• Vaarrengjøring

Ta vårrengjøringen på 1-2-3!

Har du tid til overs hjemme? Slik får du vårrengjøringen unna raskt, enkelt og effektivt.

Nå tilbringer mange nordmenn ekstra mye tid hjemme om dagen. Det kan være en fin mulighet til å få vårrengjøringen unna.

Et rent og ryddig hjem er koseligere å oppholde seg i for hele familien, man blir mer effektiv på hjemmekontoret og det er godt for helsen. Og ifølge Folkehelseinstituttet er det spesielt viktig å være nøye med rengjøringen nå for å unngå å spre eventuell smitte.

1. Forberedelser

Sett av noen timer til rengjøringen og sørg for at du blir minst mulig forstyrret av barna, hunden, jobbmailen og Facebook. Du kan eventuelt dele ut oppgaver til hele familien. Kanskje vanker det en liten premie til den som blir fort ferdig?

Lag en liste over det som skal gjøres og en plan for hvilken rekkefølge du skal gjøre det i. Du kan ta rom for rom, oppgave for oppgave, eller starte med det tyngste eller kjedeligste.

Finn frem vaskeutstyr og rengjøringsmidler. Det er ikke nødvendig med dyre vaskemidler – du kommer langt med støvsuger, tørrmopp eller våtmopp, mikrofiberklut, allroundspray, litt klor til steder hvor det samler seg opp bakterier og eventuelt et vaskemiddel som passer til gulvbelegget ditt.

2. Start med å tørke støv

Ifølge familiemagasinet PlussTid er det lurt å starte med å tørke støv, så du ikke drar med deg støvet rundt mens du rengjør. Gå over hyller, kommoder, benker, bord, skap, vinduskarmer og gulvlister med en tørr mikrofiberklut.

Begynn øverst så du ikke børster støvet fra de øverste hyllene ned på rene overflater, og fjern flekker med litt såpevann eller en rengjøringsspray.

På kjøkkenet fjerner du flekker og matrester, og ikke glem kjøkkenmaskiner, kjøleskapet og toppen av kjøkkenskapene. Ta også en titt inni skuffer og skap hvor det kan samle seg smuler og rusk.

På badet går du over dusjen, vasken, vaskemaskinen og eventuelle hyller med en rengjøringsspray. Toalettet vasker du med en engangsklut eller våtserviett og toalettbørsten.

3. Gulv og vinduer

Fjern rot før du begynner med gulvene så du slipper å måtte stoppe opp for å flytte på ting. Sjekk at støvsugerposen ikke er full og støvsug tepper og sofa. Ta gjerne en titt under sofaputene hvor det kan samle seg smuler og hår fra mennesker eller husdyr.

Til slutt går du over gulvene med tørrmopp eller et vaskemiddel som passer til gulvtypen. Trekk gjerne frem møbler for å komme til på steder som er lett å glemme, som bak kjøleskapet, under sofaen og rundt TV-bordet.

På tak og vegger kan du bruke en tørrmopp eller en mikrofiberklut, men ikke gni så hardt at malingen flasser av. Vinduene vasker du enkelt med en vindusspray eller vann og en nal som du drar horisontalt bortover i linjer.

Har du husket disse stedene?

Nå er du ferdig med det meste av vårrengjøringen, men det er noen steder man ofte glemmer. Her kan det hope seg opp støv, allergener, hår og bakterier:

  • Dørmatten og baderomsmatten.
  • Elektronikk som nettbrett, tastatur, skjermer og fjernkontroller
  • Gardinstenger og persienner
  • Lister
  • Håndtak på dører, skap, skuffer, komfyren og kjøleskapet
  • Lamper, skjermer og lysbrytere
  • Vifter, vifteovner og radiatorer
  • Bøker og pyntegjenstander
  • Søppelkassen og området rundt

Da er du ferdig! Sett deg godt til rette i sofaen, nyt lukten av rene gulv og unn deg en god film eller noen episoder av favorittserien din.