• I-Love-You-Now-Die-HBO-Nordic

Toppliste: 10 True Crime-serier som gir deg gåsehud

Er du like fascinert av uløste krimgåter som oss? Vi har plukket ut ti True Crime-serier som virkelig er verdt å se! 

1. Making a Murderer

Regi: Moira Demos, Laura Ricciardi
Med: Steven Avery, Brendan Dassey, Ken Kratz
År: 2015-

Making a Murderer har alle ingrediensene til en god True Crime-serie: Politiet gjør ikke jobben, dommerne er kyniske, tilsynelatende uskyldige personer blir dømt og historien er vanvittig uforutsigbar.

Det som også gjør at Making a Murderer til en så knakende god true crime-serie, er at man som seer føler så utrolig mye med de berørte personene. Historien om Brendan Dassey og onkelen Steven Avery som blir dømt for drapet på fotografen Teresa Halbach er svært emosjonelt medrivende. Det blir spennende å se om Netflix følger opp med en tredje sesong. For Avery og Dassey sitter fortsatt fengslet.

Strømmes på Netflix

Er du glad i film og serier? Med vår bestselgende TV-pakke får du HBO Nordic inkludert! Les mer om RiksPakken her.

2. The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst

Regi: Andrew Jarecki
Med: Robert Durst, Andrew Jarecki, Gary Napoli
År: 2015

Året er 2001 og søppelsekker med et partert lik dukker opp i den lille småbyen Galverston i Texas. Politiet finner ut at den avdøde er Morris Black, en ganske anonym mann med en ukjent fortid. Mistanken rettes mot naboen. Først tror de at naboen er en kvinne, men viser seg å være den eksentriske New York-millionæren Robert Durst. Dette er starten på en helt utrolig historie.

Vi blir bedre kjent med Dursts forhistorie, og lærer at dette ikke er første gang at han blir beskyldt for drap. Når man snakker om True Crime, er det umulig å ikke trekke frem The Jinx. Serien er regissert av Andrew Jarecki. Han er kjent for spillefilmen All Good Things som er inspirert av Durst liv.

Regissøren klarte det ingen andre hadde klart før han, nemlig å få til et eksklusivt intervju med millionæren. Denne unike tilgangen gjør The Jinx til en helt spesiell og fengslende serie.

Strømmes på HBO Nordic

3. Abducted in Plain Sight

Regi: Skye Borgman
Med: Jan Broberg, Bob Broberg, Mary Ann Broberg
År: 2017

Dokumentarfilmen Abducted in Plain Sight tar oss med tilbake til 1970-tallet og vi blir kjent med en familie i Idaho som utvikler et nært vennskap med naboen Robert Berchtold. Det viser seg at Robert egentlig ikke er så interesserte i foreldrene, men i den unge datteren Jan. Foreldrene stusser ikke over at Robert tilbringer mye tid sammen med datteren. Han får til og med lov til å sove med datteren i sengen, og utsetter henne for flere seksuelle overgrep.

Som du skjønner er dette en ganske syk historie. Og, hold deg fast, den blir enda sykere: Robert bestemmer seg for å kidnappe Jan og får henne til å tro at hun er bortført av romvesener!

Det er så mye sjokkerende og hårreisende som skjer i Abducted in Plain Sight at det nesten ikke er til å tro. Abducted in Plain Sight viser at virkeligheten overgår fantasien.

Strømmes på Netflix

4. OJ: Made in America

Regi: Ezra Edelman
Med: Kareem Abdul-Jabbar, Mike Albanese, Muhammad Ali
År: 2016

O. J. Simpson var mannen som hadde oppnådd den amerikanske drømmen og hadde «alt»: Han var en fremgangsrik fotballspiller og TV-kommentarer, i tillegg til at han medvirket i filmer som Mannen med den nakne pistol, The Towering Inferno og Capricorn One.

Men så smeller det! I 1994 blir han arrestert og mistenkt for drapet på Nicole Brown Simpson og vennen Ron Goldman. Han frifunnes året etter, men noen år senere blir han - i beste true crime-stil – likevel dømt. O.J. Simpson-saken er svært omfattende og detaljrik. Takket være god dramaturgi, spennende personer foran kamera og unike arkivopptak blir OJ: Made in America aldri kjedelig.

Strømmes på amerikanske ESPN

5. Wild Wild Country

Regi: Chapman Way, Maclain Way
Med: Osho, Ma Anand Sheela, George Meredith
År: 2018

Noe av det beste med true crime-serier, er de kan introdusere oss for mennesker og miljøer vi i vår villeste fantasi ikke trodde at eksisterte. Wild Wild Country tar oss med på innsiden av en amerikansk sexkult i Oregon, som ledes av den omdiskuterte indiske guren Bhagwan Shree Rajneesh. Han blir etter hvert en kontroversiell figur og kommer i konflikt med lokalsamfunnet.

Det går så langt som at sekten gjennomfører det største biologiske terrorangrepet i USAs historie! Wild Wild Country er gnistrende godt fortalt og fascinerende. En serie du sent vil glemme.

Strømmes på Netflix

6. The Keepers

Regi: Ryan White
Med: Gemma Hoskins, Abbie Schaub, Virginia Anzengruber
År: 2017

Hvem drepte søster Cathy Cesnik? Det forsøker den syv episoder lange serien The Keepers å finne svaret på. 27 år gamle Cesnik underviste i engelsk på en jenteskole i Baltimore og hun var veldig godt likt. Men så i 1969 forsvinner hun sporløst, men liket blir senere funnet på en søppelfylling.

I serien blir vi kjent med to tidligere elever - bestemødre Gemma Hoskins og Abbie Schaub. De to er hobbydetektiver og mistenker at Cesnik ble drept fordi hun satt på informasjon om overgrep som foregikk på skolen. The Keepers er, selv om den er sterk kost, veldig fengslende.

Strømmes på Netflix

7. I Love You, Now Die: The Commonwealth vs. Michelle Carter

Regi: Erin Lee Carr
Med: Michelle Carter, Jesse Barron, Sam Boardman
År: 2019

Politiet etterforsker selvmordet til 18-år gamle Conrad Roy. Som en del av dette arbeidet oppdager de tekstmeldinger mellom han og kjæresten, 17-år gamle Michelle Carter. Mye tyder på at hun kan ha oppmuntret ham til å ta sitt eget liv.

Dette er utgangspunktet for dokumentaren I Love You, Now Die. Den er hjerteskjærende og vond å se på, og stiller spørsmål om sammenhengen mellom mental helse, teknologi og sosiale medier. Erin Lee Carrs fjerde dokumentarfilm er et spennende tilskudd til True Crime-sjangeren.

Strømmes på HBO Nordic

8. Conversations With a Killer: The Ted Bundy Tapes

Regi: Joe Berlinger
Med: Stephen Michaud, Bob Keppel, Kathleen McChesney
År: 2019

Den myteoppspunnede seriemorderen Ted Bundy er hovedpersonen i denne fire episoder lange serien, regissert av Oscar-nominerte Joe Berlinger (Paradise Lost 3: Purgatory). På 1970-tallet stod Bundy bak et stort antall voldtekter, kidnappinger og drap på unge kvinner. Han tilsto ikke disse ugjerningene før på 1980-tallet.

Det er laget en rekke med filmer om den amerikanske seriemorderen, deriblant Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile med Zac Efron i hovedrollen. Ingen av dem er like interessante som The Ted Bundy Tapes: Vi kommer mye tettere på seriemorderen og hans forbrytelser ved hjelp av sjeldne bilder, nye intervjuer og lydopptak.

Strømmes på Netflix

9. Mannen som falt

Regi: Tommy Gulliksen
Med: Knut Lindh, Hallgrim Berg, Ludvig Wiborg
År: 2020

TV Norges aktuelle true crime-satsning handler om den norske sivilingeniøren Jan Wiborg. Den 21. juni 1994 ble han funnet død i København. Det danske politiet etterforsker dødsfallet og konkluderer raskt med at dette må ha vært et selvmord. Men var det egentlig det, eller ble han drept?

Det det danske politiet ikke vet, er at Wiborg var en ganske omdiskutert person i striden om hvor den nye hovedflyplassen skulle bygges i Norge. Han mente å ha beviser for at Stortinget ble ført bak lyset da det vedtok å bygge Gardermoen. Mannen som falt fungerer svært godt som en spennende thriller. Den gir også et fascinerende innblikk i hvordan politisk maktspill foregår.

Strømmes på Dplay og hos RiksTV

10. Gåten Orderud

Regi: Eli Solheim, Ingrid Boon Ulfsby
Med: Øystein Milli, Veronica Orderud
År: 2018

Trippeldrapet på Orderud Gård er en av Norgeshistoriens aller mest omtalte drapssaker, og man kan jo stille seg spørsmålet om saken noen gang vil få et endelig punktum. Noen vil kanskje bli skuffet over at Gåten Orderud ikke gir et klart svar på det vi aller lurer på: Hvem det var som avfyrte de dødelige skuddene på Orderud Gård?

Mest av alt er serien en svært velfortalt og spennende gjennomgang av alt som skjedde. Alt fra etterforskningen, rettssakene til hvordan flere av de involverte har det i dag. Her har det blitt gjort et grundig researcharbeid. Det blir det god TV ut av.

Strømmes i NRK TV