• Backstrom-C-More

10 krimserier du ikke kan gå glipp av

Vi har plukket ut våre 10 av våre krimseriefavoritter, inkludert en god, gammeldags klassiker med en sigarrøykende detektiv i rollen.

Top of the Lake (2013 - 2017)

Regi: Jane Campion
Med: Elisabeth Moss, David Wenham, Nicole Kidman
Sesonger: 2 sesonger

Denne serien er signert Oscar-vinner Jane Campion som kanskje er mest for The Piano – en film som vant både Gullpalmen og tre Oscar-statuetter.

I første sesong av Top of the Lake blir vi kjent med den gravide jenten Tui Mitcham (Jacqueline Joe) som forsvinner sporløst i en liten by i New Zealand. Samtidig møter vi den tøffe etterforskeren Robin Griffin. Hun har nettopp har flyttet tilbake til byen for å ta hånd om sin syke mor, og hun blir satt på saken som etter hvert vokser i omfang.

Elisabeth Moss (The Handmaid's Tale, Mad Men) er formidabel i rollen som etterforskeren. Det samme kan sies om resten av skuespillergalleriet, som blant annet består av Holly Hunter (Raising Arizona) og Peter Mullan (Children of Men).

Top of the Lake har fellestrekk med «Nordic Noir»-seriene, men den er også noe helt for seg selv. Dette er en høyst original krimserie med en gjennomgående dirrende stemning.

Strømmes på HBO Nordic

Er du hekta på gode serier? Med vår bestselgende TV-pakke får du seriegiganten HBO Nordic inkludert! Les mer om RiksPakken her

Tilståelsen (2019)

Regi: Paul Andrew Williams
Med: Martin Freeman, Siobhan Finneran, Imelda Staunton
Sesonger: 1 sesong 

Vi er vant til å se den britiske skuespilleren Martin Freeman i humoristiske roller. Mange vil nok kjenne ham igjen fra Hobbiten-filmene, Sherlock og The Office. I krimserien Tilståelsen spiller han en mer alvorstung rolle: Politietterforskeren Fulcher som setter karrieren på spill for å oppklare hva som skjedde med den savnede unge kvinnen Sian O'Callaghan.

Serien er basert på en sann historie fra 2011, og regissør Paul Andrew Williams (Broadchurch) forteller historien i et nøkternt og virkelighetsnært filmspråk. Freeman er svært god i den alvorstunge rollen og han har trolig gjort sin beste rolletolkning noensinne.

Strømmes i NRKTV

The Capture (2019)

Regi: Ben Chanan
Med: Holliday Grainger, Callum Turner, Ben Miles
Sesonger: 1 sesong 

Denne BBC-serien kan best beskrives som en overvåkningsthriller. The Capture starter med at en ung britisk soldat slipper ut av fengselet etter å ha sonet en dom for krigsforbrytelser. Han følger advokaten sin mot bussen mens et overvåkningskamera på stedet filmer det hele. Opptakene viser at han slår henne ned. Alt tyder på at han har kidnappet henne, men soldaten hevder sin uskyld og plutselig forsvinner videomaterialet. Etterforskeren Rachel Carey (Rachel Carey) mistenker at ting ikke er helt som de skal.

The Capture er en særdeles smart og velspilt thriller med skremmende aktuell tematikk. BBC viser igjen at de er verdensmestere i å lage krim. The Capture er på høyde med serier som Luther, The Bodyguard og The Night Manager.

Strømmes på C More og TV 2 Sumo

Bäckström (2020)

Regi: Amanda Adolfsson
Med: Kjell Bergqvist, Agnes Lindström Bolmgren, Livia Millhagen
Sesonger: 1 sesong 

Svenskene lager krimserier på løpende bånd. Det er imidlertid ikke alle svenske krimserier som er like gode, de fleste av dem er nokså generiske. Men Bäckström, basert på romanfiguren til Leif GW Persson, skiller seg positivt ut!

Kjell Bergqvist (Den bästa sommaren) spiller den arrogante drapsetterforskeren Evert Bäckström. Han opplever sin vanskeligste sak når et kvinnes kranium dukker opp i den svenske skjærgården. Identitet blir kjent, men mysteriet er langt fra løst og etterforskningen leder Bäckström til Thailand.

Saken blir mye mer omfattende enn det Bäckström noensinne kunne forestille seg. Styrken til Bäckström er at den blander klassisk kriminaldrama med humor, varme og lett underholdning.

Strømmes på C More og TV 2 Sumo

Columbo (1971 - 2003)

Regi: Peter Falk med flere
Med: Peter Falk, Mike Lally, John Finnegan
Sesonger: 11 sesonger 

For de av oss som er krimnostalgikere er det lite som slår kultserien Columbo. Peter Falk har vært med i en drøss av filmer som Husbands (1970), A Woman Under the Influence (1974) og The Princess Bride (1987). Men han vil huskes best som den rufsete sjefsetterforskeren Columbo – en rolle han spilte i hele 32 år.

Columbo er kjent for sin karakteristiske frakk, sigaren og øye for detaljer, og ikke minst den faste replikken "Just one more thing ...". Han er en etterforsker ulik alle andre! Hver episode byr på et nytt mysterium.

Høydepunktet er når Columbo på tampen av hver episode forklarer hvordan han kom frem til løsningen. Falks ikoniske rolleprestasjon er god nok grunn til å se serien. Den byr også på minneverdige gjesteopptredene av blant andre Johnny Cash, Faye Dunaway og William Shatner.

Og nevnte vi at mesterregissør Steven Spielberg står bak en av episodene? Den kan du i sin helhet se nedenfor.

Strømmes på YouTube og vises lineært fredager på SVT1

Se episoden Murder By the Book av Steven Spielberg her.

Mr. Mercedes (2017)

Regi: John David Coles med flere
Med: Brendan Gleeson, Holland Taylor, Jharrel Jerome
Sesonger: 3 sesonger

Dette er en filmatisering av Stephen King-boken med samme navn fra 2014. I motsetning til Kings øvrige bøker er Mr. Mercedes ingen skrekkfortelling, men en rendyrket detektivhistorie. King står selv bak serien sammen med den genierklærte manusforfatteren David E. Kelley (Ally McBeal, Chicago Hope og Big Little Lies).

Emmy-vinneren Brendan Gleeson (Gangs of New York) spiller den pensjonerte og desillusjonerte detektiven Bill Hodges. Han tenker mye over sin siste sak hvor 16 personer ble drept av en ukjent massemorder.

Og så skjer det uventede: Massemorderen tar kontakt, noe som gjør at Hodges ikke har noe annet valg enn å gjenoppta etterforskningen. Det som følger er en ytterst spennende katt-og-mus-leken mellom Hodges og morderen. Gleeson har gjort liknende roller i både In Bruges og The Guard, men han spiller såpass godt og ekte at det er en fryd å se på.

Strømmes på TV 2 Sumo og C More

Line of Duty (2012-)

Regi: Jed Mercurio med flere
Med: Martin Compston, Vicky McClure, Adrian Dunbar
Sesonger: 3 sesonger

Line of Duty er skapt av Jed Mercurio, som også står bak Bodyguard. Vi blir vi kjent med antikorrupsjonsavdelingen AC-12 i det britiske politiet. Hovedpersonen Steve Arnott (Martin Compston) og resten av teamet jakter ikke på tradisjonelle skurker, men derimot andre politifolk som gjerne er høyst respekterte. Derfor skjer mye av overvåkningen og undercover-etterforskningen på politihuset.

Line of Duty har slått seerrekorder i Storbritannia, og det er med god grunn! Den er utrolig velprodusert, gjennomgående spennende og det at den handler om kriminalitet innad i politiet, gjør den ekstra interessant!

Strømmes på TV 2 Sumo og C More

Fortitude (2015 - 2018)

Regi: Richard Laxton med flere
Med: Richard Dormer, Björn Hlynur Haraldsson, Sienna Guillory
Sesonger: 1

Handlingen foregår i det fiktive norske gruvesamfunnet Fortitude, som i virkeligheten er spilt inn på Island og Svalbard. På overflaten er dette et stille og fredelig samfunn. Men så blir en polarforsker drept i sitt eget hjem.

Den norske politisjefen på øyen, Dan Anderssen, spilt av Game of Thrones-skuespilleren Richard Dormer, allierer seg med britisk politis utsendte Eugene Morton for å oppklare mordet. Til å begynne med er det litt rart å se utenlandske skuespillere portrettere nordmenn, men etter hvert blir vi vant til det.

Serien er fengslende fortalt og har en majestetisk stemning, i tillegg til en glimrende rolleliste med navn som Michael Gambon, Dennis Quaid og Sofie Gråbøl.

Strømmes på Amazon Prime

Unbelievable (2019)

Regi: Michael Dinner med flere
Med: Kaitlyn Dever, Toni Collette, Merritt Wever
Sesonger: 1 sesong 

Denne Golden Globe-nominerte miniserien er basert på virkelige hendelser.

Den medtatte tenåringsjenten Marie (Kaitlyn Dever) har blitt utsatt for overfallsvoldtekt. Men etter at etterforskerne finner uoverensstemmelser i forklaringen hennes, konkluderer de med at hun har gitt falsk forklaring. Flere år senere finner etterforskeren Karen (Merritt Wever) en annen ung kvinne som har blitt voldtatt. Det viser seg at denne gjerningsmannen også voldtok Marie. Dette blir starten på en lang og krevende etterforskning.

Unbelievable er en utrolig virkelighetsnær serie som kjennes på kroppen. Den unge skuespilleren Kaitlyn Dever gjør svært sterk rolle som det er umulig å ikke bli berørt av.

Strømmes på Netflix

Better Call Saul (2015-)

Regi: Vince Gilligan med flere
Med: Bob Odenkirk, Jonathan Banks, Rhea Seehorn
Sesonger: 5 sesonger

Denne Breaking Bad-spin-offen er ingen tradisjonell krimserie, men det er nok av kriminelle og narkobander her.

Vi får vite mer om bakgrunnen til den utspekulerte advokaten Jimmy McGill (Bob Odenkirk), som sakte, men sikkert dras mot den kriminelle verdenen. Odenkirk veksler mellom å være sårbar, sjarmerende og komisk, og har derfor ingen problemer med å eie denne serien.Det er heller ingen ulempe at han er omgitt av en drøss flinke skuespillere. Flere av dem var med i Breaking Bad.

Vi blir også introdusert for helt nye karakterer. Blant dem er kjæresten Kim Wexler (Rhea Seehorn), Jimmys eldre bror Chuck McGill (Michael McKean) og advokaten Howard Hamlin (Patrick Fabian). Som med forgjengeren har Better Call Saul et tettpakket plott, leken fortellerstil og en særegen visuell stil.

Strømmes på Netflix