play, YouTube

Er du glad i film og serier? Med vår bestselgende TV-pakke får du over 50 nasjonale og internasjonale TV-kanaler, samt HBO Nordic inkludert. Les mer om RiksPakken her.

The Avengers (2012)

Regissør: Joss Whedon
Med: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo

Her kan man snakke om både skuespillergalleri og superheltgalleri i samme film. For her er det mange godbiter i begge kategorier. The Avengers er nemlig et håndplukket lag av superhelter, brakt sammen av Nick Fury i etterretningsorganisasjonen S.H.I.E.L.D.

Sammen skal de bekjempe den mektige Loki, kjent fra norrøn litteratur, som har skumle planer om å slippe løs en alien-hær på jorda. Store plusser i margen for å la superheltene ha særpreg og være humane under den tøffe overflaten.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Blockbuster, SF Anytime, Apple TV+, Google Play, YouTube. 

Batman (1989)

Regissør: Tim Burton
Med: Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger

Med Jack Nicholson som The Joker og Michael Keaton som Bruce Wayne/Batman - under Tim Burtons stødige, visuelle regihånd - er dette en spennende film å sjekke ut hvis du vil ekspandere Batman-universet ditt forbi Christopher Nolans Dark Knight-triologi.

Jack Nicholson får fritt spillerom som jokeren, og stjeler nesten hele filmen. Før innspilling ble imidlertid Robin Williams tilbudt rollen da Nicholson nølte, men han tok den da studioet brukte Williams aksept som pressmiddel. Sistnevnte ble fornærmet for å ha blitt brukt som lokkemiddel for Warner Brothers, og nektet å spille for dem igjen før de ba om unnskyldning.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Blockbuster, Apple TV+, Google Play, YouTube. 

Aquaman (2018)

Regissør: James Wan
Med: Jason Momoa, Amber Heard, Willem Dafoe

Er du blodfan av serien Entourage er det sikkert overraskende at Vince Chase ikke har hovedrollen når du ser denne. Men har du sett Game of Thrones, gleder du deg sikker til å se Jason Momoa i rolle som Aquaman.

Det er noen storslagne undervannsbilder i denne filmen, som handler om Arthur Curry som er halvt menneske, “halvt atlanterhaving”. Da den undersjøiske verdenen erklærer krig mot den oversjøiske, må han plutselig bekle en rolle som føles som minst et par nummer for stor.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Netflix, Blockbuster, SF Anytime, Apple TV+, Google Play, YouTube.

Blade (1998)

Regissør: Stephen Norrington
Med: Wesley Snipes, Stephen Dorff, Kris Kristofferson

En litt annerledes film i sjangeren. Her går nemlig vampyrene på rave og lever et liv i den moderne 90-talls verdenen.

Wesley Snipes er Blade. Hans mor ble bitt av en vampyr da hun var gravid med ham. Nå jakter han vampyrer for å hevne sin mor, som døde under fødselen. Men vampyrenes leder Deacon Frost (Stephen Dorff), har et teknologisk forsprang i sin plan for å gjøre vampyrene til den herskende rasen på jorden.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Apple TV+, Google Play, YouTube. 

Wonder Woman (2017)

Regissør: Patty Jenkins
Med: Gal Gadot, Chris Pine, Robin Wright

Selv om Wonder Womans veivisende drivkraft er kjærlighet, er heldigvis ikke denne filmen en klisjépreget affære. Her klarer regissør Patty Jenkins å lage en stødig og original superheltfilm som føles frisk og fin. Godt hjulpet av en god Gal Gadot som amasoneprinsessen Diana.

Helt fra liten jente har hun en naiv tro på menneskets godhet. Men da et jagerfly krasjlander på øya hennes under andre verdenskrig, forstår hun at verden trenger hennes hjelp mot det onde.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Blockbuster, Apple TV+, Google Play, YouTube.

Logan (2017)

Regissør: James Mangold
Med: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen

Her er det greit å nevnte at dette er den siste filmen i Wolverine-serien, men det er også den beste. Også har selveste Hugh Jackman forsikret oss om at det er en standalone, altså en film som kan ses alene. Men se gjerne de to andre, altså.

Men i dette, sjangerutfordrende mesterverket av en superheltfilm, lar regissør James Mangold og nevnte Jackman utforskingen av karakteren til Logan bære filmen. Resultatet blir en mørk voksenfilm som ikke tar samme hensyn til yngre publikummere som andre superheltfilmer vanligvis gjør.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Blockbuster, Apple TV+, Google Play, YouTube.

Birdman (2014)

Regissør: Alejandro G. Iñárritu
Med: Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton

Er dette en superhelt film da? Du må nesten bare se den for å avgjøre. For at den handler om superhelter, eller skuespilleren som en gang spilte superhelten Birdman, er sikkert. Det som også er sikkert, er at den tok med seg to Oscar. For beste film og for beste originalmanus. Så det er en super film, uten tvil.

Men den er også så mye mer, der den blander fantasi og virkelighet, der den setter “styggen på ryggen” opp mot jakten på en falmet identitet og desperate ambisjoner. Michael Keaton - omtalt i Batman (1989) lenger opp i lista - viser også supertakter, i en rolle som ikke er uten biografiske likheter med hans egen karriere.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Netflix, Blockbuster, Apple TV+, Google Play, YouTube.

The Incredibles 1 & 2 (2004 og 2018)

Regissør: Brad Bird
Med: Craig T. Nelson, Holly Hunter

Tankeeksperiment: forestill deg mørke og skitne ikke-animerte remakes av disse to mesterverkene. Hvem skulle spilt Mr. Incredible? Woody Harrelson? Jon Hamm med bleket hår? Ikke vet vi. Hadde nok kostet litt, med alle spesialeffektene.

Uansett. Dette handler om superhelt-A4-familien. Mor og far har pensjonert seg fra sine respektive superheltkarrierer, men tvinges ut av sin anonyme tilværelse da et hemmelig oppdrag kommer deres vei. Lille Baby Jack Jack fikk en cameo i første film, men får mye større plass i den andre. Hysterisk morsom.

The Incredibles 1 kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, Apple TV+, Google Play, YouTube. 

The Mask (1994)

Regissør: Check Russel
Med: Jim Carrey, Cameron Diaz, Peter Riegert

1994 var virkelig Jim Carreys gjennombruddsår. Både Ace Ventura, Dum og Dummere og denne filmen kom samme år som OL på Lillehammer. Her får du også filmdebuten til Cameron Diaz, gitt. Det er tegneserieaktig og ellevilt i denne artige saken av en superheltfilm.

Jim Carrey spiller Stanley Ipkiss, en rolig og høflig bankmann, som finner en antikk maske med magiske krefter. Den gjør ham til en rappkjefta, frampå og fryktløs versjon av seg selv, helt motsatt av den han vanligvis er. Skurker, damer, politiet - det spiller ingen rolle hvem du er, når denne ganske annerledes superhelten raner banker, sjarmerer damer eller fanger skurker.

Kan leies hos RiksTV Filmleie. Strømmes også hos Viaplay, Netflix, Blockbuster, SF Anytime, Apple TV+, Google Play, YouTube

Er du på utkikk etter flere filmtips? Få flere gode filmanbefalinger her