• Tippekampen-NRK

TIPPEKAMPEN 50 ÅR: Sportsreporter i NRK Knut Th. Gleditsch i England for å kommentere lørdagens tippekamp på TV. FOTO: NTB Scanpix

Tippekampen 50 år - Jubilanten som er bedre enn noen sinne

For 50 år siden rullet Tippekampen første gang over norske skjermer. Nå starter en ny sesong fylt av dramatikk og minneverdig øyeblikk.

29. november 1969 viste NRK for første gang en kamp fra den engelske fotballigaen,  kampen mellom Wolverhampton FC og Sunderland FC. Det ble starten på en kjærlighetsaffære som lever den dag i dag. For selv om den siste Tippekampen teknisk sett ble sendt i 1995, var nordmenns kjærlighet til engelsk fotball rødglødende.

Er du glad i engelsk fotball? Med TV 2 Sport Premium i TV-pakka kan du se over 200 direktesendte kamper fra Premier League, målshow og mye, mye mer. Les mer om tilleggspakken her.

TV 2s fotballekspert Øyvind Alsaker har ikke overraskende et sterkt forhold til Tippekampen.

– Tippekampen sitter dypt i hjertet på en mann i min alder, det sier seg selv. Jeg vokste opp med dette, og husker lørdagene klokken 16.00 veldig godt. Med en litt søvnig far som falt litt inn og ut av kampene alt etter underholdningsverdien i kampen.

Spenningen opp mot tippekampen, hvilken match som ble valgt var jo et stort tema. Så ble det av og til endringer i siste liten på grunn av værforandringer og så videre. Det var knyttet veldig mye spenning til disse to timene lørdag ettermiddag for en ung pjokk, forteller Alsaker.

Tippekampen fyller 50 år i 2019

NRK Sportens reporter Knut Th. Gleditsch på Selhurst Park i London i 1972. FOTO: NTB Scanpix

Fantastiske minner

Også kollega Kasper Wikestad har sterke minner knyttet til tippekampen.

– Jeg tror mitt forhold til Tippekampen er som veldig mange andres. Jeg var ikke født da Hugh Curran scoret det aller første målet for Wolverhampton, men sportslørdagene som startet om morgenen med vintersport og så ble avsluttet med Tippekampen klokken 16.00, var hellig for meg da jeg vokste opp.

Laget mitt, Norwich City, var ikke så ofte på TV, så jeg husker veldig godt de gangene det skjedde. Det var enormt stort, og jeg har mange sterke minner fra Tippekampen. Det aller største var nok da Norwich slo Sutton City 8-0 i FA-cupens andre runde. Den kampen var helt fantastisk.

Norwich City er tilbake i Premier League

TILBAKE: Alsakers favorittlag, Norwich City, kan juble over å være tilbake i Premier League. FOTO: NTB Scanpix

Den beste sesongen noensinne

Kasper Wikestads favorittlag er tilbake i Premier League denne sesongen, og møter Liverpool på bortebane i sesongens aller første kamp. Men dette er ikke den eneste grunnen til at fotballeksperten gleder seg stort til sesongen, forteller han.

– Man sier det jo nesten foran hver sesong, at denne blir den beste noen gang. Men denne sesongen har alle forutsetninger til massevis av drama, både hvem som skal vinne ligaen, hvem som blir topp fire, hvem som rykker ned … Alle ingredienser til å bli en fantastisk sesong!

Selv om engelsk fotball i dag er jobben hans, har det ikke lagt noen demper på Wikestad entusiasme og glede. Det har selvfølgelig heller ikke det faktum at man ikke lenger er begrenset til én kamp klokken fire på lørdag, men har et bredere tilbud enn noensinne.

– I dag er selvfølgelig tilgangen en helt annen, men magien lever i aller beste velgående for meg. Selv om jeg nå jobber med dette, fastslår Kasper Wikestad.

Like sterkt gjennom 50 år

Også for Øyvind Alsaker er magien fortsatt tilstede, om enn i en litt annen form enn da han som liten gutt satt storøyd foran skjermen og fulgte oppgjørene fra balløya.

– Magien er der, det er helt åpenbart. Nå dreier ikke spenningen seg om laget man holder med skal gjøre det bra, men mer hvem som kommer blir sterke denne sesongen, hvem har gjort de riktige valgene på overgangsmarkedet, de ulike duellene mellom managerne.

Så det er en annen type fascinasjon og en annen type begeistring, men like fullt en begeistring når vi nå skal i gang igjen - fredag kveld, noe som også er et tegn på at det er nye tider, og at dette produktet er i stadig endring. Men det fascinerer like sterkt som det har gjort gjennom 50 år. Og det er ganske spesielt.