Meny

Slutt på analog tv i Norge

Dette er en stor mediepolitisk dag, sa statssekretær Lotte Grepp Knutsen i Kulturdepartementet da hun sammen med statssekretær Erik Lahnstein i Samferdselsdepartementet slukket de siste analoge tv-signalene 1.desember.

Begge berømmet den prikkfrie overgangen til digital-tv i Norge. Slukkingen skjedde litt før klokka 14 ved en lavvo som sto plassert ved tv-senderen i Kautokeino. Da statssekretærene trykket på hver sin knapp ble de analoge NRK og TV 2 signalene fra senderen slukket. Samtidig forsvant de analoge signalene fra de andre senderne i Troms og Finnmark. Slukkingen var den siste i Norge, og dermed er overgangen fra analogt til digitalt bakkenett gjennomført.

- En vellykket overgang, konkluderer også Forbrukerombud Bjørn Erik Thon fra Kautokeino.

Rogaland først ute

Det digitale bakkenettet ble først åpnet i Stavanger 1. september 2007. Deretter fikk alle fylker digitale signaler i løpet av 2008, før de analoge signalene ble slukket etter en overgangsperiode. Troms og Finnmark var sist ute, og dermed er det nå slutt på nesten 50 år med analog tv-kringkasting i Norge. Prøvesendinger begynte fra Tryvann i 1954, og NRK Fjernsynet ble offisielt åpnet av Kong Olav den 5. og statsminister Einar Gerhardsen i august 1960.

Full pakke fra NRK

Denne helgen var også en milepæl for fjernsynet i Norge og for NRK. I desember ble de siste skyggesenderne satt opp i Kvænangen i Troms og Hammerfest i Finnmark og det betyr at for før første gang kan alle landets faste husstander se og høre alle NRKs radio- og tv-kanaler.

En skyggesender settes opp for de som bor slik til at de ikke har dekning fra det vanlige bakkenettet, ikke har kabel/fiber og heller ikke mulighet til å se tv via parabol. De bor i såkalt satellittskygge. Mange av disse har i alle år bare hatt NRK 1, men med skyggesendere er alle fastboende garantert full valuta for lisensen; minimum 3 tv- og 12 radiokanaler fra allmennkringkasteren NRK. Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas sier dette var en viktig dag for NRK.
- Som allmennkringkaster er det viktig for oss å nå ut med et fullt tilbud til alle, ikke minst i den digitale tidsalder.

Der ingen skulle tru ?

Skyggesendere dekker gjerne folk som bor spredt og isolert. På landsbasis er det ca. 14.000 personer som bor slik til at de må ha en skyggesender for å se tv. Det er satt opp 531 sendere. Nordland er fylket som har flest skyggesendere med 99, mens Tromsø kommune er kommunen med flest skyggesendere; 18 stykker. Alta kommune har 14.

Bakkenettet består av 430 sendere og sender i dag 25 tv-kanaler og 16 radiokanaler.

Norges televisjon har konsesjon for å bygge og drifte det digitale bakkenettet, og får leieinntekter fra NRK og RiksTV. Bakkenettet dekker opptil 98 % av alle landets husstander, og inntil 87% av hytter/fritidsboliger. Det norske bakkenettet var også det første i verden som brukte komprimeringstandarden Mpeg-4, noe som betydde at det var klart for HDTV fra første dag. Bakkenettet har en kostnad på 1,5 milliard kroner. TV2 valgte bakkenettet som plattform da de lanserte HD-sendinger i juni 2009.