• Rikstv_prod116647ret

Hvor mange bakterier bor egentlig på fjernkontrollen din?

Vi vasker hender og overflater. Samtidig blir en del av husets bakteriebomber ofte helt glemt. Fjernkontrollen, som de fleste bruker mer eller mindre hver dag, er helt klart en av «verstingene».

Når vasket du fjernkontrollen sist? For veldig mange av oss er ikke dette noe vi tenker på, før vi eventuelt blir spurt om det. 

I likhet med lysbrytere, PC-tastaturet, mobiltelefonen og andre områder er fjernkontrollen noe vi tar ofte på. Da samler det seg naturligvis også en del smuss og bakterier på den.

Hvordan rengjøre fjernkontrollen?

Etter å ha blitt gjort oppmerksom på dette, får du muligens lyst til å rengjøre fjernkontrollen? Har du aldri gjort det før, er det da ikke så rart hvis du spør deg selv hva du bør bruke. Man vil naturligvis ikke risikere for eksempel vannskade.

Det sier seg kanskje selv at en runde med såpevann i oppvaskkummen ikke er noen god idé. Ifølge rengjøringsfirmaet CityMaid er det best å bruke en fuktig mikrofiberklut. Mikrofiberkluten fjerner nemlig bakterier effektivt og erstatter derfor såpe på mange områder, skriver de. Pass på at kluten ikke er for bløt, slik at fuktighet ikke trenger inn mellom knapper og andre steder.

Har det festet seg smuss i skjøter, mellom knapper og så videre? Finn frem «verktøyet»! Tek.no anbefaler at man bruker for eksempel Q-tips og tannpirker på små duppeditter til forsiktig å skrape eller pirke vekk smusset.

Pass på skjermene

På større ting kommer også støvsuger og isopropanol ofte godt med, skriver Tek.no. For øvrig er komprimert luft på boks supert hvis du trenger å fjerne støv, brødsmuler og andre ting som har funnet veien ned i for eksempel et tastatur.

I lys av koronaviruset er det nå ekstra stort fokus på håndhygiene, og da spesielt håndvask og antibac. Flere nettsteder skriver at ting som fjernkontrollen tåler en runde med slike midler.

Riktignok er det ikke å anbefale å rengjøre mobiltelefonen, nettbrettet og andre skjermer med antibac. Apple fraråder faktisk dette, da det kan skade det hydrofobiske belegget som er med på å gjøre skjermene mindre fettete enn før, skriver Tek.no.

Bør man bekymre seg?

Tanken på en «bakteriekoloni» på fjernkontrollen er naturligvis ikke særlig hyggelig. Heldigvis har hjemmets «bakteriebomber» vanligvis liten praktisk betydning. I et intervju med ABC Nyheter i 2018 uttalte forsker Petter Elstrøm ved Folkehelseinstituttet at «Det er kun noen få bakterier vi kan bli syke av og risikoen for å bli syk av bakterier avhenger både av bakterienes sykdomsfremkallende evner og av den enkelte persons infeksjonsforsvar.».

Som en tommelfingerregel er det alltid lurt å ha fokus på god hygiene. Dette inkluderer vask av fjernkontrollen, overflater og andre steder vi ofte er i kontakt med.

Hørt om plastposetrikset?

I eget hjem har vi naturligvis bedre kontroll på hygienen enn når vi for eksempel er på reise. Er du en av dem som kvier deg for å bruke fjernkontrollen på hotellrom? Ta med en enkel brødpose eller et par plastikkhansker, så kan du bekymringsløst sveipe i vei.