• Grease2

Grease er en av de store sommerklassikerne. Foto: SF Anytime

Årets sommerfilmer - sjekk dine klassikere

Hva som gjør en god sommerfilm, er et spørsmål om smak og behag. Men uansett hva du liker, kan du gjenoppleve dine sommerfavoritter med RiksTV.

En god sommer skal inneholde store mengder med bading, is, grilling og aktiviteter utendørs. Men en god film hører også sommeren til. Etter en lang dag i solen er det deilig å bli tatt med inn i en fantasiverden der alt kan skje – enten det er snakk om eventyr og overnaturlige hendelser, iskalde grøss eller en romantisk komedie.

Universelle tema i sommervarme

Peter Öhman er innholdssjef hos SF Anytime har klare formeninger om hva som betegner en sommerfilm.

– For det første må den utspille seg om sommeren, og for det andre må den beskrive en situasjon som man kan identifisere seg med. Selve tradisjonen med sommerfilmer er jo amerikansk, men temaene i filmene er universelle.

Öhman trekker fram noen personlige favoritter, som alle kan sees via SF Anytime.

– Skulk med stil; alle har jo sittet på skolebenken og kjent at motivasjonen forsvinner for hver soltime som går. Dette er en herlig tenåringsfilm! Og så har vi Haisommer. Hvem har vel ikke svømt i mørk sjø en sommerkveld, og undret seg over hva som egentlig finnes der nede i mørket!

Det ikoniske filmcoveret til Jaws (Haisommer), med blodrøde JAWS skrevet øverst, en svømmer i vannoverflaten under, og nederst, en diger hai på vei oppover.

Den legendariske filmplakaten til den legendariske sommerfilmen Jaws. Foto: SF Anytime

Til slutt nevner Peter to filmer som befinner seg helt på forskjellig side av filmspekteret, men som begge er klassikere med stor K.

– Den ultimate sommerfilmen for meg er Grease. Biler, ung kjærlighet, opprør, musikk og kule klær! Og for oss filmnerder er det vanskelig å komme utenom Rear Window, eller Vinduet mot bakgården som den heter på norsk.

Dette er en av Hitchcocks beste filmer, med en av historiens beste skuespillere, James Stewart, i en av sine beste roller. En sann klassiker i sommervarmen!

Grease er Peter Öhmans ultimate sommerfilm.

Et lite utvalg av Peters tips:

 • American Graffiti
 • Dirty Dancing
 • 4th of July
 • Point Break
 • Fredag den 13.
 • Little Miss Sunshine
 • Karate Kid
 • Mamma Mia!
 • Something’s Gotta Give
 • Forgetting Sarah Marshall
 • The Talented Mr. Ripley
 • Sommaren med Monika
 • Magic Mike XXL

Med SMART-boks oppkoblet til internett, får du tilgang til Underholdningsportalen med de nyeste og beste filmene. Les mer og skaff deg tilgang til Filmleie!

Storfilmer

Jakob Andreassen er skribent for nettstedet Serienytt, og studerer film på NTNU. Han mener det er opp til hver enkelt hva som defineres som sommerfilmer, men at det har mye med nostalgi å gjøre.

- Tradisjonelt sett har det vært store blockbusters som alle vil se. Vi snakker da om store, påkostede actionfilmer. Hollywood leverer storfilmer hvert eneste år, så det er ikke noe definitivt svar på hva som er den ultimate sommerfilmen, mener Jakob.

- Det er litt opp til hver enkelt, og har mye med nostalgi å gjøre. Altså varierer det mye etter alderen din: Dersom du er godt voksen, vil for eksempel Haisommer være en god kandidat, mens de litt yngre heller tenker på filmer som The Dark Knight, Inception, og filmserier som Mission Impossible og The Fast and The Furious-serien, som så langt har gitt oss henholdsvis seks og åtte filmer.

Helt super

Jakob trekker spesielt fram en sjanger som har vært populær om sommeren i lang tid nå: Superheltfilmene. Stadig flere helter tar steget over fra tegneseriene til skjermen, og eventyrene blir stadig mer grandiose og påkostede.

- Min personlige favoritt er nok Spider-Man 2, som jeg synes er den perfekte blandingen av humor, eventyr og action. Men det er selvfølgelig veldig mye å velge mellom her også. De siste årene har jo Avengers-filmene stått sterkt her, og mange har sikkert sin favoritt blant en av dem, sier Jakob.

Feelgood for familien

Vi må selvfølgelig ikke glemme familiefilmene! Også her bugner det av herlig sommerunderholdning, gjerne i form av animasjonsfilmer. Barna trenger jo også å koble av litt etter å ha vært høyt og lavt gjennom en lang sommerdag, og det er slett ikke noe problem å finne noe hele familien kan ha glede av.

– Animasjonsfilmer, spesielt de fra Pixar, er en personlig favoritt. Toy Story-filmene, De Utrolige, Wall-E, Madagaskar-pingvinene - her er det mye å ta av. Slike filmer har gjerne flere lag, der enkelte ting faktisk er morsommere for de voksne enn barna. Men alle koser seg!

Når barna har lagt seg, kan foreldrene kose seg videre med mer voksen underholdning. En komedie med sommerlig preg er selvfølgelig ypperlig, det er lite som passer årstiden så godt som en skikkelig feelgood-komedie.

Her kommer man ikke utenom filmer som Mama Mia!, Mitt store fete greske bryllup (og oppfølgeren), og The Best Exotic Marigold Hotel.

Bredt tilbud

Med en TV-pakke fra RiksTV får du et bredt tilbud av kanaler som sikrer TV-underholdningen i sommer. RiksPakken er vår største og mest populære kanalpakke, og den lar deg også se TV inntil fire steder, til én og samme pris. Da får du TV på nettbrett og mobil, slik at du kan ta med deg underholdningen ut på tur.

Du kan også abonnere på kanaler som C More Film og Serier og Viaplay Film og Serier, som gir deg de største kinosuksessene og Norgespremierer på en rekke prisbelønte TV-serier – helt uten reklameavbrudd. I tillegg har du filmbiblioteket vårt, som er fylt med flere tusen filmer i alle sjangre. Se de nyeste filmene, de gamle klassikerne og en rekke TV-serier.

Film hører sommeren til – og du får tilgang til dine favoritter via RiksTV.