Historie, drama og action

Tanja anbefaler kostymedrama

Det finnes to typer mennesker i verden - de som elsker kostymedrama, og de som hater det. Jeg er definitivt i første gruppe. Hvem elsker vel ikke historie, design, mote og drama?!

Få nyhetsbrev med film-og serietips

The Crown (2016 - )

Skuespillere: Claire Foy, Olivia Colman, Matt Smith

Verdens dyreste serie, og det synes. Lokasjon, kulisser, rekvisitter og lys, produksjonsdesign, og ikke minst kostymene er profesjon til fingerspissene. Serien har et behagelig tempo, er lavmelt, men samtidig har den en gjennomgående dirrende spenning som gjør at du ikke klarer å skru av skjermen. The Crown er basert på ekte hendelser i og rundt Buckingham Palace. Det er gammelt nytt at den britiske kongefamilien har vært (og er) fylt med dramatikk, men at hver eneste episode skulle bli så dramatisk og spennende er fasinerende. Serien er fylt med fabelaktige skuespillere som er skremmende like de ekte dronningene, kongene, prinsene, prinsessene, dukene, elskerinnene, elskerne, og bråkmakerne. OBS, OBS! Sjekk ut kronen dronningmoren bærer ved kroningen!

Du kan se den her: Netflix

 

Downton Abbey (2010 – 2015)

Skuespillere: Hugh Bonneville, Phyllis Logan, Elizabeth McGovern

Dette er en serie, hvor du i tillegg til å få en grundig innføring i moteverdens utvikling fra tidlig til midt 1900-tall, får en følelsesmessig reise tilbake til Englands storhetstid. Datidens klasseskiller er sentral i dramatikken som utspiller seg. Mye vond kjærlighet! Jeg tror aldri jeg noensinne har blitt så glad i noen serie-karakterer før, som jeg ble i denne fiktive herskapelige dramaserien. Jeg tror heller ikke at jeg noensinne igjen kommer til å oppleve like stor sorg som da siste episode ble sendt. Kostymene er fabelaktige. Stikkord her er umulig og mulig kjærlighet, historisk luksus, kjoler, kåper og grensesprengende mote (kvinnebukser fra tidlig 1900-tall(!)

Du kan se den her: Amazone Prime, Google Play

 


Visste du at? Seriegiganten HBO Nordic er inkludert i valgfri TV-pakke frem til April.


 

Mad Men (2007 – 2015)

Skuespillere: Jon Hamm, Elisabeth Moss, Vincent Kartheiser

Denne serien portretterer vakre, suksessfulle kvinner og menn i reklameverdenens storhetstid i New York. Den trøblete, arrogante, barnslige, men talentfulle kjekkasen Don Draper er en av hovedpersonene hos det glamorøse reklamekontoret «Sterling Cooper». Her er store mengder brennevin og gourmetlunsjer en naturlig del av jobben. Jeg er imponert over de strøkne dressene, snurpete kontorkjolene, high fashion-buksedressene, de lekreste selskapskjolene, fargerike sokkene, og leppestiftene som vi får servert i hver eneste episode. Kulisser, arkitektur, kunst og møbler fra 1960-1980 er også velkomponert. Det er ekstra gøy å se hvordan de designer de forskjellige reklameplakatene.

Allikevel er serien mye mer enn bare fint design og foto. Den har komplekse og spennende personligheter, god dramaturgi og dyktige skuespillere (dette var mitt første møte med fantastiske Moss, kjent fra The Handmaid´s Tale).Det kan også nevnes at Mad Men gir oss en tidlig skildring av gammeldags kvinnesyn og "me-too"-teamer.

Du kan se den her: Netflix, Viaplay, HBO Nordic, SF Anytime

 

Babylon Berlin (2017 - )

Skuespillere: Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Leonie Benesch

Krim noir på sitt aller beste! Handlingen foregår i en mørk, men glamorøs underverden i mellomkrigstidens Berlin. Det er et krimdrama som trekker oss igjennom episodene, som er spekket med dekadent glamour, luksusprostitusjon, fasinerende cabaret, nazister, utpressing, dop, korrupsjon, og et skittent og fattig Berlin. Alt dette i en salig blanding. Musikken må få en ekstra applaus i denne serien! Stikkord: Guffen glamour!

Du kan se den her: NRK TV, HBO Nordic

 

Om du liker kostymedrama, liker du kanskje også disse:

Pride and Prejudice, North and South, Boardwalk Empire, Catherine the Great, The Knicks, Emma

Få film- og serietips rett i innboksen

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få film- og serietips og gode tilbud i innboksen din.

{{message.message}}

Du er allerede registrert. Gå til Min side for å endre på dine nyhetsbrev.