• Woody-Allen

Regissørportrett: Woody Allen

New York-regissøren fremfor noen – Woody Allen

Noen vil hevde at Woody Allen lager den samme filmen om og om igjen. Hovedpersonen er som regel en nevrotisk New Yorker (ofte spilt av Allen selv) som strever med kjærligheten, familierelasjoner og karrieren, mens eldre jazzmusikk preger lydsporet. 

Selv om mange av filmene kan virke like, har han utforsket ulike sjangre og stiluttrykk. Det er for eksempel stor forskjell på slapstick-komedien Bananas, det seriøse familiedramaet Interiors og thrilleren Match Point.

Den 84-år gamle regilegenden har laget nærmere 70 filmer, jobbet med alt som kan krype og gå av store skuespillere og kan skilte med fire Oscar-statuetter (og ganske mange andre priser). Men han har ingen planer om å trappe ned. Hans nye film Rifkin's Festival med Christoph Waltz i hovedrollen skal etter planen lanseres til høsten. Og du kan tro han klør etter å regissere enda en ny film!

Woody Allen ble født i New York i 1935 hvor han siden har bodd og de fleste av hans filmer utspiller seg. Han startet sin karriere som stand up-komiker og manusforfatter på TV-programmet Your Show of Shows hvor han jobbet sammen med andre komikere som Mel Brooks og Carl Reiner.

Woody Allen - A Documentary kan leies i RiksTVs Filmleie. 

Elleville filmer

Flere av Woody Allens tidligere filmer er ganske spinnville. Den første filmen han var med i og skrev manus til var What's New Pussycat? (1965). Denne filmen har også navn som Peter Sellers, Peter O'Toole og Ursula Andress på rollelisten.

Innspillingen av denne komedien var svært kaotisk og sluttresultatet er en film med løst sammenhengende sekvenser. Filmen ble overraskende nok en hit og gjorde at Allen fikk lage sin første film som regissør: What's Up, Tiger Lily? (1966).

Konseptet til hans regidebut er ganske så originalt: Allen dubbet den japanske, James Bond-inspirerte spionfilmen International Secret Police: Key of Keys, og la på dialog som overhodet ikke hadde noe med plottet til den originale filmen å gjøre! Etter at Allen hadde dubbet den om, handlet filmen om jakten på verdens beste oppskrift på eggesalat! Mottakelsen av filmen ble tålelig bra, selv om den ikke ble hans virkelig store gjennombrudd.

Men noen som la merke til ham, var filmstudioet United Artists, som tidligere på 1960-tallet hadde hatt stor suksess med både Pink Panther-filmene, James Bond-serien og Dollartrilogien med Clint Eastwood. Med andre ord ikke et hvilket som helst filmstudio.

Allens første film for United Artists var Bananas (1971). Denne hysterisk morsomme og sprudlende filmen handler om en nylig singel New Yorker som bestemmer seg derfor for å reise til en liten Latinamerikansk nasjon - en såkalt «Bananrepublikk» - for å delta i en revolusjon. Allens store forbilder Marx-brødrene, kjent for sin slapstickhumor, var en stor inspirasjon for både Bananas og flere av hans etterfølgende filmer, deriblant Everything You Always Wanted to Know About Sex* (*But Were Afraid to Ask) (1972) og Sleeper (1973). Disse filmene er ikke blant hans mest kjente, men de er ikke desto mindre severdige av den grunn. De er proppfulle av morsomheter og kreative påfunn som garantert vil deg en god latter.

Bananas kan leies i iTunes Movies.

En annen svært severdig Allen-film fra denne perioden er Prøv igjen, Sam (1972), som er en fantastisk hyllest til Humphrey Bogart og Casablanca. Denne filmen er basert på Allens eget Broadway-stykke med samme navn hvor han på finurlig vis kommuniserer med selveste Bogart (!) for å datingtips.

Bogart gjorde ikke rollen på nytt igjen, men Allen løste det hele ved å benytte klipp fra Casablanca og han castet Bogart-etterlikneren Jerry Lacy. En smått genial film!

Prøv igjen, Sam kan strømmes på YouTube, Google Play og iTunes Movies

Det store gjennombruddet

I 1977 kom det som skulle bli hans virkelig store gjennombrudd, en av hans beste filmer, en av tidenes New York-skildringer og filmhistoriens kanskje beste romantiske komedie: Vi snakker selvfølgelig om Annie Hall. Dette er en film som fornyet den romantiske komedien og sjangeren ble aldri den samme siden.

Annie Hall er en film som balanserer romantikk, komedie og drama på en helt glimrende måte. Allen og Diane Keaton spiller henholdsvis komikeren Alvy Singer og den sjarmerende Annie Hall som innleder et hett forhold i storbyen. Allen og Keaton var i virkeligheten sammen på denne tiden, og det er nok mye av grunnen til at kjemien sitter som et skudd mellom de to. Allens velkjente betraktninger om tilværelsen i New York, meningen med livet, sex, kjærligheten og døden preger filmen som det er umulig å bli lei av.

Annie Hall ble en av de store kassasuksessene i 1977 og stakk av med fire av de gjeveste Oscar-prisene: For Beste film, Beste regi, Beste manus og Beste kvinnelige hovedrolle.

Annie Hall kan leies i RiksTVs Filmleie. Den kan også strømmes hos YouTube, Google Play og iTunes Movies.

Allen fulgte opp suksessen med det seriøse familiedramaet Interiors (1978), sterkt inspirert av Ingmar Bergman – en av Allens favorittregissører. Dette er altså en mer alvorstung film enn de han hadde gjort tidligere. Filmen handler om en 60-år gammel familiefar som har holdt ut ekteskapet for barnas skyld. Nå vil han skille seg og har funnet seg en ny kjæreste, noe barna har forskjellige meninger om. Interiors er en svært emosjonell og mektig film som viser at Allen er en god regissør av drama. Filmen fikk god mottakelse og hele fem Oscar-nominasjoner.

Den ultimate New York-skildringen

Han dro tilbake til New York for å lage Manhattan (1979), en av de vakreste svart-hvitt-filmene som noensinne er laget. Filmens fotograf Gordon Willis, kjent for sitt arbeid på Annie Hall og Gudfaren-filmene, fanget stemningen i New York på en måte som ingen annen har gjort før eller siden.

I Manhattan møter vi komedieforfatteren Isaac Davis (Allen) som dater en 17-år gammel jente (Mariel Hemingway), men han ender opp med å bli forelsket i sin beste venns elskerinne, spilt av Keaton. I filmen blir vi også introdusert for en veldig ung Meryl Streep i en av sine aller første roller. Manhatten kan minne om Annie Hall, men mest av alt er den filmhistoriens ultimate hyllest av New York.

Manhattan kan leies i RiksTV Filmleie. Filmen kan også strømmes hos SF Anytime og iTunes Movies.

Gullalderen fortsetter

1980-tallet er også en svært god periode for Allen. Filmene hans er fortsatt morsomme, noe den herlige tulledokumentaren Zelig (1983) er et godt eksempel på. Men flere av filmene får også en mer filosofisk og mørkere undertone.

Stardust Memories (1980) er en parodi på den italienske filmklassikeren (1963). Vi følger en filmskaper, spilt av Allen, som ser tilbake på livet sitt og de ulike kjærlighetsforholdene han har hatt, samtidig som han deltar på en festival for sine tidligere filmer. I likhet med Manhattan er dette en fantastisk svart-hvitt film.

Vi får også glimrende prestasjoner av både Charlotte Rampling, Jessica Harper, Marie-Christine Barrault og Sharon Stone i hennes filmdebut. Filmen fikk hard medfart av kritikerne i sin tid og den slet med å nå ut til publikum, men den har i de senere årene fått en stadig større tilhengerskare. The Guardian har kåret Stardust Memories til en av Allens beste filmer. Det er en kåring vi er enig i.

Se Stardust Memories i iTunes Movies.

Men vår store Allen-favoritt i dette tiåret er The Purple Rose of Cairo (1985). Denne filmen har en de vakreste og søteste historiene vi vet om. Vi møter New Jersey-husmoren Cecilia (Mia Farrow) under depresjonen på 30-tallet. Hun elsker film mer enn noe annet og hun søker tilflukt i kinomørket som ofte hun kan. Under en forestilling skjer noe helt magisk: Den kjekke filmkarakteren Tom Baxter (Jeff Daniels) kommer ut av lerretet og ønsker å bli bedre kjent med Cecilia! For en rørende skildring av magien med film!

Se The Purple Rose of Cairo i iTunes Movies, Google Play og YouTube.

Et annet 80-tallshøydepunkt som er verdt å trekke frem er så klart Hannah and Her Sisters (1986). Dette er både en alvorlig og komisk familiesaga, med mange likheter med Ingmar Bergmans Fanny and Alexander (1982).

Vi møter de tre søstrene Hannah, Holly og Lee som står hverandre nær, men som ikke alltid er enig om alt. Filmens store skuespillerensemble består av navn som Michael Caine, Carrie Fisher, Mia Farrow og Max von Sydow, som alle gjør eksepsjonelt gode roller. Hannah and Her Sisters var i sin tid Allens mest innbringende film og vant tre Oscar-priser – for Beste mannlige birolle, Beste originale manus og Beste kvinnelige birolle.

Se Hannah and Her Sisters i iTunes Movies.

Høydepunktene kommer ikke like tett på 1990-tallet, selv om Allen var like produktiv som før. Men vi vil driste oss til å påstå at selv de svake Allen-filmene er høyst severdige. Et eksempel på en slik film er Everyone Says I Love You (1996), som ikke gjorde det så bra på kino, men som har nok av kvaliteter. Den har et fantastisk cast og noen helt fantastiske dansenumre.

Her møter vi Allen selv, Julia Roberts, Edward Norton, Drew Barrymore, Goldie Hawn og Natalie Portman i en og samme film! De elegante dansenumrene bringer tankene tilbake til musikalstjernene Fred Astaire og Ginger Rogers.

Everyone Says I Love You kan leies i RiksTVs Filmleie. 

Allens kanskje beste 90-tallsfilm er krimkomedien Bullets over Broadway (1994). Handlingen foregår i New York i 1928 der den unge dramatikeren David Shayne, spilt av John Cusack, sliter med å få finansiering til sitt nye stykke. Redningen kommer i form av gangsterpenger. Men pengene kommer med en betingelse – han må caste den udugelige skuespilleren Olive Neal (Jennifer Tilly)! Fantastiske kostymer, utsøkt tidskoloritt, mye forviklinger og glimrende skuespillere kjennetegner denne perlen av en komedie.

Bullets over Broadway kan leies i RiksTVs Filmleie. 

Nye klassikere

Mens de fleste eldre regissører velger å pensjonere seg, fortsetter Allen å lage en ny film i året. Og fortsatt evner han å lage noen skikkelig gode filmer - som Match Point (2005) med Scarlett Johansson og Jonathan Rhys Meyers i hovedrollene.

Handlingen er satt til London hvor vi møter den unge arbeiderklassegutten Chris Wilton (Rhys Meyers) som er fast bestemt på å gifte seg rik. Han begynner etter hvert å date en rikmannsdatter, men samtidig får han sterke følelser for en annen kvinne (Johansson) – noe som skal vise seg å få fatale konsekvenser. Match Point er en annerledes Allen-film. Den er en mer rendyrket thriller enn hva vi forbinder med ham. Filmen er blant hans aller beste, og viser at han ikke er redd for å utfordre seg selv.

Match Point kan leies i RiksTVs Filmleie.

Han var heller ikke redd for å i seg i kast med serieformatet: I 2016 regisserte han nemlig miniserien Crisis in Six Scenes for Amazon Prime. Handlingen foregår på 1960-tallet i USA hvor det er turbulente tider. Vi følger en forstadsfamilie som får uventet besøk av en FBI-etterlyst bohem, Lennie Dale (Miley Cyrus). Serien fikk dessverre hard medfart av kritikerne, men vi synes den er et fornøyelig tidsportrett fra 1960-tallet der Allen og medskuespillerne gjør fine roller.

Se Crisis in Six Scenes på Amazon Prime.

Allens foreløpig siste utgitte film A Rainy Day in New York utspiller seg, som tittelen sier, i New York. Men de siste årene har han utvidet horisonten og spilt inn filmer i både Paris, Barcelona og Roma, mens hans kommende film Rifkin's Festival med Christoph Waltz utspiller seg i den sjarmerende turistbyen San Sebastián. Det store spørsmålet er bare når han skal filme i Norge?

A Rainy Day in New York kan leies i RiksTVs Filmleie. Den kan også strømmes på Netflix og Viaplay.

Bonus:

Woody Allen er selv en jazzmusiker som har turnert verden rundt, også i Oslo. Sammen med sitt jazzband pleier han å fremføre konserter på restauranten til det ærverdige og berømte Carlyle Hotel i New York. I den fortreffelige dokumentaren Always at the Carlyle forteller Allen og andre celebriteter om deres forhold til dette hotellet, som for øvrig er med i A Rainy Day in New York.

Always at the Carlyle kan leies i RiksTVs Filmleie. Den kan også strømmes på Viaplay.