• Chernobyl

Chernobyl er tidenes beste TV-serie

En serie om katastrofen i Sovjetunionen i 1986 høres i utgangspunktet ut som en grå og trist affære. I stedet roses «Chernobyl» opp i skyene av både seere og kritikere.

Kjernekraftulykken i Tsjernobyl var en av de største hendelsene på 80-tallet. Det har vært skrevet utallige sider om katastrofen, og innvirkningen den har hatt både på omgivelsene i området der ulykken skjedde, og på verdenssamfunnet. Ikke minst her hjemme i Norge.

Dette har altså HBO laget en TV-serie om.

Se hva Einar Aarvig sier om suksesserien

Intens og fantastisk

De fleste av oss har nokså god kjennskap til hva som skjedde – dermed kan vel ikke en TV-serie om hendelsene være spesielt spennende og engasjerende? Tvert imot, sier Einar Aarvig.

– Man skulle tro at det var litt sånn «Hvorfor lage dette, vi kjenner utfallet». Men så er det i stedet en intens utforskning av hvor galt ting faktisk kan gå. Serien er på ett vis en politisk thriller, men den er også ganske tett opp mot den klassiske horror-sjangeren, faktisk. Med stråling som hovedskurken, og hva den gjør mot deg. Alt i et fantastisk bildespråk, som virker veldig sovjetisk i stilen. Det er mange sjangere på en gang, som samles her.

Chernobylserien på HBO Nordic

Må bare se videre

Aarvig sier at noe av det som gjør serien så bra, er at man har klart å bevare det som skjer i punktet mellom «spenning» og realisme.

– Der er det mye interessant, og spesielt når det ser så bra ut og har en sånn nerve. «Chernobyl» er en av de bedre seriene på veldig, veldig lenge. Det er velspilt, velregissert, det er så drevet, vi er så inne i situasjonene…

Og så er serien forbilledlig kort. I en verden hvor sesongene varer for lenge og fylles med dødpunkter, så er det ikke dødpunkter i «Chernobyl».

Chernobylserien på HBO Nordic

Skyhøyt nivå

Einar Aarvig er langt ifra den eneste som har latt seg begeistre av «Chernobyl». Kritikerne overgår hverandre i ros og superlativer, og på nettstedet IMDb.com (Internet Movie Database) har miniserien den høyeste score som noen TV-serie har oppnådd.

Skuespillerne som gjør sine saker så godt inkluderer blant annet Stellan Skarsgård, Jared Harris (kjent fra blant annet Mad Men), og Emily Watson.

Det glitrende manuset er skrevet av Craig Mazin (kanskje overraskende for de som kjenner han best som mannen bak The Hangover 2 og 3), mens svenske Johan Renck (Breaking Bad, Bates Motel) har regissert. Og det leveres altså på skyhøyt nivå i alle ledd. Dermed er det vel ikke noe å lure på? Einar Aarvig er i hvert fall ikke i tvil:

– Det er bare å få med seg denne strålende serien så fort som mulig.

Oppfordringen er herved gitt, og du ser «Chernobyl» på HBO Nordic, som er tilgjengelig via RiksPakken. Les mer om vår bestselgende TV-pakke her.