• Exit-NRK-Tobias-Santelmann

Tobias Santelmann storspiller i NRKs dramaserie Exit. FOTO: Ingeborg Klyve

10 TV-serier vi gleder oss til i høst

Finans- og tvillingdrama, True Crime og kokkesøl.

De store strømmefavorittene slipper flere godbiter, men også de norske TV-husene har flere gode serieslipp vi kan se frem til i høst!

Snart kommer den tiden vi frykter mest: tiden hvor det blir vanskeligere og vanskeligere å stå opp på morgenkvisten, hvor dagslyset sakte men sikkert forsvinner og humøret daler raskere enn noen gang. Vi trenger naturligvis derfor godt med påfyll av god TV-underholdning for å overleve høstmørket. 

Heldigvis har flere av våre store TV-favoritter hørt våre TV-bønner - denne høsten er smekkfull av gode serier du kan nyte under pleddet. Her er 10 av våre favoritter!

Er du redd for å gå glipp av de store premierene? Du kan få de største høydepunktene direkte inn i din egen kalender! 

Besatt - TV3 og Viaplay 

I den nye dramaserien Besatt fra Viaplay Originals spiller Anders Baasmo Christiansen og Anders Danielsen Lie hovedrollene. Serien har åtte episoder og er den andre storsatsningen etter at TV-huset slapp Wisting i april. I tillegg til etablerte skuespillere som Baasmo Christiansen og Danielsen Lie, som forøvrig hadde en fantastisk kjemi på sett, finner vi også flere etablerte skuespillere på lista. Deriblant Selome Emnetu (kjent fra Okkupert) og Marius Kolbenstvedt (Blind)

I serien blir fire innvandrergutter funnet døde i et tomt basseng. Saken fremstår som et mysterium for politiet. Etterforskerne Sander (Baasmo Christiansen) og Max (Danielsen Lie) blir fort satt på saken. De oppdager raskt at ikke alt er som det skal i etterforskningen.

Serien beskrives som en krimserie med overnaturlige elementer. Hovedpersonene må konfronteres med sine egne demoner samtidig som de jobber med en krevende kriminalsak. Serieskaper og manusforfatter, Megan Gallagher, beskriver serien som en "hybrid" - en krimserie med overnaturlige elementer. 

Serien har premiere på Viaplay og TV3 torsdag 31. oktober. 

Santelmann, Øigarden, Berger og Hagen er blant skuespillerne i NRK-serien Exit

FOTO: Ingeborg Klyve

Exit - NRK

Exit er den mye omtalte dramaserien til NRK - med historierer hentet fra virkeligheten. Fire anonyme personer fra Oslos finansverden har fortalt om sitt tilsynelatende rolige familieliv til serieskaper Øystein Karlsen («Dag», «En natt»). Sett bort i fra at livene til disse personene ikke er så rolig, da. Serien er sjokkerende og drøy - på flere måter. 

Men for en dramaserie dette er. 

I serien følger vi Henrik, William, Jeppe og Adam - spilt av Tobias Santelmann, Pål Sverre Hagen, Jon Øigarden og Simon J. Berger. I serien møter vi karakterene mens de forteller sin livshistorie - på godt og vondt. Skaperen av serien forklarer at av seriens innhold er halvparten basert på ekte historier, mens den resterende delen er basert på andre kilder og dramaturgi for å "sy det hele sammen".

Det eneste man sitter igjen med er et måpende ansiktsutrykk og spørsmålet "er dette virkelig sånn de holder på i virkeligheten?!". Og ikke minst: serieskaperne har klart å få oss til å føle medlidenhet og hat for disse karakterene. Kudos til de! 

Serien handler altså om fire megarike mennesker som stort sett bruker dagene sine på narkotika, alkohol, prosituerte, biler og vedlikehold av den berømte fasaden. Bak fasaden er det derimot ikke alt på stell - med depresjoner, selmordsforsøk, familievold og skilsmisse. Skuespillerprestasjonen er svært gode og seriens innhold gjør at du sjokkert trykker "neste episode" før du vet ordet av det. 

Du kan se alle episodene av Exit i NRK nett-TV nå. 

Kristoffer Hivju i NRK-serien Twin

FOTO: Eirik Evjen 

Twin - NRK 

Twin er også en av NRKs store dramasatsninger denne høsten. I den åtte episoder lange dramaserien møter vi de eneggede tvillingene Erik og Adam, begge (naturlig nok) spilt av Kristoffer Hivju. Disse tvillingene er relativt forskjellige. Adam er en familiemann som har startet en bedrift med sin kone Ingrid (Rebekka Nystabakk), mens Erik er en adrenalinejunkie som stadig trenger å utfordres i nye eventyr. 

Til slutt tar den uansvarlige livsstilen til Erik han igjen, og han blir nødt til å søke hjelp hos sin bror. Her blir han brutalt avvist. En krangel blir til en slosskamp, og en slosskamp ender med død. Det som ser ut som en ulykke, var egentlig et mord. For å unngå familiesplittelse og fengsel overtaler Ingrid Erik til å overta Adams identitet. 

Vi er stort sett vant til å se Hivju i Game of Thrones, men dette er altså Hivjus første produksjon etter at verdens største serie satte et endelig punktum i vår. Innspillingen har foregått i vakre Lofoten og har blant annet også med seg NRK-stjerner som Marlon Langeland (SKAM). 

Twin har premiere på NRK1 søndag 27. oktober kl. 21.00. 

Mannen som falt er en true crime-serie fra TVNorge

Mannen som falt - TVNorge 

TVNorge og Discovery fortsetter (heldigvis) satsningen på True Crime. Etter suksessen med Drapet i Holmenkollen kommer altså serien som skal sette søkelyset på det mystiske dødsfallet til Jan Wiborg i 1994. Wiborg falt naken fra et hotellvindu i København og politiet slo fort fast at dette var et selvmord. Dog var ikke alle like sikre på den konklusjonen. 25 år etter får vi kanskje endelig en oppklaring i hva som faktisk skjedde. 

Men først - et lite tilbakeblikk på hvem Wiborg faktisk var. Wiborg hadde vært aktivt involvert i det som var en av 80-tallets største politiske kamper - kampen om hvor landets nye flyplass skulle ligge. Tåkemålingene som gjorde at Gardermoen var et bedre valg enn Hurum stilte Wiborg seg kritisk til - han mente rett og slett at det ikke kunne stemme. 

Wiborg ga seg aldri - selv ikke etter at den endelige beslutningen ble tatt. Noen har hevdet at dette kan ha kostet han livet. Mannen som falt er en fortelling av hva som skjedde i møtet mellom storpolitikken og enkeltpersonen Wiborg. 

Serien har enda ikke fått en offisiell premieredato. Vi venter spent! 

Vinterveiens Helter har premiere på National Geographic i oktober

Vinterveiens Helter - National Geographic 

Tenk at bilbergere fra Norge har 150 millioner seere verden over? Det norske vinterlandskapet kan altså facinere millioner på millioner - og selvfølgelig klarer National Geographic å lage god TV ut av det! Vinterheltene er joviale nordmenn med brede dialekter og en ekte lidenskap for jobben sin - nemlig å ta hånd om sjåfører på de brutale norske veiene.

Serien er inne i sin fjerde sesong og de lover enda mer dramatikk enn før. Vi har allerede sett den første episoden og kan garantere at dette blir spennende også i år!  

Serien har sesongpremiere på National Geographic torsdag 4. oktober kl. 22.00.

Solsidan S06 - C More 

Den megapopulære svenske TV-serien om de svenske parene Anna og Alex og Mickan og Fredde er tilbake med en ny sesong! Hittil har det bli laget fem sesonger av humorserien - men nå er de altså endelig tilbake.

Spillefilmen basert på serien kom i 2017 og det har gått en stund siden sist vi så karakterene. Anna og Alex er gjenforent etter skilsmissen, og Fredde har fått en halvbror etter at faren hans donerte sæd til paret Sundberg. En god blanding, der altså... 

Den sjette sesongen har premiere på C More 21. oktober. 

Mellom oss - TV 2 

Mellom oss er en humoristisk og varm serie med to skuespillerstjerner i hovedrollene. Nicolai Cleve Broch og Agnes Kittelsen (spiller også knallbra i Exit) blir å se i en av TV 2s store satsninger denne høsten. Serien setter fokus på det moderne parforholdet og de nære tingene i livet.

I serien møter vi to par hvor vi videre følger deres perspektiver på kjærligheten. Fasaden forteller et roserødt bilde om den perfekte kjærligheten, men på baksiden skjuler det seg blant annet ekskjærester, utroskap, uoppfylte drømmer og desperate graviditetsforsøk. Ting er kanskje ikke så picture perfect allikevel? 

Serien har premiere på TV 2 senere i høst. 

Truls à la Hellstrøm - TV 2 

Endelig kommer det mer sprell og kokkekunstner fra vår favorittduo: Truls og Eyvind! Nok en gang skal de ut i verden på jakt etter kulinariske og humoristiske opplevelser. Vennskapet settes på prøve når Truls nok en gang skal forsøke å beholde Hellstrøms upåklagelige kokkerykte verden over. Vi skal blant annet innom London, Peru, Færøyene og Oslo i høstens sesong! 

Serien har sesongpremiere på TV 2 onsdag 9. oktober kl. 20.00. 

Watchmen - HBO Nordic

"Who watched the Watchmen?"

Du husker kanskje den noe alternative superheltverdnen skapt av Alan Moore og David Gibbson på 80-tallet? Og du husker kanskje også filmen Zack Snyder lagde fra nettopp denne verden i 2009? Vel, filmen ble ikke akkurat tatt i mot som en høydare blant kritikerne og suksessen uteble. 

Nå har seriegiganten HBO gått sammen med serieskaperen Damon Lindelof (mannen som blant annet står bak Lost og The Leftovers) - noe som lover bedre enn tidligere forsøk på å sette dette alternative universet til live igjen. Lindelof har også fått med seg skuespillere som Regina King, Tim Blake Nelson og Jeremy Irons. 

Watchmen har premiere på HBO Nordic 21. oktober! 

Yellowstone S02 - Paramount+

Kevin Costner er tilbake med resten av gjengen fra Yellowstone! Endelig vil nok mange påstå. Den første sesongen tok oss med storm da den kom til norske strømmetjenester og det er derfor ikke uten grunn at flere har lengtet etter den nye sesongen. Nå er den endelig her og vi er klare for enda mer dramatikk fra ranchen i Yellowstone nasjonalpark. 

Serien følger Dutton-familien, en familie som kontrollerer en av de største ranchene i hele USA. Ranchen er under et konstant angrep fra de ranchen grenser til, blant annet eiendomsutviklere og USAs første nasjonalpark; Yellowstone. Serien har politikk som bare westernkategorien har, uløste mord og korrupsjon. 

Nå er det nok en gang duket for nye utfordringer for Dutton-familien. Den andre sesongen kommer nå i oktober, mens Paramount også har avslørt at de jobber med en tredje sesong. 

Yellowstone har sesongpremiere på Paramount+ torsdag 3. oktober. 

Andre seriehøydepunkter det er verdt å få med seg i høst: Peaky Blinders (C More og TV 2), serieavslutning på Silicon Valley (HBO Nordic), sesong 2 av Legacies (HBO Nordic), sesong 2 av Kidding (HBO Nordic) og sesong 2 av Castle Rock (HBO Nordic). 

Ha en fortreffelig seriehøst!