• Frihetens-Regn

10 dramafilmer som river i hjertet

Mens Hollywood investerer penger i kassasuksesser, setter de beste skuespillerne og regissørene inn all følelsesmessig valuta i dramabanken. Her får du 10 filmer som gjør noe med deg. 

Frihetens regn (1994)

Regissør: Frank Darabont
Med: Tim Robbins, Morgan Freeman, Bob Gunton

En av tidenes beste filmer, sier’em. Kan ikke være uenige i det, vi heller. Definerer uttrykket “helaftens spillefilm”.

Tim Robbins og Morgan Freeman gjør noen av sine sterkeste roller, og hjertet både frydes og verker om hverandre. Som så mange andre bra filmer, i mange forskjellige sjangere, er dette basert på en Stephen King-roman med samme navn. Vennskap, håp, svik i en film som har alt.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Netflix, Apple TV+, SF Anytime, Blockbuster, Google Play, YouTube.

Er du glad i gode filmer og serier? Da passer vår bestselgend TV-pakke perfekt for deg! Med seriegiganten HBO Nordic og Paramount+ inkludert er RiksPakken noe for alle som elsker god TV-underholdning. Les mer her. 

City of God (2002)

Regissør: Fernando Meirelles
Med: Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino, Matheus Nachtergaele

Denne kunne like godt hett Kontrastenes By. En brasiliansk, episk film som er både vakker og brutal, hjerteskjærende og full av håp. To unge gutters liv tar helt forskjellige veier inn i det litt for tidlige voksenlivet.

På elektrisk vis klarer denne filmen å skildre hvor lite et ungt liv i Rios gater er verdt, men hvor verdifullt livet allikevel kan være. Som ikke det var nok, er den basert på en roman som er basert på en sann historie. Ble nominert til fire Oscar og fikk strålende kritikker over hele linja.

Strømmes hos YouTube

Gjøkeredet (1975)

Regissør: Milos Forman
Med: Jack Nicholson, Louise Fletcher, Will Sampson

Du Jack, du Jack. Her får vi en av Nicholsons aller, aller beste rolletolkninger - som Randle P. McMurphy.

Ved å late som han er gal i fengsel, blir han i stedet nødt til å kjempe mot systemet på mentalsykehuset. Men i denne dyptpløyende filmen, er galehuset også en metafor for 70-tallssamfunnets trang til å tvinge sine innbyggere inn i konforme rammer. Krass samfunnskritikk der, altså. Fortsatt en glitrende film. Tok med seg fem Oscars, inkludert en helt fortjent en til Jack, for beste mannlige hovedrolle.

Strømmes hos Viaplay, Google Play, YouTube

Magnolia (1999)

Regissør: Paul Thomas Anderson
Med: Tom Cruise, Jason Robards, Julianne Moore

Et storslagent karakterdrama av psykologisk karakter, fra historieforteller/regissør Paul Thomas Anderson. Her flettes og veves ulike skjebner og sub-plots inn i en vakker og intrikat historie om livskriser og selvinnsikt. Tom Cruise, Julianne Moore William H. Macy, Philip Seymour Hoffman og mange, mange andre strålende skuespillerprestasjoner, gjorde at mange heller så at denne fikk Oscar for beste film, enn Siderhusreglene. Siden begge er på denne lista, får du nesten avgjøre selv. Lykke til!

Finnes her: RiksTV Filmleie, Viaplay, Apple TV+, Google Play, YouTube

Lilja 4-ever (2002)

Regissør: Lukas Moodysson
Med: Oksana Akinshina, Artyom Bogucharskiy, Pavel Ponomaryov

Se filmen her.

Svenske Lukas Moodysson har laget feel good og han har laget feel bad. Dette er dessverre det sistnevnte. Vi sier dessverre, fordi denne filmen gjør faktisk vondt på ekte.

Tenåringsjenta Lilja blir forlatt i det gamle Sovjet for å bo med tanten sin, da moren flytter til USA med den nye kjæresten. Men hun er ikke noe særlig bedre og Liljas liv spinner ut av kontroll og inn en stygg, stygg verden av ungdomsprostitusjon, dop og mørke. En følsom film om ufølsomme mennesker.

Finnes her: HBO Nordic, RiksTV Filmleie.

Snikende tiger, skjult drage (2000)

Regissør: Ang Lee
Med: Yun-Fat Chow, Michelle Yeoh, Ziyi Zhang

Ang Lees fantastiske, romantiske actiondrama går ikke helt å putte i én sjanger, for den føles nesten mer som en drøm enn en film. Med sine gravitasjonsfornektende kampscener og tidløse kjærlighetshistorie tar den oss med på en reise i det tidlige 19. århundrets Kina.

Med helt sjukt fine naturbilder og historien om et 400-år gammel sverd på avveie ble det ti nominasjoner som til slutt ga fire Oscar-statuetter. Så denne kan du trygt betrakte som en kvalitetsfilm av de sjeldne.

Strømmes hos TV 2 Sumo 

American History X (1998)

Regissør: Tony Kaye
Med: Edward Norton, Edward Furlong, Beverly D'Angelo

Boom! Denne filmen utforsker rasehat i USA, og smalt som en bombe i de hysterisk gode filmårene på slutten av 90-tallet. Åpningsscenens brutalitet kaster oss rett inn i problemstillingen, med en strålende Edward Norton som neo-nazien Derek Vinyard i hovedrollen. I en blanding av nåtid og tilbakeblikk følger vi Derek, i sin kamp for å redde lillebroren fra et miljø som er like hatefullt som sitt tankegods.

Finnes her: RiksTV Filmleie, Viaplay, Blockbuster, Google Play, YouTube.

Siderhusreglene (1999)

Regissør: Lasse Hallström
Med: Tobey Maguire, Charlize Theron, Michael Caine

Mesterforfatter John Irvings glimrende manusadapsjon av sin egen roman, regissert av svenske Lasse Halltström (bl.a Hva er det med Gilbert Grape, Sjokolade, Mitt liv som hund).

Under andre verdenskrig, vokser den foreldreløse gutten Homer Wells (Tobey Maguire) opp under Dr. Wilbur Larchs (Michael Caine) strenge, men kjærlige oppsyn, i et barnehjem på landsbygda i Maine. Der får han sin medisinopplæring og hjelper doktoren å ta vare på barna som bor der. Men uenigheter om de moralske aspektene ved abort, fører ham ut på en reise som blir kortere, men mer dramatisk enn han hadde regnet med. Sterk film, med sterke skuespillere. Souldiva Erykah Badu er med, også. Oscar for beste film skal man ikke kimse av.

Strømmes hos Apple TV+, Blockbuster, Google Play, YouTube

Jakten (2012)

Regissør: Thomas Vinterberg
Med: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp

Eh, vil vi anbefale dette da? Det er ikke grusomt, det er ikke stygt, det er bare veldig, veldig kjipt. Fordi det er så veldig, veldig godt spilt. Så ja, dette anbefales. Det er jo derfor vi elsker drama. Dette er en historie man husker, fordi den er så relaterbar.

Mads Mikkelsen gjør en av sine beste roller. Han spiller den populære barnehageansatte, som feilaktig blir anklaget for overgrep. En liten jentes misforståtte måte å uttrykke seg på, blir raskt tolket og blåst opp til en vedtatt sannhet. Thomas Bo Larsen har spilt ubehagelige roller før, og som jentas far er også han grusomt god. Som seere kjenner vi sannheten. Derfor kan vi forstå begge sider av saken så fryktelig godt, samtidig som det blir så fryktelig feil. Sitter i kroppen - både underveis og etterpå.

Finnes her: RiksTV Filmleie, Netflix, Blockbuster, Google Play, YouTube.

Kids (1995)

Regissør: Larry Clark
Med: Leo Fitzpatrick, Justin Pierce, Chloë Sevigny

Sjelden har skateboard og capsen-bak-fram-miljøet vært mer nakent skildret, i bokstavelig og overført betydning. Dette er en slags avsporet ungdomsfilm, som krasjlander i dop, vold og voldtekt. Manuset er skrevet av kulthelt Harmony Korine (bl.a. den smale Gummo).

Telly og Casper driver hvileløst rundt i New York City på jakt etter noe eller noen som kan “hjelpe” dem å drepe tid, kjedsomhet og meningsløshet. Førstnevnte har som mål å ligge med flest mulig jomfruer. Da en av jentene han har hatt sex med får en grusom beskjed hos legen, er standarden for denne rå, usminkede og litt for ekte fortellingen satt.

Strømmes på YouTube