• Else

Else Kåss med serie om selvmord

- Målet er å lage en serie om selvmord som gir deg lyst til å leve

Serien har fått tittelen Else om: Selvmord og skal sendes på TVNorge i anledning Verdensdagen for selvmordsforebygging 10. september. 

Else Kåss Furuseth vet godt hvordan det føles når noen man er glad i velger å begå selvmord. I sin nye programserie skal komikeren prøve å forstå hvorfor så mange mennesker ser døden som en løsning på sine problemer. 

Else om: Selvmord har premiere på TVNorge 10. september. Se premieren med RiksTV-appen eller via nett-TV

Flere enn i trafikken 

- Hvert år er det faktisk fire ganger flere som dør i selvmord enn i trafikken. Men vi hører veldig lite om de dødsfallene. Og selv om mange har prøvd å finne ut hva vi kan gjøre for å få ned tallene, så kommer vi ikke nærmere noe svar, sier Kåss Furuseth. - Og det skyldes ikke mangel på handlingsplaner eller gode intensjoner, fortsetter komikeren. 

Gjennom fire programmer skal Else prøve å finne ut av og formidle hvem det er som har tatt livet sitt i Norge og hvorfor de gjør det. Hun håper også å kunne avsanne noen myter og formidle oppdatert kunnskap om hva man kan gjøre som berørt eller pårørende. 

Vi møtte Else på TVNorges høstlansering. Se video! 

Hva kan hver og én av oss gjøre? 

- Jeg skal se nærmere på hvorfor så mange som 600 mennesker i året tar livet sitt. Jeg skal prate med fagfolk, pårørende og overlevende. Kanskje deres historier kan fortelle oss noe om hva hver og én av oss kan gjøre for å hjelpe, forteller Else Kåss Furuseth. 

Selv har Else valgt å være veldig åpen om selvmordene til hennes mor og bror. Men åpenhet er langt fra normen. 

- Det er i overkant ambisiøst å si at målet med denne serien er å redusere antall selvmord i Norge, forteller komikeren. - Men jeg håper at den kan få folk til å snakke mer åpent om et tema som er veldig hysj-hysj, selv om det berører mange av oss. Og alle fagfolk jeg har snakka med, er enige i at åpenhet er en bra ting, sier Else.

- Jeg har lyst til å formidle at det finnes håp for alle, selv om man noen ganger trenger god hjelp for å finne det. Jeg håper denne serien om selvmord gir deg lyst til å leve, forteller Kåss Furuseth. 

Selvmord på humorkanalen 

Programdirektør i TVNorge og Discovery Networks, Eivind Landsverk, sier han ble overrasket over programidéen da han først fikk høre den. 

- Else kom til oss og sa at hun ønsket å lage noe så overraskende som en underholdende og informativ programserie om selvmord. På humorkanalen TVNorge. Det høres jo nesten urealistisk ut, men er det noen som kan klare det, så er det jo nettopp Else, forteller Landsverk.