• Reiselyst

Fra Rhode Island til Sicilia og Tanger: Filmer som gir deg reiseinspirasjon

Trenger du litt reiseinspirasjon eller har du kanskje bare lyst til å drømme deg bort til fjerne strender og eksotiske destinasjoner? Det er få ting som er like inspirerende, så vel som underholdende som å se en god film.

De fleste av oss har én eller flere minneverdige filmopplevelser bak oss. Der vi blir beveget og så engasjert at vi får bare lyst til å pakke kofferten og reise avgårde med en eneste gang.

Det kan være vakre landskap og spennende storbyer. Et innblikk i andre kulturer og en magisk verden vi knapt trodde eksisterte. Det vekker en følelse av undring, og bærer bud om fantastiske eventyr som venter rundt neste sving.

Filmfrelst? Med RiksPakken får du også tilgang til HBO Nordic og Paramount+, og med dette hundrevis av filmer å velge mellom. Les mer om RiksPakken her.

De færreste av oss kan reise hele tiden, selv om man ofte har lyst. Derfor har vi plukket ut noen filmer du bør få med deg for å stille den verste reisetørsten. Det er nordiske godbiter, romantikk til å bli nyforelsket av, lune komedier og fartsfylt action og spenning. Det hele er toppet med noen knallgode klassikere. Og hvem vet, kanskje fører den gode filmopplevelsen også med seg en reise i nærmeste fremtid?

Sommerbryllup i Italia (2012)

Den italienske byen Sorrento danner bakteppet for familieforviklinger i den danske filmen Sommerbryllup i Italia. Filmen er signert den Oscar-vinnende danske regissøren Susanne Bier.

Hovedpersonen Ida (Trine Dyrholm) er frisør og kreftsyk. Livet hennes ser ut til å nå et absolutt bunnpunkt da hun tar mannen (Kim Bodnia) på fersken med den unge, blonde regnskapsassistenten på jobben. Midt oppi det hele skal deres datter gifte seg på en sitronplantasje i Italia. Hit kommer også brudgommens far, som spilles av ingen ringere enn Pierce Brosnan.

Som du sikkert skjønner, så byr dette sommerbryllupet på noen minneverdige øyeblikk for den utvidede familien. Dette er dog ingen enkel komedie, og romantikken, for det er det selvfølgelig for flere av de involverte her, er av den heller bittersøte og melankolske sorten.

Du kan selv besøke den fantastiske hagen der mye av handlinger utspiller seg, som i virkeligheten huses av Chiostro di San Francesco i Sorrento. Klosterhagen er et svært populært bryllupssted for par fra hele verden. Så ikke bli overrasket hvis du plutselig skulle bli tilskuer i et ordentlig italiensk eventyrbryllup når du først er på besøk i sitronlunden.

Se filmen her.

Den fabelaktige Amélie fra Montmartre (2001)

Dette er filmen som får oss til å forelske oss i Paris på nytt, gang etter gang! Amélie har en ensom og ulykkelig barndom. Full av livslyst greier hun likevel å livne opp de kjedelige og lange dagene med sin livlige fantasi. Etterhvert som hun blir voksen finner hun sitt virkelige kall her i livet - å hjelpe andre å bli lykkelige. Uten at de nødvendigvis alltid har bedt om eller forventer det selv.

Hovedrolleinnhaveren Audrey Tautou er fantastisk sjarmerende og tar paris chic på kornet. Filmens soundtrack bringer også tankene inn på byens kafékultur og yrende gateliv, takket være den franske komponisten Yann Tiersen.

Ønsker du å oppleve Amélies Paris, start på metrostasjonen Blanche som ligger på grensen til 9. og 18. arrondissement. Langs rue Lepic vil du garantert kjenne igjen flere av butikkene og severdighetene fra filmen. Her finner du også Cafe des Deux Moulins der Amélie jobber. Denne art deco-perlen finnes altså i virkeligheten og serverer selvfølgelig crème brûlée a la vanille. Nytes etter å ha forsiktig knust det delikate sukkerlokket på toppen med baksiden av ei skje, akkurat slik Amélie gjør.

Se filmen her.

Mission: Impossible - Fallout (2018)

Det er duket for den sjette filmen i Mission: Impossible-serien. Kritikerne er hjertens enige i at regissør og manusforfatter Christopher McQuarrie har virkelig funnet toppformen i den foreløpig siste installasjonen i den superpopulære filmrekken. Dette ble også én av de mest sette filmene på kino i Norge i fjor.

Tom Cruise spiller som vanlig den hemmelige agenten Ethan Hunt, som jobber i det skjulte i Impossible Mission Force (IMF). Og som vanlig er det en stor katastrofe som truer verden, som Hunt og hans kollegaer i IMF må forhindre for enhver pris.

Hunt får følge av sine vante sidekicks Benji (Simon Pegg) og Luther (Ving Rhames). I tillegg dukker den vakre MI6-agenten Ilsa (Rebecca Ferguson) opp igjen for å komplisere det hele ytterligere. Nordmannen Kristoffer Joner har også en mindre rolle i filmen, til glede for alle nordmenn.

Enda mer gledelig er det å se er at én av de mest spektakulære sekvensene i filmen foregår på selveste Preikestolen i Rogaland. Fjellplatået er én av Norges mest besøkte turistattraksjoner, og du kan kombinere gåturen til toppen med et besøk i Stavanger. Andre besøksverdige destinasjoner i MI6 er Triumfbuen og Grand Palais i Paris og St. Pauls katedral og Tate Modern i London.

Se filmen her. 

Moonrise Kingdom (2012)

Velkommen til Wes Andersons magiske verden. Den amerikanske regissøren er viden kjent for sine stiliserte og uhyre detaljerike bilder, og underfundige karakterer som blir igjen hos oss lenge etter at filmen er ferdig. 12 år gamle Sam (Jared Gilman) er speider og tilbringer sommeren i en søvnig by på en øy utenfor Rhode Island en gang på midten av 60-tallet. Her møter han jevngamle Suzy (Kara Hayward). De forelsker seg og bestemmer seg for å rømme.

Filmen byr på et drømmende og gjenkjennelig bilde av barndom, og det fine og veldig vanskelige ved det å vokse opp. I tillegg til hovedpersonene, bidrar også Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray og Tilda Swinton på rollelisten. Spesielt den førstnevnte skulle vi gjerne sette i flere liknende roller, langt unna det actionhelt-imaget han vanligvis projiserer.

Ønsker du å gjenoppleve filmen kan du samtidig besøke USAs minste delstat, nemlig Rhode Island. Mesteparten av handlingen er lagt til Conanicut Island i Narragansett Bay. Helt på tuppen av øya finner du også Sam og Suzys strand, i Fort Wetherill State Park. Rhode Island-besøket kan gjerne gjøres i forbindelse med en New York-tur. Storbyen ligger omkring 3 times biltur unna.

Se filmen her.

Gudfaren-triologien (1972, 1974 og 1990)

Il Padrino og de to påfølgende filmene i Gudfaren-serien må sies å være noen av regissør Francis Ford Coppola mest kjente og bejublede verk. Den første Gudfaren-filmen vant hele tre Oscar, og troner fremdeles etter alle disse årene på andre plass på filmdatabasen IMDBs liste over tidenes mest populære filmer, etterfulgt av Gudfaren II.

Triologien følger den mektige familien Corleone gjennom flere tiår, og er filmet flere steder i USA og i Italia. Filmens hovedperson er Michael Corleone (Al Pacino) som overtar kontrollen over det voksende mafiaimperiet fra sin far, Vito Corleone (Marlon Brando). Vi får også se Vito Corleones (Robert De Niro) oppvekst på Sicilia og i 1920-tallets New York, og blir dermed vitne til de opplevelsene som formet ham til den fryktinngytende og mektige donen som han etterhvert ble.

Familienavnet Corleone kommer fra den sicilianske byen med samme navn. Coppola brukte derimot flere andre byer og landsbyer på Sicilia for å fremstille byen Corleone, som under innspillingen på 70-tallet hadde vokst seg altfor stor og moderne - Motta Camastra, Forza d’Agro og Savoca. I den sistnevnte kan du fremdeles finne det legendariske vannhullet Bar Vitelli. I Savoca kan du også besøke Chiesa di Santa Lucia, kirken der Michael giftet seg med Apollonia, kvinnen i den røde kjolen som gjorde et så sterkt inntrykk på ham.

Se filmene her.

Only Lovers Left Alive (2013)

Dette er en vampyrfilm også for alle dem som ikke kan fordra vampyrer. For dette handler like mye om kompliserte og livslange relasjoner som det gjør om trangen til å drikke blod. Eve (Tilda Swanson) og Adam (Tom Hiddleston) har vært gift i flere århundre, men bor i hver sin del av verden. Hun i Tanger, Marokko. Han i Detroit, USA. Adam er en brilliant musiker og vitenskapsmann, som har for lengst mistet både troen på menneskeheten og lysten til å leve. Dette dystre tablået er utgangspunkt for en estetisk vakker og filosofisk film full av kloke livsbetraktning.

Musikken spiller en viktig rolle for å sette stemningen her. Ett av de mest minneverdige øyeblikkene i filmen akkompagneres for eksempel av den libanesiske sangeren Yasmine Hamdan. Ønsker du å oppleve noe av stemningen i filmen, kan du starte på Cafe Baba i gamlebyen i Tanger.

I gamlebyen, kjent som medinaen, finner du også den forseggjorte mosaikkveggen du kan kjenne igjen fra filmen. Adams hus i Detroit, utført i den særegne amerikanske Queen Anne-stilen, finnes også i virkeligheten i samme by, i 82 Alfred Street i bydelen Brush Park. Huset har hatt ulike eiere de siste årene, og er av og til tilgjengelig for leie gjennom Airbnb.

Se filmen her.

Lara Croft: Tomb Raider (2001)

Lara Croft-filmene er basert på spill med samme navn. Få andre spill-konverteringer har gjort det så bra på det store lerret som denne driftige damen. Lara Croft (Angelina Jolie) er en eventyrer som blir involvert i kampen for å stoppe den mystiske gruppen Illuminati. De ønsker nemlig å få tak i en eldgammel artefakt som sies å kunne kontrollere tiden.

Jakten på den sagnonsuste gjenstanden Lysets Triangel tar henne med til blant annet Venezia, Kambodsja og Sibir. Vi skal ikke foregripe handlingen, men det holder å si at du har nærmere to actionfylte timer i vente.

Ønsker du å følge i Laras fotspor, kan du utforske templene Angkor Vat og Bayon og tempelfjellet Phnom Bakheng, nord i Kambodsja. Du trenger derimot ikke å dra så langt som Sibir, da de sibirske scenene ble istedenfor spilt inn på Island. Jökulsárlón er den største innsjøen på Island og ligger mellom Skaftafell nasjonalpark og kystbyen Höfn. I Venezia kan du blant annet besøke katedralen Santa Maria della Salute ved Canal Grande, som i filmen brukes som et samlingssted for Illuminati.

Se filmen her. 

Wonder Woman (2017)

Dette er én av 2017s mest omtalte filmer, ikke minst på grunn av alle de sterke kvinnelige rollefigurene som får boltre seg på de nesten 2,5 timene filmen varer. Wonder Woman Diana (Gal Gadot) vokser opp på amasonenes øy. Hun er en del av en kvinnelig krigerstamme som skal forsvare verden mot krigsguden Ares. En flystyrt utenfor øya bringer den moderne verden med seg inn til amasonene. Diana ender opp med å følge den amerikanske spionen Steve (Chris Pine) tilbake til hans verden og rett inn i 1. verdenskrig. Og det er her Wonder Woman virkelig kommer til sin rett.

Amasonenes øy Themyscira er fantastisk vakker. For å gjenskape denne fra tegneserienes verden, benyttet filmskaperne seg av flere italienske byer, og en god porsjon dataanimasjon.

Amalfikysten er kåret til én av verdens vakreste kyststrekninger. Her ble også flere av filmens scener filmet, der iblant utsiktspunktet der dronning Hippolyta (Connie Nielsen) forteller Diana om hvordan hun ble skapt. Dette utsiktspunktet er kjent som Uendelighetens terrasse, og er i dag en del av Villa Cimbrone. Hotellet ligger i den romantiske fjellbyen Ravello, som har utsikt over Amalfikysten.

Se filmen her.