• DSCF7423

Oppskrift: Saftig speltbrød for deg med god tid

Dette brødet tar seg god tid, men er vel verdt å vente på! 

Som ivrig brødentusiast, har jeg etter lang tids leting, prøving, feiling og testing omsider
funnet en oppskrift på et brød så nydelig at det nesten er vanskelig å begripe. Oppskriften er basert på flere kilder, deriblant Baker Hansens legendariske «grovt spelt» og bloggeren Leif Mekkers forsøk på å emulere oppskriften.

Fremgangsmåten er enkel, men ventetiden lang. Som det meste i livet venter man heller ikke her forgjeves. De tre dagene det tar, er vel verdt tiden det tar. Resulatet er et brød du vil elske, som ungene vil digge og som gjør at du aldri, aldri vil plukke med deg et industriprodusert brød igjen. Bon Appétit!

Trenger du film- eller serietips til dine nybakte brød? Se alle våre beste anbefalinger til god TV-underholdning her.

Se hvordan Christian baker brød her

Dag 1: Skolde frø 

66 gram hel rug
66 gram solsikkekjerner
66 gram linfrø
66 gram valnøtter
330 gram kokende vann

Bland frøene, hell over varmt vann og dekk med lokk så fuktigheten ikke forsvinner. Settes mørkt og kjølig over natten.

Dag 2: Sette deig 

925 gram siktet spelt
220 gram sammalt spelt
130 gram havregryn
26 gram salt
4 gram tørrgjær
Frøblandingen
880 gram kaldt vann

Sikt melet og bland alt det tørre sammen. Bland inn 880 gram kaldt vann, og pass på at
deigen er knadd skikkelig sammen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin, men du kan også bruke hendene.

Deigen skal være relativt flytende. Sett over plast, og la stå kjølig i 24 timer.

Dag 3: Steke brødene

30 gram lønnesirup

Bland inn sirup i deigen og fordel i tre brødformer. Sett til heving i 1,5 - 2 timer. Når deigen har hevet til omtrent dobbel størrelse, stekes brødene på nederste rist ved 250 grader (ikke varmluft) i 45 minutter.

Sett gjerne en plate under risten, og hell over en halv desiliter vann før brødene settes inn. Dette gir damp i ovnen, som gir brødene en sprøere overflate.

Dersom brødene blir i overkant gyldne mot slutten av steketiden, legg over aluminiumsfolie.

Ta ut, avkjøl, nyt.