• Raadebank-S2-NRK

Dette bør du se på TV i februar

Få gode tips til hva du bør bruke sofatiden din på den neste tiden.

En norsk ungdomsserie stjeler nok en gang overskriftene i riksdekkende media, for første gang siden SKAM. Men svenskene vil ikke være noe dårligere og leverer politidrama på høyt nivå. Ellers kan vi by på Sean Penns seriedebut, et brutalt amerikansk-meksikansk grensevaktdrama og en aldri så liten Lars Monsen-godbit til slutt. Februar blir ikke så verst, den!

Rådebank S02

Premieredato: 21. januar
Sjanger: Drama
IMDb: 7,6
Serieskaper: Linn-Jeanethe Kyed
Medvirkende: Odin Waage, Sjur Vatne Brean, Maja E. Christiansen, Kasper Antonsen, Natalie Bjerke Roland, Kyrre Haugen Sydness, Sven Nordin

Vi tar med denne selv om premieren allerede har vært, for her er det bare å kaste seg på binsje-toget. Det blir som med SKAM: vi godt oppe i alderen kommer litt etter! Begge sesonger ligger ute på NRKTV om du ikke har sett noe. Dette er et ungdomsdrama fra rånebygda Bø, som vi bare får mer og mer respekt og sansen for. En serie som i større og større grad tør å ta opp vanskelige temaer som ungdom – og ikke minst vi voksne – sliter med. Men den er også lett og fin. Velspilt og velskrevet av den unge gjengen bak. I første sesong fulgte vi GT, spilt av Odin Waage. I Rådebank 2 er det Sjur Vatne Breans karakter Sivert som er hovedperson.

Sendes på NRK3 og strømmes hos NRKTV

Den tynne blå linjen S01

Premieredato: 7. februar
Sjanger: Krimdrama
IMDb: 7,7
Serieskaper: Cilla Jackert
Medvirkende: Amanda Jansson, Oscar Töringe, Gizem Erdogan, Per Lasson, Sandra Stojiljkovic, Anna Sise

Denne SVT-produserte serien har vi sett fram til. Vi skal til Malmø. Ikke “Saga Norén, länskrim Malmö” som i Broen (2011), men til “Malmö-polisen”, de med blå uniform. Serien har fått strålende kritikker i hjemlandet. De norske er like gode ser det ut som. Svenskene pleier å være gode på å behandle sensitive, moderne temaer. Nå er jo ikke “svenske tilstander” ett uttrykk i Sverige, men i smeltedigelen Malmö er det litt av hvert å henge fingrene i for hverdagssnutene som har øret mot asfalten i storbyen. Castingen har unngått de aller største A-navnene til denne, noe som gir et ekstra lag av troverdighet. Men det er ikke noe B-lag, dette, for det gnistrer virkelig av godt spill. Kul vri med Twitter-meldingene som popper opp gjennom serien, og gir et tidsaktuelt bilde på hvordan politiets arbeid til en hver tid er under allmennhetens kritiske lupe.

Sendes på NRK1 og strømmes hos NRKTV

The First S01

Premieredato: 9. februar
Sjanger: Sci-Fi-drama
IMDb: 6,7
Serieskaper: Beau Willimon
Medvirkende: Sean Penn, Natascha McElhone, LisaGay Hamilton

The First er Sean Penns første opptreden i en TV-serie. Her spiller han astronauten Tom Haggerty. Vi befinner oss i en ganske nær framtid, hvor ting ser ganske likt ut, men det meste er stemmestyrt. Natascha McElhone spiller romfartssjefen Laz Ingram, som leder arbeidet med den første bemannede romferden til Mars. Penns karakter Haggerty er ikke overraskende en sammensatt fyr med et turbulent personlig liv. Kona og datteren sliter begge med depresjon og avhengighet, og Tom takler de personlige relasjonene dårlig. Det er House of Cards-skaper Beau Willimon som står bak dette space-dramaet. Idéen som ligger i bånn er like enkel som den er stor: det er når du reiser lengst mulig bort fra problemene dine at de føles nærmest.

Strømmes hos C More

Coyote S01

Premieredato: 21. februar
Sjanger: Krimthriller
IMDb: 6,5
Serieskaper: David Graziano
Medvirkende: Michael Chiklis, Juan Pablo Raba, Adriana Paz

Michael Chiklis, du husker ham kanskje fra rollen som Vic Mackey i The Shield, spiller den pensjonerte Border Patrol-agenten Ben Clemens. Han er skilt, kona har ny mann og Ben har lite kontakt med datteren. Så han gleder seg egentlig ikke så veldig til å gå av vakt for siste gang. Clemens er en konservativ amerikaner som har brukt de siste tre tiårene på å overse alle moralske dilemmaer han har møtt på den meksikanske grensen. Men det går ikke lenge før han må redde en gravid kvinne over, og blir nødt til å rekalibrere sitt moralske kompass. I denne hardkokte og brutale serien blir vi kjent med menneskene på begge sider av grensen. Flyktninger, kartellbosser – og Ben, som etterhvert vikler seg inn i en situasjon som setter både hans eget og familiens liv på spill.

Strømmes hos Viaplay

På tur med Monsen, Monsen og Mattis S02

Premieredato: 28. februar
Sjanger: Naturdokumentar
IMDb: 8,5
Medvirkende: Lars Monsen, Jan Monsen og Mattis Thørud

Dette gleder vi oss skikkelig til. Det er klart for nye eventyr med Lars Monsen, broren Jan og kompisen Mattis. Nok en gang skal de legge hverdagen bak seg og se framover mot nye villmarkseventyr. Denne sesongen får vi to månedslange ekspedisjoner med trioen, fordelt på fem episoder: Alaska og Nordland. I de to første episodene er det John River i Alaska som skal forseres, og gutta blir advart av lokalbefolkningen om at det er mye bjørn i området ved avreise. Det blir nærkontakt med bamse brakar og uling med ulv i den amerikanske ødemarken. Fiskelykken skal også prøves, men ryktene skal ha det til at børsa må fram for å sikre mat i ny og ne. De tre siste episodene er viet til en tur de tre har drømt om lenge. Nordland på langs skal unnagjøres til vanns og til lands. De starter i hver sin seilbåt, før de trekker opp i fjellene. Vi gleder oss til bålkos, dyreliv og kameratskap i vill natur.

Vises på NRK1 og strømmes hos NRKTV