• Kaffe

Slik unngår du sur kaffe til TV-kosen

Å lage nydelig kaffe er enkelt. Sjekk vår guide!

Vi har aldri drukket like mye kaffe som vi gjør nå. Men selv om vi har alskens med tid, har vi absolutt ikke tid til å drikke dårlig kaffe.

Og veien til en kopp med velsmakende, riktig brygget kaffe er verken spesielt lang eller vanskelig. Men noen tips bør man følge for å få et godt resultat.

Trenger du noe nytt å se på til nytraktet kaffe? En ny dramaserie, spennende true crime fra virkeligheten eller en morsom komedie? Les våre beste film- og serietips her! 

Se video! 

De viktige råvarene

Som med all annen matlaging, er råvarene viktige også når man skal brygge kaffe. Velg
kaffebønner eller ferdig kvernet kaffe av høy kvalitet. Dersom du ikke har kvern hjemme, så kjøp ferdigkvernet, fersk kaffe – helst i en kaffebar. Selv om prisen på fersk kaffe er høyere enn for de vakumpakkede variantene, er smaken man får vel verdt de ekstra kronene.

De fleste norske husholdninger har en tradisjonell kaffetrakter stående på kjøkkenet.
Særlig i perioder der vi brygger mye kaffe, er det viktig i rense trakteren helst én gang i uken. Alt utstyr bør vaskes hyppig, slik at du unngår at kafferester setter seg i systemet, og gir kaffen dårlig smak.

Hvordan velge riktig kaffe?

De fleste har ulik smak når det gjelder kaffe. Dersom du liker kraftigere varianter, så gå for
litt hardt brente kaffesorter, gjerne fra Sør-Amerikanske land som Brasil, Colombia, Peru
eller Bolivia.

Foretrekker du lettere kaffer, er Afrikanske bønner å anbefale. Særlig Etiopia og Kenya er gode på kaffe, og selv om kaffen fra disse områdene ofte koster litt ekstra, så er også smaken helt fantastisk.

Et stalltips er å teste indisk monsuned Malabar som traktekaffe. Eller du kan gå den trygge veien, og velge Java Mocca – som aldri blir helt feil.

Enkel fremgangsmåte

Å brygge god traktekaffe er enkelt. Per liter vann trenger du 60 gram filter/melitta-malt kaffe. Husk å la vannet renne litt, slik at du får kaldt, friskt vann. Dropp brune kaffefiltre. De setter smak på kaffen, og velg derfor de hvite, oksygenblekede filtrene. De skal ikke avgi smak, men kan gjerne skylles før de brukes.

Slik gjør du det:

Hell en liter kaldt vann i trakteren (ikke bruk kaffekolben!)
Skyll kaffefilteret i kaldt vann
Hell i 60 gram kaffe i filteret. Dersom du kverner selv, så husk å kverne for filtertrakting.

La trakteren gjøre resten av jobben - og nyt en kopp nytrukket kaffe!