Meny

Petter Northug jr. best likt før Lahti-VM

Petter Northug jr. er best likt blant de norske langrennsgutta, ifølge en fersk undersøkelse gjort av Norstat på vegne av RiksTV. Hele 28 prosent av de spurte svarte at de liker Northug best av de norske landslagsgutta. Nå står VM i Lahti for tur fra 22. februar til 5. mars. 

Martin Johnsrud Sundby havner på en solid andreplass. 23 prosent svarte at de liker Sundby best. Spørsmålet som respondentene svarte på var: «Hvilken av de norske langrennsgutta liker du best?».

Northug vinner også soleklart blant den yngre garde, der 37 prosent av de mellom 18 og 29 år svarer at de liker trønderstjerna best. De eldre, derimot, har Sundby som favoritt – der 30 prosent av de over 50 år svarer Sundby, mot Northugs 22 prosent.

- Petter Northug jr. og Martin Johnsrud Sundby er to veldig forskjellige typer, men de er begge suverene i langrennssporet – og er også i en klasse for seg selv når det handler om popularitet. Utøvere som Emil Iversen og Niklas Dyrhaug ligger et langt stykke bak dem. Mens Iversen fikk 3 prosent, fikk Dyrhaug 2 prosent, sier kommunikasjonsrådgiver Tone Mesna i RiksTV.

På kvinnesiden er det Marit Bjørgen som står øverst på pallen med 27 prosent, etterfulgt av Therese Johaug og Heidi Weng med henholdsvis 16 og 15 prosent. Johaug deltar som kjent ikke i Lahti-VM.

- Marit Bjørgen er den ubestridte langrennsdronningen hva popularitet angår. Hun har holdt på lenge, er steintøff i sporet – og har en solid plass i det norske folks sportshjerter, sier Tone Mesna i RiksTV.

Folket har også kommet med klar tale for hoppgutta, der 21 prosent av de spurte svarer at de liker Daniel André Tande best. Kongsberghopperen slår dermed sine lagkamerater ned i hoppstøvlene – den neste på listen er Tom Hilde med 7 prosent. Blant stemmene fra Nord-Norge kommer ikke overraskende Johann André Forfang best ut: Her havner tromsøværingen øverst på pallen med 19 prosent av stemmene, foran Tande med 14 prosent.

- At folkets hoppfavoritt er Tande, er ingen overraskelse. Han er jordnær, folkelig og en utrolig dyktig skihopper. At han i tillegg representerer Kongsberg IF, som har avlet en rekke gode hoppere gjennom tidene, har kanskje også noe å si, spesielt hos de eldre: 31 prosent av de over 50 år har nemlig svart at det er Tande de liker best, sier Tone Mesna.

- Nordmenn har generelt et nært og kjært forhold til sine yndlinger med ski på bena. Det kommer nok også til å gi høye seertall under Lahti-mesterskapet, sier Tone Mesna i RiksTV.

Totalt var det 1 022 respondenter over 18 år i den landsrepresentative undersøkelsen foretatt av Norstat. Undersøkelsen ble foretatt i månedsskiftet januar/februar.