• The-Loudest-Voice

10 spennende og dramatiske TV-serier inspirert av politikk

2019 betyr kommunevalg og naturligvis: valgkamp. Dersom du vil ta en pause fra politikk og debatt kan du se 10 TV-serier som er inspirert av politikk og maktkamp. 

Politikk, drama og lidenskap har sjelden vært dårlige ingredienser for et TV-drama. Det gjør dramatikken enda mer spennende og vi sitter som klistret til TV-seriene som virkelig byr på maktkamp og alt som følger med. Vi nevner i fleng: ScandalHouse of Cards, HomelandSuits, Bodyguard, The Good Wife, The West Wing, 24, The Americans og selvfølgelig Madame Secretary. 

Vi har også plukket ut noen av våre favoritter fra det store RiksTV-biblioteket. Seriene er ikke nødvendigvis inspirert av ekte hendelser, men det kan være dramaserier hvor politikk og maktkamp er en del av handlingen. 

Og du? Har du egne serietips som du gjerne vil dele med oss? Send oss en melding! 

Er du også glad i filmer og TV-serier? I vår bestselgende TV-pakke er blant annet seriegiganten HBO Nordic inkludert i TV-pakken. Les mer om RiksPakken her.

På HBO Nordic kan se alle sesongene av The Wire

1. The Wire 

TV-serien The Wire hadde premiere på amerikansk TV i juni 2002. Senere ble serien også vist på NRK for norske seere. TV-serien blir av mange omtalt som en av tidenes beste TV-serier. Serien gir oss et glimt inn i flere institusjoner i Baltimore og hvilket forhold disse har til rettssystemet.

Gjennom fem sesonger har serien tatt for seg ulovlig narkotikahandel, systemet rundt havneanlegg, amerikanske byers politikk og byråkrati, utdanning og skoler, og media. Serien ble hyllet for sitt realistiske portrett av samfunnet og dets politikk. 

Serien har millioner av fans verden over. I følge Barack Obama er The Wire hans favoritt TV-serie. Også skaperen av The Walking Dead sies å være en stor fan. 

Se sesong 1-5 her.

Den politiske serien Veep på HBO Nordic

2. Veep 

Den populære serien fra HBO Nordic er en politisk satire med stor suksess. Komedien Veep handler om hva som foregår bak lukkede dører på visepresidentens, og senere presidentens, kontorer i Washington. På både godt og vondt. 

Serien har vunnet ikke mindre enn seks Emmy Awards for sin sterke og ledende hovedrolle, Julia Louis-Dreyfus. I tillegg kan serien flotte seg med hele 62 priser og godt over 200 nominasjoner! Serien er nå avsluttet etter sju sesonger.  

Se sesong 1-7 her.

The Handmaids Tale tar for seg et alvorlig tema i dramaserien

3. The Handmaid's Tale 

The Handmaid's Tale er en dystopisk dramaserie basert på den bestselgende romanen til Margaret Atwood, Tjenerinnens beretning, fra 1985. Dramaserien hadde premiere på den amerikanske strømmetjenesten Hulu i 2017 og i skrivende stund har akkurat den tredje sesongen hatt sin finale.

Serien skildrer et dystopisk samfunn i USA hvor en borgerkrig har resultert i at kvinnene blir tvunget til å være konkubiner for diktaturets kommandører. Samfunnet er nå preget av at flertallet av både kvinner og menn er sterile og de kvinnene som fremdeles er fruktbare tvinges til å være fødemaskiner for samfunnets høytstående familier. 

Serien har fått enormt med god kritikk. Den har blant annet vunnet en rekke bransjepriser, som eksempelvis flere Emmy-priser for beste dramaserie og beste kvinnelige hovedrolle (Elisabeth Moss) og beste kvinnelige birolle (Ann Dowd). I tillegg har serien også vunnet to Golden Globe-priser. 

Se sesong 1-3 her.

The Newsroom på HBO Nordic

4. The Newsroom 

The Newsroom er et politisk drama fra den amerikanske serieskaperen Aaron Sorkin. Sorkin står også bak den Emmy-vinnende serien The West Wing. The Newsroom hadde premiere på HBO i 2012 og har siden den gang kommet med tre sesonger. Serien tar for seg den fiktive TV-kanalen Atlantis Cable News (ACN).

Vi møter nyhetsankeren Will McAvoy, spilt av skuespiller Jeff Daniels, som sammen med sine ansatte ville skape et nyhetsprogram som skulle rapportere nyheter på en etisk og ansvarlig måte.

Serien tar for seg ekte, nyhetsverdige hendelser fra verden ettersom de skjer og rapporterer fra hendelsene som om de var en faktisk nyhetskanal som fulgte rasjonelle og moralske retningslinjer. Dette er en kritikk til pressen i en form av både skuespillerkunst og virkelighet. 

Se sesong 1-3 her.

Dramaserien The Good Fight får knallkritikk

5. The Good Fight 

Christine Baranski er en av stjerneskuespillerne i CBS' dramaserie The Good Fight. Serien ble til etter at den populære dramaserien The Good Wife gikk av lufta i 2016. The Good Wife, med blant annet Julianne Margulies i en av hovedrollene, ble omtalt som "TV-historiens siste gode drama" og er et must for alle som er glad i dramaserier. 

The Good Fight er ikke noe dårligere med sine tvister - både når det kommer til jurdiske tvister og romantiske forhold. I serien møter vi Diane Lockhart, en mektig advokat i New York, som mister alle sine sparepenger. Hun må nå starte helt på nytt med et nytt advokatfirma.

Serien har foreløpig kommet med tre sesonger og det ryktes at den fjerde sesongen er under innspilling. Dramaserien er også to ganger blitt nominert til Emmy. 

Se sesong 1-3 her.

Maktkamp i Game of Thrones

6. Game of Thrones 

Vi kommer ikke utenom Game of Thrones i diskusjonen om TV-serier som er inspirert av politikk. For hvis det ikke er det gigantserien Game of Thrones er inspirert av, så vet ikke jeg. Tidenes mest sette TV-serie, som gang på gang satte seerrekorder på amerikanske HBO, handler nesten kun om politikk og maktkamp. 

Fantasyserien tar for seg flere høytstående familier som alle ønsker å sitte på tronen over The Seven Kingdoms. I kampen om makten må både venner og uvenner i kongeriket gå sammen for å bekjempe en gammel fiende som har kommet tilbake til overflaten. For å vinne den viktigste kampen, kampen om livet, må politikk og kamp legges til side. 

Serien er uten tvil verdens mest sette TV-serie. Da TV-serien ble avsluttet i vår, ble seriens avsluttende handling og punktum satt. Kanskje til stor skuffelse hos mange millioner av fans. Serien har karret til seg ufattelige 318 priser og har blitt nominert 560 (!) ganger. 

Se sesong 1-8 her.

7. Boardwalk Empire 

Boardwalk Empire er en amerikansk krim- og dramaserie som hadde sin storhetstid på HBO fra 2010 til 2014. I serien møter vi Enoch "Nucky" Thompson, en korrupt politisk karakter som i forbundstiden på 1920- og 30-tallet når toppen av rangstigen og kontrollerer Atlantic City - en by som er preget av prostitusjon, spill og alkoholsalg.

Karakteren Nucky er basert på den historiske personen Enoch L. Johnson (1883-1968) og i serien samhandler han med flere historiske og fiktive personer - gangstere, politikere, regjeringsagenter og vanlige mennesker som beundrer han.

Serien er basert på boka "Boardwalk Empire: The Birth, High Times, and Corruption of Atlantic City" av Nelson Johnson. Manuset er skrevet av Terence Winter, som blant annet er forfatteren av megasuksessen Sopranos. Den vant han også Emmy for. Det er ikke bare manusforfatteren som har stjernestatus i Hollywood, for seriens første episode ble faktisk regissert av Martin Scorsese. 

Se sesong 1-5 her.

The Loudest Voice med Russle Crowe

8. The Loudest Voice

The Loudest Voice er en miniserie fra Showtime som omhandler Roger Ailes, mannen som stod bak FOX News. "For å forstå det som ledet til fremveksten av det Republikanske partiet, må man forstå Ailes" ble det sagt. 

Serien fokuserer først og fremst på det siste tiåret som gjorde Ailes til partiets de facto-leder. I tillegg er serien innom hendelser fra Ailes' liv - blant annet får vi et innblikk i de hendelsene med verdens ledere som ga liv til hans politiske karriere. I tillegg viser serien hvordan seksuell trakassering avsluttet tiden hans som leder for FOX News. 

Russel Crowe har fått mye god kritikk for hvordan han har klart å tolke den kontroversielle rollen. Serien har også fått med seg enda en skuespillerstjerne, nemlig Sienna Miller. 

Se sesong 1 her.

Baron Noir på HBO Nordic

9. Baron Noir 

Baron Noir er et fransk, politisk drama som handler om Philippe Rickwaert. Han var ekstremt drevet av personlig hevnlyst. Han ser sin politiske karriere gå i vasken da hans livslange mentor og presidentkandidat ofre han for egen vinning.

Serien viser hvordan Rickwaert bruker sine forbindelser til å vinne politiske maktkamper mot de som forrådte han - som ender med at han skaper en forbindelse og allianse med hans fiendes nærmeste rådgiver. 

Se sesong 1 her.

Se Years and Years på HBO Nordic

10. Years and Years

Dramaserien Years and Years er produsert av BBC og HBO. Miniserien hadde premiere mai 2019 og består kun av seks episoder.

I serien følger vi Lyons-familien som har bosatt seg i Manchester. Daniel skal gifte seg med Ralph. Stephen og Celeste er bekymret for barna sine. Rosie er på jakt etter en ny type. Edith har ikke vært hjemme alene på åresvis. Alle er under den majestetiske bestemorens Muriels stålkontroll.

En avgjørende kveld i 2019 løper sammen på en avgjørende kveld, spoles tiden fremover og vi følger Lyons-familien liv og kjærlighet de neste 15 årene. 

Se sesong 1 her.