• Wisting_6

- Blir nærmere kjent med Wisting på TV enn i bøkene

Jørn Lier Horst har skrevet 13 bøker om etterforsker William Wisting. Nå får han gåsehud av TV-serien.

– Jeg har faktisk møtt en seriemorder, altså.

Joda, Jørn Lier Horst har levd et begivenhetsrikt liv. Flere, egentlig. Ett som politietterforsker. Ett som bestselgende krimforfatter. Og en gang, et sted i krysningen mellom de to livene, var han på ferie i Spania og så nabohuset bli omringet av væpnet politi.

– Så kom de dragende ut med denne mannen som bodde der, som jeg hadde hilst på gatelangs. Da vi fulgte avisene i ukene etterpå viste det seg at dette var en mann som ble siktet, og etter hvert dømt, for flere drap.

Med vår bestselgende TV-pakke kan du se TV3 og mange andre nasjonale og internasjonale TV-kanaler på dekoder, i nett-TV og via RiksTV-appen. Les mer om RiksPakken her. 

Opplevelsen later ikke til å ha satt varige spor i Horst – han hadde nesten glemt episoden før RiksTV spurte ham om det. Og selv med et utall krimormaner bak seg, er det få seriemordere å spore.

– Seriemordere er sjeldne, forklarer han. Vi har knapt sånne i de skandinaviske landene.

Se video!

Krimserie på Viaplay og TV3

Likevel, én seriemorder har det da blitt. Og den fortellingen danner utgangspunktet for «Wisting», en av Norges mest påkostede tv-serier noensinne, som har premiere på TV3 og Viaplay 11. april.

Serien er basert på to av Horsts romaner om politietterforsker William Wisting, i serien spilt av veteranen Sven Nordin. Når Wisting etter 15 år mellom permene finner veien til skjermen, er det en utradisjonell krimhelt seerne skal bli kjent med.

– Da jeg begynte å skrive var jeg trett av alle disse politifolkene som gikk rundt og løste drapssaker helt alene – og i fylla, sier Horst.

– Jeg ville ha en politimann som var mer lik politimannen jeg kjente fra min arbeidshverdag. Wisting er et samvittighetsfullt og engasjert menneske, rett og slett.

Jørn Lier Horst i Larvik

«The Matrix»-stjerne

Ikke sånn å forstå at det blir traust av den grunn. På åstedet for et drap i Larvik blir det funnet et sett med fingeravtrykk, tilhørende en amerikansk seriedrapsmann.

– Personen avtrykket tilhører står høyt oppe på FBIs liste over de mest ettersøkte, for en serie drap begått nesten to tiår tidligere, sier Horst.

– Nå tyder ting på at en av FBIs "most wanted" befinner seg i Larvik. Dermed får Larvik besøk av FBI-agenter, spilt av blant andre «The Matrix»-stjerne Carrie Ann Moss.

– Det skaper jo en del kulturkollisjoner. For eksempel Statoil-koppen, som viser seg å være veldig praktisk også for etterforskere fra FBI.

– Hvor mye av serien har du sett?

– Jeg har sett seks episoder. Første episode har jeg sett fire ganger, tror jeg. Også den fjerde gangen fikk jeg litt gåsehud når det går opp for etterforskerne hva de egentlig står ovenfor i denne saken.

Jørn Lier Horsts skrivestue i Larvik

– Blir bedre kjent med Wisting

Horsts bøker er spesielt kjent for måten han bruker bakgrunnen som etterforsker til å skildre politiarbeid på en realistisk måte. I serien har han vært med som politifaglig konsulent, men har ellers gitt serieskaperne ganske frie tøyler.

– Jeg opplever at karakterene er mer utviklet i tv-serien. Bøkene mine er nok mest handlingsdrevet, mens det emosjonelle mellom karakterene er bedre ivaretatt i serien. Vi blir nærmere kjent med Wisting på tv enn i bøkene, tenker jeg.

– Det er en ganske uvanlig ting for en forfatter å si?

– Ja.. Jeg har jo aldri sett for meg Wisting helt konkret, hvordan han ser ut. Nå får jeg et bilde av ham – Sven Nordin. Jeg kjenner at han begynner å ta mer og mer plass i meg når jeg skriver på nye historier nå.

Horst var spesielt spent på hvordan Nordin ville gripe rollen fatt.

– Jeg var tilstede på første opptaksdag og så jo hvordan han ble en politimann på skjermen. Han snakket som en politimann, gikk som en politimann og hadde dette politiblikket. Du kunne se at det la seg noe over skuldrene hans når han gikk inn i rollen. Et ansvar, kanskje, som var tungt å bære.

Jørn Lier Horst i sin egen skrivestue i Larvik

Slutter sirkelen

I år er det 15 år, en rekke priser og hundretusenvis av solgte bøker siden Horst debuterte med den første romanen om Wisting. Suksessen kom gradvis – jobben som etteforsker sluttet han først med i 2013. Som han sier:

– Det har vært veldig mange små skritt underveis.

Når romanene hans endelig finner veien til skjermer både i Norge og resten av Europa, sluttes sirkelen på sett og vis for Horst – det var nemlig foran fjernsynet han tok det første skrittet og fant skrivegnisten som har bragt ham dit han er i dag.

– Da jeg satt hjemme og så «Brødrene Dal», sluttet hver episode veldig spennende. Jeg kunne ikke vente en hel uke på neste episode, så jeg satte meg ned og skrev fortsettelsen selv. Det ble aldri publisert, altså, men ofte syntes jeg at det jeg hadde skrevet var mye bedre enn det NRK presenterte uka etterpå.

– Kanskje du burde kontakte NRK og tilby dem en ny sesong av «Brødrene Dal»?

– En ny sesong av «Brødrene Dal» hadde uansett vært veldig fint.