Meny

Skarpere og bedre OL-bilder fra NRK

I februar begynner NRK med regulære sendinger i HD-kvalitet, eller High Definition. Dette kan alle seere i bakkenettet ta inn uten ekstra kostnad, men det er noen tekniske forutsetninger.

NRK har tidligere sendt åpnings- og avslutningsseremonien fra OL i Bejing i HD, men fra OL i Vancouver blir det HD for alle penga. Alle direktesendinger fra OL i Vancouver på NRK 1 blir sendt i HD. Første sending blir fredag 12. februar, når OL-studio starter kl. 20.15.

Senere vil populære serier som "Himmelblå" og "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu" samt den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix også bli sendt i HD. Blant spillefilmer som blir sendt i HD er: Drageløperen, Spiderman 2, Den unge Jane Austen og Det gylne kompasset. Etter hvert vil det komme flere programmer i HD. Det er foreløpig kun NRK 1 som sender i HD. NRK 2 og NRK 3 vil ikke sende HD før sommeren 2010 når kapasiteten i bakkenettet blir utvidet.

Hva er HD ?

HD står for High Definition, eller høyoppløst tv, om du vil. Dette bildet har opptil 5 ganger så mange linjer som vanlig TV. Det betyr at bildet blir skarpere og at flere detaljer kommer fram. Standard tv bilder (SD) har 576 linjer i bildet. HD-bilder har enten 720 eller 1080. Det finnes også to måter å sende bildet på, enten som linjeflettet (interlaced) eller progressivt. Vi skal ikke gå inn i de tekniske detaljene her, men bare fortelle at en P eller I står bak for å indikere hvilken senderform som brukes. Progressivt regnes som den beste oppbyggingen av bildet og er særlig best på sport, hvor det er mange raske bevegelser i bildet. NRK har derfor valgt 720p, mens TV 2 HD sender i 1080i. Din bakkenett-dekoder klarer begge deler.