• Gone-Girl-movie

Toppliste: 10 filmmysterier du må se

Sitrende spenning, smarte plots og konstant gjetting på hva som kommer rundt neste hjørne er faktorene som gjør Mystery-sjangeren til en kvalitetsparade av de sjeldne. 

The Prestige (2006)

Regissør: Christopher Nolan
Med: Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine

Når Christopher Nolan bestemmer seg for å by på et realt tryllekunstnerdrama, blir det både hokus og pokus for alle penga. For hvis vi lar de to magiske ordene være en metafor for twists & turns, er det nettopp det vi får å bryne oss på her. To stykk up-and-coming illusjonister går opp i duell i dette periodedramaet som utspiller seg på slutten av 1800-tallet.

I rollene får vi tungvekterne Bale og Jackman, med ringreven Michael Caine lurende i kulissene. Og når to brødre bestemmer seg for å samarbeide, Jonathan Nolan er nemlig med på manussiden, lar vi oss lure med glede...

Kan leies i RiksTV Filmleie. Du finner den også her: Viaplay, Blockbuster, Apple TV+, Google Play, YouTube

Er du glad i filmer og serier? Med vår bestselgende TV-pakke får du HBO Nordic inkludert! Les mer om RiksPakken her. 

Gone Girl (2014)

Regissør: David Fincher
Med: Ben Affleck, Rosamund Pike, Tyler Perry

Det tok ikke lang tid før rettighetene til Gillian Flynns roman med samme tittel ble snappet opp av Hollywood. Manusarbeidet har hun også gjort selv. David Fincher får fram det beste i Ben Affleck og Rosamund Pike, som ekteparet Nick og Amy Dunne. Men da Nick melder Amy forsvunnet på deres fem års bryllupsdag, slår glansbildehistorien hans etterhvert sprekker. Politiets og medias søkelys rettes raskt mot ham. Var det han som drepte Amy?

Kan leies i RiksTV Filmleie. Du finner den også her: Viaplay, Netflix, Blockbuster, Apple TV+, Google Play, YouTube

De mistenkte (1995)

Regissør: Bryan Singer
Med: Kevin Spacey, Stephen Baldwin, Gabriel Byrne

Det er så mye som er bra med denne filmen. Hvordan den er skutt og klippet. Skuespillergalleriet. Bare navnet på den urbane legenden historien kretser rundt, Keyzer Söze, burde få en pris. Ble to Oscar, da. Blant annet til Kevin Spacey for birollen som krøplingen Roger “Verbal” Kint.

Her gir ikke regissør Bryan Singer oss mer enn vi akkurat trenger, og holder oss på i dirrende stemning på kanten av stolen, helt til han trekker den bort under rumpa på oss. Wow.

Kan leies i RiksTV Filmleie. Du finner den også her: Blockbuster, SF Anytime, Apple TV+, Google Play, YouTube

L.A. Confidential (1997)

Regissør: Curtis Hanson
Med: Russell Crowe, Kevin Spacey, Guy Pearce, Kim Basinger

Vi dras rett inn i 50-tallets Los Angeles, i Michael Manns kritikerroste og prisbelønte krimmysterie. Tre politimenn - én snusmoralsk regelrytter, én mediekåt sleiping og ett brutalt råskinn - har sine ulike metoder for å håndheve loven. Deres framgangsmåter ute i felten speiles i hvordan de forholder seg til justisen internt på LAPD-avdeligen.

Stasjonssjefen har tidligere sett gjennom fingrene med både regelbrudd og korrupsjon så lenge skurkene fikk som fortjent, men tvinges opp i de moralske ringene når mord, prostitusjon og kollegiale feider tårner seg opp.

Strømmes hos Amazon Prime, Blockbuster

Den sjette sansen (1999)

Regissør: M. Night Shyamalan
Med: Haley Joel Osment, Bruce Willis, Toni Collette

Hvis du har hørt folk hviske “I see dead people”, er det på grunn av denne filmen. Det er den åtte år gamle gutten Coles evne til å se døde mennesker, tittelen til M. Night Shyamalans psykologiske thriller spiller på.

Hans unge sinn er naturligvis ikke i stand til å forstå eller hanskes med denne temmelig utakknemlige sansen. Da han møter barnepsykologen Dr. Crowe, spilt av Bruce Willis, får han hjelp til å forstå og bearbeide hvorfor åndene ber ham om hjelp. Men det får konsekvenser for dem begge.

Kan leies i RiksTV Filmleie. Du finner den også her: SF Anytime, Google Play, YouTube

Atonement (2007)

Regissør: Joe Wright
Med: Keira Knightley, James McAvoy, Brenda Blethyn

Adapsjonen av Ian McEwans roman med samme navn, er tro mot suksesshistorien, men smører på når det kommer til det filmatiske. Strålende cinematografi, musikk og skuespill løfter filmen til nye høyder.

Under oppspillet til andre verdenskrig begår 13 år gamle Briony en stor feil. Hun lever et privilegert sommerferieliv på familiens gods, men anklager feilaktig storesøsterens flørt for å stå bak en forbrytelse han ikke begikk. Hennes falske vitnemål forandrer de tres liv for alltid.

Strømmes hos Netflix, Apple TV+

The Game (1997)

Regissør: David Fincher
Med: Michael Douglas, Sean Penn, Deborah Kara Unger

Det er ikke første gang Michael Douglas spiller rik bankmann, *host* Wall Street, men i denne lekne, psykologiske thrilleren, er det ikke hans rollefigur som trekker i trådene. Når den noe mer løsslupne lillebroren (Sean Penn) ruller inn i byen på hans 48-årsdag, får han en gave litt utenom det vanlige.

Et slags gavekort til et selskap som leverer avanserte, skreddersydde “spill” til sine klienter. Og når mannen som har alt blir sugd inn i en serie pranks-fra-helvete, får han problemer med å skille fantestreker og spill fra lærepenger og virkelighet.

Strømmes hos Apple TV+, Google Play, YouTube

Mystic River (2003)

Regissør: Clint Eastwood
Med: Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon

Denne mørke og triste neo-noir-filmen, er heldigvis også intelligent. Glimrende regissert av Clint’ern, får vi en historie som kretser rundt tre barndomskompiser fra Boston irske nabolag.

Da datteren til Sean Penns karakter blir drept, settes Kevin Bacons etterforskerrolle på saken. Men etterhvert vender mistanken seg mot den tredje kompisen, i Tim Robbins hemmelighetsfulle skikkelse. En hjerteskjærende og ubehagelig historie om sorg, svik og løgn. Prisvinnende sådan.

Kan leies i RiksTV Filmleie. Du finner den også her: Viaplay, Blockbuster, Apple TV+, Google Play, YouTube

De andres liv (2006)

Regissør: Florian Henckel von Donnersmarck
Med: Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch

En tysk Oscar-vinner har vi plass til. Når den i tillegg er et spiondrama som ikke ofrer karakterer og menneskelighet for jaktscener og skuddvekslinger, er det bare å si “ja, bitte”. Før Berlinmurens fall hadde den øst-tyske spiontjenesten frie tøyler. Inngrep i privatlivets fred var som hverdagslig å regne.

Her følger vi en Stasi-offiser med typisk tysk effektivitet som sitt varemerke, en ekspert på å avsløre politiske dissidenter. Men da han overvåker og avlytter en kjent dramatiker og hans skuespillerkjæreste. Men for første gang i hans følelsesløse karriereklatring, får han sympati for for livene han forsøker å rive i stykker. Kanskje fordi de viser ham hvor tomt hans eget er?

Kan leies i RiksTV Filmleie. Du finner den også her: Apple TV+, Google Play, YouTube

Chinatown (1974)

Regissør: Roman Polanski
Med: Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston

En klassiker som blander de tre hovedingrediensene i en suksessoppskrift. Godt manus, regi og skuespill. En privatdetektiv (Jack Nicholson) dras dypere og dypere inn i et edderkoppnett som består av Los Angeles vannforsyning, korrupsjon og en incestsak.

Filmen var nominert til 11 Oscars, men måtte nøye seg med én for beste manus, da den kom i helt skyggen av Gudfaren 2. Ikke at det gjør den noe dårligere.

Strømmes hos Apple TV+, Blockbuster, Google Play, YouTube 

Vil du ha flere film- og serietips?
Klikk deg videre her