• EM-fotball-2021

Dette tror ekspertene om årets fotball-EM

Få ekspertenes spådommer!

Ett år ekstra med venting er endelig over! Hør hva ekspertene tror om årets mesterskap.

EM er alltid en stor begivenhet for alle med hjerte for fotball, og i fjor skulle det være ekstra stas. Mesterskapet fylte nemlig 60 år, og dette skulle blant annet markeres ved at man spredte arrangementet over 11 forskjellige vertsnasjoner: Ungarn, Russland, Italia, Nederland, Romania, Tyskland, Danmark, England, Aserbajdsjan, Spania og Skottland. Slik gikk det dessverre ikke. Koronapandemien stakk kjepper i hjulene også her, og mesterskapet ble utsatt. Nå skal det endelig gå av stabelen, ett år på overtid!

Skal du på farten i sommer? Se fotball-EM uansett hvor du er med RiksTV-appen. Les mer om vår app her.

Første avspark går i Roma fredag 11. juni, med åpningskampen mellom Tyrkia og Italia på Olimpico stadion. Så har vi en hel måned med spennende kamper foran oss, før det hele avgjøres i finalen på legendariske Wembley stadion i London, søndag 11. juli.

Samarbeid mellom TV 2 og NRK

Som tidligere skal NRK og TV 2 samarbeide om å sende mesterskapet, med sendinger fra Kontraskjæret i Oslo. De to kanalene har fordelt de 51 kampene mellom seg, og som før sender NRK sender åpningskampen og finalen, mens TV 2 har fått gleden av å sende semifinalene. Ekstra gledelig er det at publikum er tilbake på stadion, og dermed bidrar til å skape en den gode gamle fotballfesten vi forbinder med store fotballmesterskap.

For NRK er Carina Olset og Andreas Hagen programledere, mens Carl-Erik Torp og Egil «Drillo» Olsen er ekspertkommentatorer. I tillegg vil Aleksander Schau og Melissa Wiik være faste gjester i studio.

NRKs kamper sendes i hovedsak på NRK 1.

På TV 2 er det Ingrid Halstensen, Jan-Henrik Børslid og Jon Børrestad som skal lose oss gjennom EM-sendingene. De får besøk av blant annet Erik Thorstvedt, Solveig Gulbrandsen, Simen Stamsø-Møller og Mina Finstad Berg.

Kampene kommenteres av Øyvind Alsaker, Endre Olav Osnes, Kasper Wikestad, Peder Mørtvedt og Espen Ween, mens Petter Myhre, Jesper Mathisen, Nils Johan Semb og Brede Hangeland deltar som ekspertkommentatorer. I tillegg sender TV 2 programmet «Alle elsker EM» med Marius Skjelbæk etter sine senkamper.

Også TV 2 sender de aller fleste av kampene på hovedkanalen, med unntak av tre kamper som sendes på TV 2 Sport 1.

FOTO: Espen Solli / TV 2 

NRK-ekspertenes spådommer

Vi spurte NRKs Christian Nilssen og Carina Olset hva de forventer av EM. Først ut er Christian, som skal kommentere kamper for statskanalen.

1. Hvilke land tror du det står mellom i årets EM?

Jeg holder Frankrike som den største favoritten. De har både en meget sterk førsteellever og tropp og har også fått tilbake Real Madrid-spissen Karim Benzema som ikke har spilt på landslaget på mange år. Regjerende mester Portugal har mange fremragende offensive spillere som kan lage trøbbel for alle, spørsmålet er hvor gode de er bakover. Og så er jeg spent på om England endelig kan utfordre de aller beste. De har den beste troppen på mange år, men så spørs det om de mentale ferdighetene er der hvis de skulle komme seg frem mot en semifinale.

2. Hvem tror du kan bli en dark horse i mesterskapet? Noen land som kan overraske?

Belgia er jo ikke akkurat noen underdog, de er tross alt rangert som det beste laget i verden! Men de har ikke klart å ta det siste steget i mesterskap, og dette er kanskje den siste muligheten for mange av toppspillerne som tilhører den gylne generasjonen. Se også opp for Tyrkia, de slo Nederland 4-2 i VM-kvalifiseringen nylig og kjemper som løver for landet sitt.

3. Hvilke enkeltspillere tror du vil gjøre seg bemerket?

Benzema, som nevnt tidligere, og Harry Kane er to åpenbare. Hvis Tyrkia skal lykkes, så er det mye som står og faller på den 35 år gamle kapteinen Burak Yilmaz. Fersk seriemester i Frankrike med Lille, han er et skikkelig uromoment i et EM på tampen av karrieren. En annen veteran er Goran Pandev som er kaptein på Nord-Makedonia. Med sine 37 år ser han slutten på livet som toppspiller komme i rasende fart, men gjorde blant annet mål da de slo Tyskland 2-1 på bortebane i VM-kvalifiseringen i mars.

4. Noen ord om hvor DEILIG det er at EM endelig går av stabelen?

Vi har ventet et helt år på dette, siden mesterskapet skulle ha gått av stabelen i fjor sommer! Etter den spesielle tiden alle har gått gjennom, så blir det ekstra stas med Europas beste i aksjon gjennom en hel måned. For å sitere en god gammel kollega: VENTETIDEN. ER. OVER!

FOTO: Julie Maria Naglestad / NRK

Programleder for NRKs sendinger, Carina Olset, fikk de samme spørsmålene. Hun kunne blant annet fortelle at hun hadde ekstra stor grunn til å glede seg til mesterskapet.

1. Hvilke land tror du det står mellom i årets EM?

Frankrike er alltid der oppe, og blir det nok i år også. Så tror jeg, og håper litt, på England. Ikke fordi jeg heier på England, men jeg ser jo veldig mye engelsk fotball. Det er noe spesielt med fotballkulturen der borte, og i tillegg har de jo ventet veldig lenge på suksess i et mesterskap.

2. Hvem tror du kan bli en dark horse i mesterskapet? Noen land som kan overraske?

Fotballen har jo utviklet seg voldsomt, og det er ikke lenger den store forskjellen mellom lagene. Men, Polen kan komme langt. De er avhengig av at Robert Lewandowski leverer, men gjør han det har Polen en sjanse. Men, det er kvaliteter i hver enkelt tropp, så det er vanskelig å spå.

3. Hvilke enkeltspillere tror du vil gjøre seg bemerket?

Jeg trekker frem Lewandovski igjen, han er en av mange enkeltspillere som kan avgjøre en kamp nesten på egenhånd.

4. Noen ord om hvor DEILIG det er at EM endelig går av stabelen?

Det blir heeelt nydelig! Vi var jo veldig skuffet i fjor, og selv hadde jeg gledet meg stort til EM etter å ha vært borte en gang i mammaperm. Jeg tror fotball-EM i år betyr veldig mye for veldig mange. Man skal ikke undervurdere effekten som ligger i slike store idrettsarrangement.