• Truman-Show

10 fantastiske komedier du garantert vil le av

Ah... humor, dere. Ingenting er så subjektivt, splittende og høyrisikabelt å anbefale videre. Men, vi tar sjansen!

Superbad (2007)

Regissør: Greg Mottola
Med: Michael Cera, Jonah Hill, Seth Rogen, Bill Hader

Akkurat når vi trodde at vi hadde fått nok av amerikanske high school-komedier, kom Superbad og tvang oss til å se én til. For her trumfet faktisk innholdet formatet. Og vi lo. Med mindre man allerede var dypt inne i amerikansk indiehumor, stiftet mange her bekjentskap med superfunny Michael Cera og Jonah Hill.

Plottet er like teit som det er klassisk: to nerder bestemmer seg for å få seg et etterlengtet ligg før de skal til hvert sitt college. Alkohol er nøkkelen, og de går all in på å ordne voksendrikke, party og damer. Og hvis man kan si at en komedie har “alt”, så kanskje dette er den gangen. Slapstick, lolling, penistegninger og faktisk også litt visdom om vennskap og sånne greier.

Mye på grunn av et godt manus fra Seth Rogen og Evan Goldberg - og skuespillere med noe av det viktigste av alt: timing.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Netflix, Viaplay, Blockbuster, Google Play, Apple TV+

På utkikk etter en TV-pakke med masse godt innhold? Med vår bestselgende TV-pakke får du tilgang til over 50 TV-kanaler, HBO Nordic og Paramount+! Les mer om RiksPakken her.

Dazed and Confused (1993)

Regissør: Richard Linklater
Med: Jason London, Rory Cochrane, Sasha Jenson

Ok, enda en high school-komedie? Neida, dette er først og fremst en stoner-komedie. Ikke så glad i marihuana? Chill, dude! Dette er faktisk et ganske så kredibelt og bekymringsløst tilbakeblikk til en tid som formet mange av dagens godt voksne streitinger. Hvis du klarer å leve med hvor mange ganger de sier “dude”, da.

Og for et ensemble med skuespillere! Her finner du navn som Ben Affleck, Milla Jovovich og Matthew McConaughey i små og større roller. Også her møter vi ungdommene på skoleårets siste dager. Sommeren har ankommet og semesterets siste party er rett rundt hjørnet. Det er bare ett problem: ølen til festen leveres altfor tidlig...

Strømmes hos Apple TV+, Google Play

Kopps (2003)

Regissør: Josef Fares
Med: Fares Fares, Torkel Petersson, Göran Ragnerstam

Jättekul og ellevill actionkomedie fra landsbygda i Sverige. Politibetjentene i den lille bygda Högboträsk får besøk av sentrale politimyndigheter, med beskjed om at stasjonen deres skal legges ned. Årsak: det er ingen kriminalitet i distriktet deres. Løsning: de lager sin egen kriminalitet for å legitimere sin egen eksistens. Var det PKK som sprengte Jannes kiosk med bazooka i en avledningsmanøver? Torkel Petersson som den USA-elskende actionfilmnerden Benny er spesielt kostelig.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hosYouTube

Selskapsreisen 1, 2 og 3  

Regissør: Lasse Åberg
Med: Lasse Åberg, Jon Skolmen

Jada, det er mulig å binge film også. Det kalles filmmaraton. Og her kan man kose seg med et tilbakeblikk på en svensk-norsk klassikertrilogi. Stig-Helmer Olsson har flyskrekk og en konvolutt med svarte penger på innerlomma, da han havner ved siden Ole Bramserud ved en tilfeldighet på flyet til Gran Canaria. Det er startskuddet for for et langt og ellevilt vennskap som ikke bare tar de to til Kanariøyene, men på skiferie i alpene og på rikmannsfest i Stockholms-skjærgården.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, TV2 Sumo (C More), SF Anytime, Blockbuster, Google Play

Monty Python’s The Meaning of Life (1983)

Regissør: Terry Jones, Terry Gilliam
Med: Graham Chapman, Terry Jones, Michael Palin, John Cleese, Eric Idle, Terry Gilliam

Vi velger oss den drøyeste og mest respektløse av den britiske humortroppens filmer. I deres siste film sammen, kan man merke at gutta gir mer f*** enn tidligere. Der humoren var teit, barnslig og hysterisk i The Holy Grail (1975), var satiren spiss og smart i Life of Brian (1979). Her er det uredd og uhøflig som gjelder. Nær sagt alt og alle får gjennomgå når livets store spørsmål får en smakløs gjennomgang. Mens de nevnte, foregående filmene var lineære historier, går de her tilbake til sketchformatet. Deres morsomste?

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Apple TV+, Google Play, SF Anytime, Blockbuster

Team America: World Police (2004)

Regissør: Trey Parker
Med: Trey Parker, Matt Stone, Kristen Miller

South Park-skaperne lager dukkefilm! Det må jo bli en høydare? Vel, dette er en typisk elsk-eller-hat film. Enten kan du alle punchlines utenat og ROFLer bare du gjenforteller dem på vors. Eller så kommer du deg ikke forbi første scene. Det er jo gøy i seg selv. Timingen for filmens lansering var uansett god. USA raslet med sablene før Irak-krigen, og jaggu kom ikke Parker og Stone med en politisk ukorrekt film, som på halvsofistikert vis dekontruerer amerikanske actionfilmer og F**k Yeah-nasjonens rolle som verdenspoliti. Du får nesten bare prøve å se den selv.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Apple TV+, Amazon Prime, Google Play, SF Anytime, Blockbuster, YouTube

The Grand Budapest Hotel (2014)

Regissør: Wes Anderson
Med: Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan og Owen Wilson.

Over til noe helt annet. Er det krim, er det drama, er det komedie? Det er i alle fall veldig Wes Andersonsk, og da er det som vanlig stilfullt, bokstavelig talt fargerikt og alltid underfundig. Og det kiler humoristisk innenfor ribbeina både titt og ofte. Ralph Fiennes er magisk som hotellbutleren Gustave H, og hans rolletolkning er både kontrollert samtidig som det går helt av hengslene til tider. Tidsmessig befinner vi oss mellom de to verdenskrigene, og med et mørkt bakteppe til Andersons lyse og lette univers, spiller filmen på mange stenger. Og som vanlig er det et stjernelag av komiske talenter på rollelisten, som samtidig behersker å skape substans i filmens underliggende tematikk.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, Apple TV+, Google Play, SF Anytime, Blockbuster, YouTube

School of Rock (2003)

Regissør: Richard Linklater
Med: Jack Black, Joan Cusack, Mike White, Sarah Silverman

Denne fisk-ut-av-vannet-komedien (som de sier i Hollywood), er både morsom og koselig. Skuespilleren og musikkgeniet Jack Black spiller Dewey Finn, rockegitaristen som tar altfor stor plass i bandet sitt. Når han blir stemt ut av de andre medlemmene, ender han til slutt opp som vikarlærer på en elitebarneskole i oppstats-New York. La moroa begynne, for du kan sikkert forestille deg at dette, dette er ingen vanlig vikarlærer. Å nei, du - her blir det vei i alt-er-så-pertentlig-og-pedagogisk-vellinga, til de snerpete lærerne og snobbete foreldrenes store fortvilelse. Søtt og artig.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Viaplay, Apple TV+, SF Anytime, Google Play, YouTube, Blockbuster

Sideways (2004)

Regissør: Alexander Payne
Med: Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen, Sandra Oh

Sjekk ut denne prisbelønte, kritikerroste og velspilte roadtrip-komedien om vinsmaking om du ikke allerede har gjort det. Paul Giamatti er i storslag som Miles, og ble i manges øyne snytt for en Oscar i sin treffsikre rolle som gifteklar, livstrøtt og vinelskende mann i en slags midtlivskrise. Men, han klarte i det minste å øke salget av av Pinot Noir-basert vin, med sin emosjonelle hyllest til druen. Sammen med den mer livsglade og nonchalante kompisen Jack, spilt av Thomas Haden Church, drar de på et slags tomanns utdrikningslag. Sjarmerende morsomt og tankevekkende.

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hosViaplay, Apple TV+, SF Anytime, Google Play, YouTube, Blockbuster

The Truman Show (2001)

Regissør: Peter Weir
Med: Jim Carrey, Ed Harris, Laura Linney

Vi velger oss den kanskje, misforstå oss rett, minst morsomme av Jim Carreys komedier. Hvorfor? Fordi den, til tross for å ikke være slapstick-morsom som Ace Ventura-filmene eller hæhæ-idiotisk som Dum og Dummere, klarer å være gøyal på en både underfundig og seriøs måte. Truman Burbank er bokstavelig talt født inn i TV-showet om sitt eget liv. Alle han kjenner og er glad i, ja, hele hans verden er falsk - regissert, filmet og TV-sendt underholdning. En slags sci-fi-komedie som tar kjendiskultur og reklamefinansiert fakeness på satirekornet. Gøy!

Lei den i RiksTVs Filmleie. Finnes også hos Apple TV+, Google Play