• Good-Night-Good-Luck

5 politiske filmer du må se

Konspirasjonsteorier, manipulasjon av media og avslørende journalistikk er bare noen av ingrediensene i den pågående valgkampen mellom Donald Trump og Joe Biden. Det samme kan sies om disse politiske storfilmene.

Wag the Dog (1997)

Sjanger: Drama, Komedie
Regissør: Barry Levinson
Medvirkende: Woody Harrelson, Robert De Niro, Anne Heche, Dustin Hoffman

Denne smarte, velspilte og framsynte politiske satiren står seg godt. Bare elleve dager før valget, blir den sittende, amerikanske presidenten beskyldt for seksuell trakassering, i en film som kom samtidig med at det begynte å ulme i glørne under USAs virkelige president, Bill Clinton. Hans affære med Monica Lewinsky eksploderte i media ikke lenge etter. Når man i tillegg kaster mediemanipulasjon og metoo-debatten inn i referanseflammene, blir bakteppet for filmen brennhett også idag.

Presidentens spindoktor og PR-rådgiver Conrad Brean, leier inn Hollywood-produsent Stanley Motss - spilt av henholdsvis Robert de Niro og Dustin Hoffman - og sammen koker de to opp en lapskaus av en distraksjonsgryte, for få få medienes fokus over på en fiktiv krig i Albania. Poengtert, treffende morsomt og tidsaktuelt om medias rolle i politikken.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Den kan også strømmes hos Apple TV+.

Er du glad i filmer og serier? Med vår bestselgende TV-pakke får du tilgang til mye god underholdning for hele familien. Les mer om vår bestselgende TV-pakke her. 

All the President’s Men (1976)

Sjanger: Drama, Historie, Mystikk, Thriller
Regissør: Alan J. Pakula
Medvirkende: Dustin Hoffman, Robert Redford, Jack Warden, Hal Holbrook

En tidløs klassiker, og alle gravejournalisters favorittfilm. Dette er alle basert-på-en-ekte-historie filmers mor, og det drivende gode manuset tar oss med inn i kulissene bak president Richard Nixons skandaløse avgang som USAs 37. president. Det er nok mange undersøkende journalister som har håpet å kunne oppnå lignende avsløringer ovenfor president Trump, som pressesluggerne i denne politiske thrilleren gjør. Robert Redford og Dustin Hoffman spiller Bob Woodward og Carl Bernstein, som sammen spadde opp de fellende bevisene. Via den legendariske kilden “Deep Throat” avdekker de sammenhengene og sammensvergelsene som førte til Watergate-skandalen. Tidenes politiske thriller?

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Den kan også strømmes hos Viaplay og AppleTV+. 

JFK (1991)

Sjanger: Drama, Historie, Thriller
Regissør: Oliver Stone
Medvirkende: Kevin Costner, Tommy Lee Jones, Gary Oldman, Sissy Spacek

Her snakker vi udiskutabel filmmagi, i et omdiskutert og betent politisk landskap. Vi befinner oss i hjertet av etterforskningen etter drapet på president John F. Kennedy. Sjefsetterforsker Jim Garrison, spilt av Kevin Costner, er på en innfløkt ferd mot en uviss sannhet. Filmen var debattert og kritisert allerede før den kom. Med et spindelvev av konspirasjonsteorier, statlig innblanding og ufullendt etterforskning som bakteppe, var det ikke annet å vente. Det som imidlertid er sikkert, er at Oliver Stone har skapt et mesterverk, hvor manus, klipp, musikk og filmfotografi skaper et imponerende homogent stykke filmatisk kunst av det intrikate og uendelig komplekse historiske materialet filmen er basert på.

Strømmes hos Viaplay

Good Night, and Good Luck (2005)

Sjanger: Drama, Historie
Regissør: George Clooney
Medvirkende: Jeff Daniels, George Clooney, David Strathairn, Robert Downey Jr

“Presseperle” var overskriften i Ellen Margrethe Sands VG-anmeldelse av George Clooneys solide stykke filmarbeid. Både manus, regi og skuespill står den politisk engasjerte kjekkasen for. Her tar han oss tilbake til kommunistfrykt og kald krig, Det hele er basert på en sann historie om hvordan en gruppe pressefolk med kirurgisk presisjon bestemmer seg for å fjerne det de ser på som en kreftsvulst i det amerikanske politiske landskapet, senator Joseph McCarthy. Dette er en mann som ikke bare er en løgner og en bølle, men i tillegg er omsvermet av et knippe “yes-men”. En politiker med stor makt som ødelegger sine motstandere med løgner, men som til slutt felles av sannheten. Så får man selv avgjøre om akkurat dét føles relevant i dagens politiske klima “over there”.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie 

V for Vendetta (2005)

Sjanger: Action, Fantasy, Thriller
Regissører: Wachowski-brødrene (nå søstrene)
Medvirkende: Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Rea, Rupert Graves, Stephen Fry

Til slutt tar vi med en litt annerledes politisk thriller. Det er tross alt 2020, året hvor det føles som “alt kan skje”. Da den kom for femten år siden hentet anmelderne fram språklige vendinger som spente fra “modig framtidsvisjon” til “urealistisk dystopi”. Vi befinner oss i fremtidens London i hvert fall, hvor partiet Norsefire har skapt et britisk tyranni. Med klare paralleller til nazismens ideologi og visuelle kjennetegn, er det ikke overraskende at det finnes motstand i befolkningen. Denne får utløp gjennom den mystiske frihetsforkjemperen/terroristen “V”, med sin kjente Guy Fawkes-maske. Som om ikke et var nok, har St. Marys-viruset skapt en global pandemi, som har ført USA til randen av både økonomisk ruin og borgerkrig. Basert på en grafisk novelle som den låner sitt sterke rød-svarte uttrykk fra.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Viaplay, AppleTV+ og Google Play.