• Free-Solo

Spennende sportsdokumentarer du får hakeslepp av

Man trenger ikke være sportsinteressert for å la seg rive med av dramaet som ofte utspiller seg i kulissene i idrettens verden. Her har du fem interessante og ganske så forskjellige historier om medaljens bakside, doping, livet som sportsstjerne og oppofrelsene som ligger bak store idrettsprestasjoner.

Free Solo (2018)

Sjanger: Dokumentar
Regissører: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi
Medvirkende: Jimmy Chin, Alex Honnold, Tommy Caldwell

En film som du blir sittende igjen med både gåsehud, åpen munn og kaldsvette håndflater av å se.

El Capitan er et av verdens mest kjente klatrefjell. Den nesten 1000 meter høye granittveggen i Yosemite nasjonalpark er en slags hellig gral for frisoloklatrere. Friklatring er den mest ekstreme formen for klatring, uten tau eller sikring. Og her møter vi den beste av dem alle, Alex Honnold, som har satt seg som mål å friklatre “El Cap” fra fot til topp.

Under treningen får vi også ta del i de moralske diskusjonene produksjonsteamet har rundt det å filme noe som potensielt kan ende i en stor tragedie. Kan deres nærvær forstyrre ham? Hvis han faller, lar kamera ham falle ut av bildet? Eller følger det ham med linsa? Oscar-vinner for beste dokumentarfilm.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Den kan også strømmes Viaplay, Google Play, Apple TV+, Blockbuster.

Er du glad i sport og god underholdning? Med vår bestselgende TV-pakke får du tilgang til sport i verdensklasse og timer med underholdning. Les mer om RiksPakken her.

Tyson (2008)

Sjanger: Dokumentar
Regissør: James Toback
Medvirkende: Mike Tyson

Denne dokumentaren tar aldri mål av seg å være objektiv. Og det er faktisk helt greit. Mike Tyson er trolig den mest fryktinngytende tungvektsbokseren noensinne. Både i og utenfor ringen lot Tyson verden kjenne på sitt altoppslukende sinne. Men her får vi møte en reflektert og åpen Tyson som forteller sin historie, og den er overraskende overbevisende.

For seerne blir det raskt tydelig at den voksne mannens aggressivitet egentlig er et barns sinne. Han ble mobbet og banket opp som liten. Et annet barn drepte en av brevduene hans. En familie i oppbrudd. Ikke rart han føler seg misforstått. Og uten at det forsvarer hans oppførsel, blir det ofte åpenbart hvorfor han har blitt som han har blitt.

Strømmes hos HBO Nordic.

The Summit (2012)

Sjanger: Dokumentar
Regissører: Christine Barnes, Hoselito Bite
Medvirkende: Wilco van Rooijen, Annie Starkey, Cecilie Skog, Damien O'Brien, J.J. McDonnell, Fredrik Strang, Pat Falvey, Pemba Gyalje, Marco Confortola, Eric Meyer, Alberto Zerain, Hoselito Bite, Tsering Lama, Cas van de Gevel, Lars Nessa, Concetto La Malfa

K2. Verdens nest høyeste fjell, men allikevel mye farligere enn Mount Everest. Denne intense og nervepirrende dokumentaren forteller historien om 24 eventyrere som i 2008 skulle bestige fjellet. 11 av dem omkom under omstendigheter som fortsatt både er uvisse, forvirrende og halvfortalte.

En av dem var norske Rolf Bae, som var gift med Cecilie Skog. Hun intervjues i filmen. Hovedfokuset er imidlertid på irske Ger McDonnell, som det antas at døde da han forsøkte å redde andre skadede klatrere. På grunn av høydesyke, mørke og store avstander, kan ingen være helt sikre på hva som skjedde de skjebnesvangre augustdagene.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos Google Play, Apple TV+, Blockbuster. 

Diego Maradona (2019)

Sjanger: Dokumentar
Regissør: Asif Kapadia
Medvirkende: Claudia Villafañe, Diego Armando Maradona, Diego Maradona Jr.

Diego Armando Maradona. Oppturer, nedturer, byturer og målvakter på bærturer. Få spillere har et større spenn mellom topper og daler i karrieren enn den gudbenådede argentineren. Dette er den siste filmen i regissør Kapadias dokutrilogi. De to første – “Senna” og “Amy”, som henholdsvis handler om Formel 1-stjernen Ayrton Senna og soulsangerinnen Amy Winehouse – tar også for seg tematikken rundt hvordan ekstremt store talenters liv ofte ender i tragedie i møte med rampelyset og berømmelse.

Kapadia er en strålende forteller, og har laget en sterk film om en mann som tross alt overlevde berømmelsen, men som ikke kom fra det uten en god del skrammer.

Filmen kan leies i RiksTVs Filmleie. Kan også strømmes hos NRK TV, Google Play, Blockbuster.

Icarus (2017)

Sjanger: Dokumentar
Regissør: Bryan Fogel
Medvirkende: Bryan Fogel, Grigory Rodchenkov, Nikita Kamaev, Dan Cogan

Bryan Fogels dokumentar skulle egentlig handle om hvor lett det var å dope seg for toppsyklister og samtidig komme unna med det. Amerikaneren var irritert over hvor lett det tilsynelatende var og unngå å bli tatt, ettersom den største av de største, Lance Armstrong hadde klart det i så mange år. Da han selv skulle ta saken i egne hender og bevise sin teori, snublet han i stedet over en av tidenes dopingsaker ved en tilfeldighet.

Under arbeidet med filmen ble han kjent med Grigorij Rodtsjenkov, sjefen hos et russisk antidoping-laboratorium som skulle sikre at utøverne var rene i Sotsji-OL. Og da New York Times avslørte den olympiske skandalen, var Fogel og Rodtsjenko begge sentrale, om enn på forskjellige måter.

Strømmes hos Netflix