• Yatzy

20 ting familier kan finne på mens de er hjemme sammen

Er tiden lang, tålmodigheten kort og kreativiteten oppbrukt? Her er 20 tips til aktiviteter for hele familien.

Å være hjemme i mange dager og uker i strekk uten de vanlige hverdagsrutinene, er uvant for de fleste og kan bli krevende hvis man har gått tom for ideer til hva man skal finne på. 

1. Brettspill og yatzy

Dette er en utmerket anledning til å hente brettspillene som kanskje ligger stablet i boden og ikke har vært brukt på en stund. Yatzy er også morsomt og sosialt.

2. Lære et nytt kortspill

Kortstokken har kanskje heller ikke vært så mye i bruk de siste årene? Ta den fram og stokk kortene! På nettet finnes det mange oversikter over ulike typer kortleker, kanskje dette er en anledning til at hele familien kan lære et helt nytt spill?

3. Legg kabal på gamlemåten

Når kortstokken først er framme, kan det være morsomt å lære barna å legge kabal. Noen kabaler er kanskje litt i overkant avanserte for de minste barna, men er de i den alderen hvor de har begynt å lære klokka, er klokkekabalen et utmerket sted å starte.

4. Puslespill og brettspill

Mens du først er ute i boden og henter brettspillene, kan du ta med puslespillene i samme slengen. Hvis dere er så heldige at dere har puslespill med mange brikker, kan det bli et morsomt og tidkrevende fellesprosjekt for familien. Finn en stor plate dere kan legge puslespillet på, slik at dere kan flytte det rundt etter behov og ikke trenger å okkupere for eksempel kjøkkenbordet over lange tider.

5. Film og TV

Dette er vel den aktiviteten de fleste allerede er godt i gang med i hjemmeperioden. Vi tar det med som et tips likevel, for hva med å finne gode, gamle serier som er nye for barna og byr på nostalgi for de voksne?

Serien «Det var en gang et menneske» er lærerik og finnes på nettet. Kanskje et gjensyn med «Portveien 2» hadde vært noe? Både på NRK og de mange ulike strømmetjenestene ligger det store mengder filmer, serier og dokumentarer som kan være av interesse og som man kanskje ikke har tid til å se på ellers.

TITTETIPS: Sjekk ut flere av våre film- og serietips her.

6. Quiz

Lag en quiz med spørsmål tilpasset kunnskapsnivå og interessefelt hos hvert enkelt familiemedlem. For eksempel: Først får sportsinteresserte Ola to spørsmål om fotball, deretter får dinosaureksperten Kari svare på to spørsmål i den kategorien, og slik fortsetter runden til hele familien har fått spørsmål. Her er det uendelige muligheter til spørsmål for mange runder.

7. Baking og matlaging

Å lage mat i fellesskap er både morsomt og lærerikt. Bla i kokebøker og bli enige om noe godt dere kan lage sammen, eller ta utfordringen og se hva dere kan lage av det dere har i fryseren og kjøleskapet.

SPELTBRØD: Lær å lage deilig speltbrød med denne oppskriften.

8. Trolldeig

Å lage morsomme ting av trolldeig er en sikker vinner for de små. Blant mel, vann og litt salt til en deig, og form figurer som kan tørkes i ovnen på 70-80 grader til de er blitt harde.

9. Kims lek

Denne hukommelsesleken kan tilpasses så den passer alle aldersgrupper. Legg noen gjenstander på bordet, og la deltakerne se på tingene i 30 sekunder før du dekker dem til. Hvem husker flest gjenstander?

10. Les bøker

Å lese bøker i fellesskap er koselig og noe man kanskje ikke så ofte har tid til ellers. Enten kan en av dere lese høyt for de andre, eller dere kan høre på en lydbok sammen.

11. Så frø

Hvis dere har litt jord og noen frø, kan dere lage et lite «veksthus» i vinduskarmen. Dekk pottene med litt plastfolie, og følg med fra dag til dag for å se hva som vokser opp.

12. Tegning og fargelegging

Er dere glad i å tegne, er det en fin syssel man kan holde på med i timevis. Fargelegging er også en god idé og brukes faktisk som mindfulness for voksne. Søk etter «mandala» på nettet og print ut mønstre dere kan fargelegge.

13. Yoga

Hva med en økt yoga for hele familien? Finn noen gode yogavideoer på YouTube og følg instruksjonene.

14. Dans

Sett på noen fengende låter på stereoen og få hele familien med ut på dansegulvet!

15. Skattejakt

Lag en skattejakt eller rebusløp hvor barna må løse gåter for å finne ut hvor neste ledetråd befinner seg. Lag så mange ledetråder du kan finne på, og plasser en egnet skatt i slutten av løypa.

16. Utebingo

Hvis man har mulighet til å ta seg en tur, enten ut i hagen eller i nærområdet, kan utebingo være morsomt. Finn egnede bingobrett på nettet, eller lag noen selv.

17. Telttur på stuegulvet

Sett opp leketelt på stuegulvet og lat som dere er på tur. Piknik midt i stuen er også gøy, i alle fall for de minste.

18. Skriv brev

Brevskriving er ikke så vanlig mer, men i disse tider der mange barn ikke får møtt besteforeldrene sine, kan det være ekstra hyggelig å skrive brev. Og det blir garantert satt stor pris på hos mottakerne!

19. Rydding

Kanskje ikke den mest populære aktiviteten å foreslå, men er man sammen om å rote, bør man være sammen om å rydde også. En motiverende belønning underveis kan for eksempel være en sjokoladebit for hver femte eller tiende ting man rydder på plass.

20. Felles vaskedag

Og mens vi er inne på litt mer upopulære aktiviteter: Husvask må til, ikke minst når man er så mye hjemme som man er nå. Lag en liste over gjøremål og tildel arbeidsoppgaver for hver enkelt. Da vil barna lære at det er mye som må gjøres i en husholdning. Etterpå kan premien være en hyggestund.