• 1f6b9adb-bada-4648-a627-f267ae79468b

Katie (21) fikk operert på et nytt ansikt - nå blir operasjonen til dokumentar

21 år gamle Katie Stubblefield ble historisk som tidenes yngste som har gjennomgått en ansiktstransplantasjon. 

Nå er historien om operasjonen blitt til dokumentar, og "Katies nye ansikt" kan du se på National Geographic lørdag 8. september kl. 22.00

I tillegg til dokumentaren vil den sterke fortelleingen om Katie være hovedhistorien i det nye nummeret av det norske National Geographic-magasinet som kommer i hyllene 17. september. 

Se dokumentaren med nett-TV eller via RiksTV-appen lørdag 8. september. 

National Geographic fulgte Katie Stubblefield og hennes familie over flere år for å dokumentere deres kamp for et bedre liv. 

- Denne historien er om håp og styrke, identitet, om denne familiens kjærlighet til deres datter - og det medisinske mirakelet som gir Katie Stubblefield en ny sjanse i livet, sier Susan Goldberg, sjefredaktør for National Geographic Magazine. 

Katie Stubblefield

Skadd etter selvmordsforsøk 

Ansiktet til Katie ble stygt skadet da hun forsøkte å begå selvmord ved å skyte seg selv som 18-åring. To år etterpå ble hun satt på venteliste for transplantasjon, og til slutt dukket det opp en match - ansiktet til Adrea Schneider (31) som nylig hadde dødd som følge av en overdose. 

Adrea hadde registrert seg som donor, og øvrige kroppsdeler som hjerte, lunge, lever og nyrer har også reddet andre menneskeliv. 

Transplantasjonen ble gjennomført ved The Cleveland Clinic, og tok 31 timer å gjennomføre. Operasjonen ble betalt for av det amerikanske forsvarsdepartementet, som håper å kunne hjelpe soldater med tilsvarende skuddskader. 

Er vi våre ansikter? 

Selv om historien til Katie på mange måter er spesiell, håper National Geographic at tematikken treffer universielt i en tid der image og utseende betyr stadig mer. 

For forteller ansiktene våre hele sannheten om hvem vi er? 

- Historien dokumenterer gjennombruddet til en vitenskapelig operasjon, som kommer til å få deg til å gruble litt rundt forholdet mellom dine ytre trekk og dine indre egenskaper, sier redaktør Goldberg. 

"Katies nye ansikt" ser du på National Geographic lørdag 8. september kl. 22.00. Den norske utgaven av magasinet kommer i hyllene 17. september.