• Grevinnen-Og-Hovmesteren-Paa-NRK

Grevinnen og hovmesterens meny – gjenskap festmiddagen

Nysgjerrig på middagen Grevinnen nyter hvert eneste år under lille julaften? Prøv Selv! Her er Grevinnen og hovmesterens meny.

Det er kanskje den største tradisjonen av alt julerelatert som sendes på norske TV-skjermer i desember: Grevinnen og hovmesteren på NRK lille julaften.

Den 56 år gamle TV-sketsjen i svart-hvitt var opprinnelig et britisk teaterstykke ved navn «Dinner for One», og ble først fremført på 1920-tallet. TV-sketsjen ble produsert som det sveitsiske bidraget til Montreux-festivalen i 1963.

Fast tradisjon

Siden har Grevinnen og hovmesteren blir en uunnværlig del av julen for veldig mange av oss. Det så man tydelig i 1992, da NRK ved en feil sendte programmet et kvarter for tidlig. At veldig mange av oss ser på med et halvt øye, mens vi pakker inn de siste julegavene, rører i gryter som står og putrer, eller gjør andre siste-liste-forberedelser, hadde lite å si: Kanalen fikk så mange telefoner fra rasende seere, at den ikke hadde annet valg enn å sende sketsjen på nytt senere på kvelden, etter Kveldsnytt.

Hva med å ta fascinasjonen for den mildt sagt beduggede hovmesteren og hans grevinne ett hakk videre? Gjenskap menyen fra sketsjen – kanskje med litt mindre doser flytende tilbehør – og inviter til Grevinnen og hovmesteren-fest! 

Grevinnen og hovmesterens meny er som følger:

Mulligatawny-suppe

Dette er en «anglifisert» versjon av en tradisjonell indisk karrisuppe. Suppen er tykk og nærmest som en stuing, og serveres ofte med ris. Det finnes en rekke forskjellige varianter av suppen, og noen lager også vegetariske varianter uten hønsebuljong eller -kjøtt.

Du kan for eksempel bruke TV-kokkene Hairy Bikers' oppskrift dersom du ønsker den tradisjonelle varianten. Ønsker du å prøve den uten kjøtt, har Lise Finckenhagen delt sin oppskrift på Godt.no.

Hovmesteren serverer sherry til suppen, men det er selvfølgelig også valgfritt.

Fisk

Her spesifiserer ikke sketsjen så veldig, så du står fritt til å velge selv. Her til lands spiser folk både kveite, torsk og lutefisk i julen, og internett flommer over av oppskrifter på juleretter med fisk. Ta en titt, og se hva som frister.

Hovmesteren serverer forøvrig hvitvin til fisken, men det er selvfølgelig også valgfritt.

Kylling

Tredje rett på Grevinnen og hovmesterens meny er kylling, som hovmesteren serverer med champagne. For mange vil det nok være litt mer julepreg over middagen dersom man heller går for and, og det synes vi er helt innafor.

Det er imidlertid fullt mulig å lage julemiddag med kylling, dersom du vil holde deg til «manus». Butikkjeden Meny har for eksempel delt denne oppskriften på kylling med smak av jul. Det kan jo være gøy å prøve noe nytt også?

Dersom du vil være helt sikker på at ingen begynner å snuble i gulveteppet (de færreste av oss har vel en bjørnefell på spisestuegulvet) eller drikke vann fra vaser, kan du bytte ut champagnen med en alkoholfri, sprudlende sider.

Frukt til dessert

Grevinnen nyter rett og slett litt frukt til dessert, og det er vi ikke fremmed for her til lands. Fruktsalat er en populær dessert, og her kan man velge selv. Dersom du synes fruktsalat som juledessert høres kjedelig ut, kan du jo titte på denne oppskriften hos MatPrat; fruktsalat med fiken, klementiner, røde epler, kanel og stjerneanis.

Dersom du vil kopiere hovmesteren (altså med tanke på hva han serverer, ikke oppførselen), lar du fruktsalaten få følge av portvin.

Der har du Grevinnen og hovmesterens meny. Da gjenstår det bare å ønske god appetitt, og lykke til!