• Scarface

Toppliste: Ti favoritter fra 80-tallet

Hockeysveis, Commodore 64, kald krig og Margaret Thatcher var noe av det som preget 80-tallet. Men hva var de beste filmopplevelsene? Dette er de ti beste filmene.

1. Scarface (1983)

Regi: Brian De Palma
Med: Al Pacino, Steven Bauer, Michelle Pfeiffer

Al Pacino er sabla god i Martin Scorseses The Irishman. Såpass god at han nylig fikk en Oscar-nominasjon for beste mannlige birolle. Likevel, skuespillerlegenden har gjort enda bedre rolleprestasjoner tidligere.

En av hans karrierehøydepunkter er «Scarface», regissert av Brian De Palma (The Untouchables, Mission: Impossible). Pacino har rollen som den karismatiske, kubanske gangsteren Tony Montana, som sammen med vennen sin slår seg opp som gangstere i Miami. De gjør den ene gode narkotikadealen etter den andre, vasser i penger og virker nærmest ustoppelige. Alt går tilsynelatende på skinner.

Men det er før Montana får sterke følelser for en annen gangsters kjæreste. Dermed braker helvete løs! Filmen ble ingen suksess da den kom og fikk mye pepper for all banningen, narkotikamisbruket og ekstremvolden.

I nyere tid har Scarface heldigvis fått statusen den fortjener – nemlig et mesterverk.

Pacino er nærmest ugjenkjennelig og overbeviser stort i rollen som gangsteren over alle filmgangstere! Scarface er en usedvanlig godt fortalt film som gir et innblikk i en mørk, men likevel fascinerende, verden.

Kan leies i RiksTVs Filmleie eller hos iTunes 

Er du glad i filmer og serier? Med vår bestselgende TV-pakke får du tilgang til over 50 TV-kanaler, HBO Nordic og Paramount+! Les mer om RiksPakken her. 

2. Hjelp, vi må på ferie! (National Lampoon's Vacation) (1983)

Regi: Harold Ramis
Med: Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Imogene Coca

Harold Ramis er kanskje best kjent som spøkelsesjegeren Egon Spengler i Ghostbusters (1984) og Ghostbusters II (1989). Han var også en veldig kapabel regissør, noe hans andre regifilm «Hjelp, vi må på ferie!» er et godt eksempel på. Vi har vel alle opplevd familieferier som ikke går helt etter planen.

«Hjelp, vi må på ferie!» handler nettopp om dette, og det er lett å kjenne seg igjen i familien Griswolds svært lite vellykkede ferie. I filmen møter vi mange helsprø karakterer. Men ingen når opp til familiefaren Clark W. Griswold (Chevy Chase) som klundrer til det meste. Chase har sjeldent vært morsommere og stjeler showet i hver scene.

Lattermusklene får skikkelig kjørt seg, selv om du kanskje ikke får lyst til å dra på ferie med det første.

Kan leies i RiksTVs Filmleie eller hos iTunes 

3. Ondskapens Hotell (The Shining) (1980)

Regi: Stanley Kubrick
Med: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd

I 2019 kom en oppfølger til 1980-tallets kanskje skumleste film, «The Shining». Oppfølgerfilmen «Doctor Sleep» var et hederlig forsøk, men den var ikke rare greiene og er milevis unna i kvalitet.

I «Ondskapens Hotell» møter vi forfatteren Jack Torrance (Nicholson) og hans familie. De skal passe på det øde hotellet The Overlook over vinteren. Det virker som et ganske fredelig og normalt hotell. Etter hvert begynner imidlertid ting å skje. Skillet mellom drøm og virkelig blir veldig uklart, noe som gjør at Torrance mister kontrollen.

Noen prestasjoner husker man bedre enn andre. Det er ingen overdrivelse å si at Nicholson gjør en av sine aller beste rolleprestasjoner som Torrance. Filmen er et stort mesterverk, i likhet med Kurbricks fleste filmer. En ekstrem stilstikker, klaustrofobisk og velspilt psykologisk grøsser som aldri slutter å fascinerende.

Kan leies i RiksTVs Filmleie eller hos iTunes

4. The Terminator (1984)

Regi: James Cameron
Med: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn, Linda Hamilton

"I'll be back" sier Arnold Schwarzenegger i «The Terminator», som ble hans virkelig store gjennombrudd. Filmen markerte også starten på regissør James Camerons store karriere. Cameron hadde riktignok gjort en film før, Piraya II - flyvende mordere, men den ble ingen videre suksess og er vel først og fremst en kuriositet.

I «The Terminator» spiller Schwarzenegger en nådeløs drapsmann. Han blir sendt tilbake i tid for å myrde Sarah Connor, som venter en sønn. Selv med knappe 16 replikker i filmen gjør den østeriske muskelbunten seg bemerket, og det er ingen tvil om at han er noe av det tøffeste som finnes.

Kombinasjonen av Schwarzenegger, imponerende actionsekvenser, et svært gjennomført univers og et raskt tempo gjør The Terminator til en av de store sci-fi-klassikerne.

Strømmes hos Viaplay og kan leies i RiksTVs Filmleie eller hos iTunes 

5. E.T. - gjesten fra verdensrommet (1982)

Regi: Steven Spielberg
Med: Dee Wallace, Henry Thomas, Peter Coyote, Robert MacNaughton, Drew Barrymore

På 1970- og 1980-tallet leverte Spielberg den ene vellykkede kassasuksessen etter den andre: «Haisommer», «Nærkontakt av tredje grad», «Indiana Jones»-trilogien og ikke minst «E.T». Få, om noen, regissører kan vise til en slik perlerekke. Derfor er det vanskelig å velge ut én favoritt fra Spielbergs gullalder som regissør. Men om man var tvunget til å velge, er det kanskje E.T. som stikker seg ut.

Dette er en film som har alt og som funker like bra for de minste som de voksne. Og det sier ikke rent lite om Spielbergs unike evne til å favne bredt. Det er simpelthen umulig å ikke bli grepet av historien om Elliott og vennene hans som hjelper romvesenet E.T. tilbake til verdensrommet.

De unge skuespillerne, deriblant Drew Barrymore og Henry Thomas, leverer filmens mest gripende prestasjoner. E.T. er en svært rø-rende og spennende popkornfilm, akkompagnert av John Williams vidunderlige, Oscar-vinnende musikk.

Strømmes hos Amazon Prime og kan leies i RiksTVs Filmleie eller hos iTunes

6. Beverly Hills Cop (1984)

Regi: Martin Brest
Med: Eddie Murphy, Judge Reinhold, John Ashton, Steven Berkoff

Eddie Murphy er i disse dager tilbake i rampelyset. Etter å ha gjort en glimrende prestasjon i Netflix-filmen «Dolemite Is My Name» (som han ble Golden Globe-nominert for), gjorde han comeback i Saturday Night Live. Han har også varslet at det kommer en ny Beverly Hills Cop-film, den fjerde i rekken. Det tar nok likevel litt tid før den lanseres.

I mellomtiden kan man se den første filmen, som spilte inn over 316 millioner dollar da den hadde premiere i 1984. Murphy spiller den rappkjeftede etterforskeren Axel Foley som jakter på forbrytere i Beverly Hills. Med tanke på Murphys bakgrunn som svært god stand-up-komiker er det ikke rart at han er morsom i rollen: Foley er svært frekk og leverer onelinere på løpende bånd, samtidig som han utstråler en ganske cocky sjarm. Murphy virkelig «eier» filmen.

Komigeniet, i kombinasjon med snappy action, gode biroller og et heftig lydspor av Harold Falter-meyer (tenkt bare på temasporet Axel F!), gjør Beverly Hills Cop til 1980-tallets beste actionkomedie. Ferdig snakka!

Strømmes hos Amazon Prime og kan leies i RiksTVs Filmleie eller hos iTunes 

7. Star Wars Episode V: Imperiet slår tilbake (1980)

Regi: Irvin Kershner
Med: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams

Den andre Star Wars-filmen, «Imperiet slår tilbake», er av mange fans regnet som den beste i sagaen. Det er også vi helt enig i.

Oppfølgeren til «A New Hope» er mørkere og byr på enda flere spektakulære kampscener, blant annet fra isplaneten Hoth (i virkelighet Finse). Det er i denne filmen at Luke Skywalker får vite mørke familiehemmeligheter, Vader fryser ned Han Solo i karbonitt og vi blir også introdusert for Jediemesteren Yoda.

Mye står altså på spill for våre helter. Regissøren Irvin Kershner hadde ikke laget noen tilsvarende storfilmer før denne, mest kjent var han vel for Sean Connery-komedien «A Fine Madness». Lite stor-filmerfaring til tross: han forsto Star Wars-universet veldig godt, men han var ikke redd for å lage et ambisiøst og mørkt kapittel i sagen. Sånt blir det god film ut av.

Strømmes hos iTunes Movies

8. Die Hard (1988)

Regi: John McTiernan
Med: Bruce Willis, Alan Rickman, Reginald VelJohnson

80-tallet var tiåret hvor vi ble introdusert for en rekke nye, kule actionhelter, deriblant Bruce Willis som New York-politimannen John McClane i Die Hard. Dette var filmen som revitali-serte actionfilmsjangeren og gjorde Willis til en global superstjerne.

I filmen reiser McClane til Los Angeles for å forsone seg med kona. Hun befinner seg på toppen av Nakatomi-skyskraperen, hvor hun har julebord med jobben. Julebordet går ikke helt som planlagt: Nakatomi blir kapret av terrorister. Dermed må McClane finne en måte å redde gislene.

Die Hard er den perfekte actionfilm. Den er helt uten dødpunkter og spenningen er til å ta å føle på. Willis er en råkul actionhelt, mens Hans Gruber er herlig som skurk. Dessuten har Die Hard noen av tidenes kuleste one-linene, inkludert 'Yippee-ki-yay, motherfucker'!

Kan leies i RiksTVs Filmleie eller hos iTunes 

9. Raiders of the Lost Ark (1981)

Regi: Steven Spielberg
Med: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman

Steven Spielbergs våte drøm var lenge å lage en egen Bond-film. Men det fikk han dessverre ikke lov til av produsentene. Derfor allierte han seg med Star Wars-skaper George Lucas, og sammen skapte de arkeologen Indiana Jones.

I den første filmen, som fortsatt er den beste i serien, blir Indiana Jones sendt på oppdrag av regjeringen for å finne en mystisk, religiøs gjenstand. Det er bare det at nazistene også er på jakt etter den...

Harrison Ford er den perfekte arkeologhelten i en film proppfull av hårreisende stunts og eventyrlig spenning, akkompagnert av John Williams legendariske musikk.

Strømmes hos C More, HBO Nordic, Amazon Prime og Netflix. Kan også leies i RiksTVs Filmleie eller hos iTunes.

10. Octopussy (1983)

Regi: John Glen
Med: Roger Moore, Maud Adams

Det trettende James Bond-eventyret Octopussy er på ingen måte blant de mest anerkjente i serien. Men underholdende den er!

Regissør John Glen hadde nettopp regissert «For Your Eyes Only» (1981), en mørk og realistisk Bond-film. Men i stedet for å følge opp i samme spor, valgte han å lage en gøyal oppfølger med mye «tongue in cheek»-humor og et eventyrpreget univers.

Filmen er veldig inspirert av Raiders of the Lost Ark: Her blir agent 007 blir sendt til India for å komme i kontakt med den afghanske prinsen Kamal og finne et forsvunnet Fabergé-egg, som skjuler dyrbare hemmeligheter. Et av filmens beste øyeblikk er da Bond - i beste Tarzan-stil - slenger seg fra tre til tre mens han blir jaget av elefanter! Vi får også se Bond i klovnekostyme! Roger Moores komiske talent kommer virkelig til sin rett i det som er hans beste Bond-film.

Strømmes hos Viaplay og iTunes Movies