• Helgens-filmtips

Se hvilke filmer vi anbefaler denne helgen

Filmkveld? Her er noen av filmene som går på TV i helga

Gjelder 14.- 17. mai

Langhelg i sikte! Vi sørger selvsagt som vanlig for at du har filmprogrammet i orden – til og med nasjonaldagen. Her blir det usedvanlig stor sjangerspredning. Fra komedie til action, krim til sci-fi og historisk action til biografisk drama. I tillegg til plenty med romantikk, dramatikk og litt luftakrobatikk. Det er bare å glede seg.

Filmer på fredag:

Prisoners

Hva: Krimthriller fra 2013
Lengde: 153 min
IMDb: 8,1
Vises her: TV 2 Zebra fredag 21:00

En skikkelig spennende fredagsfilm. Faktisk et noe undervurdert forsvinningsdrama, som gikk litt under radaren da den kom. Men, bare sjekk IMDb-scoren på 8,1. Hvordan hadde du reagert hvis barnet ditt ble borte? Hugh Jackman spiller en far hvis seks år gamle datter er sporløst forsvunnet. Da Jake Gyllenhaals politikarakter blir tvunget til å slippe fri den eneste mistenkte, blir jentas desperate pappa nødt til å ta saken i egne hender. Topp skuespill og spenning hele veien i denne strålende og sterke thrilleren.

Se TV flere steder
 Blir ikke familien enig om hvilke filmer som skal ses? Last ned RiksTV-appen til mobilen eller nettbrettet, så blir alle fornøyd. Les mer om RiksTV-appen.

 

Baby Driver

Hva: Actionthriller fra 2017
Lengde: 113 min
IMDb: 7,6
Vises her: V4 fredag 21:00

Ikke la deg lure av den litt juvenile tittelen og at dette er en konseptfilm i bilsjangeren, for dette er faktisk svært underholdende saker. Ja, hovedrollen heter Baby (Ansel Elgort). Han er profesjonell fluktsjåfør for et ranssyndikat ledet av Kevin Spaceys karakter, Doc. I tillegg til å være en heidundranes god sjåfør, lager Baby musikk for å stenge ute øresus. Dette gir karakteren akkurat nok dybde til å være interessant nok i en film som dette, men dette er først og fremst en underholdningsfilm. En god en sådan, for her går det i intense ran og heftig kjøring, ispedd litt romantikk og personlig drama. Når man legger til et svingende soundtrack fra Babys ørepropper, blir dette en meget kul start på helgen.

 

Mission: Impossible - Rogue Nation

Hva: Actioneventyr fra 2015
Lengde: 131 min
IMDb: 7,4
Vises her: Svensk TV4 fredag 21:30

Oppfølgeren til MI: Ghost Protocol er regissert av manusforfatteren til The Usual Suspects, Christopher McQuarrie, og han klarer fint å balansere actionscenene med kul dialog som driver plottet framover. Agent Ethan Hunt og hans byrå IMF er under angrep fra sin strake motpart – en spesialtrent gruppe skapt for å eliminere Tom Cruise og vennene hans. Svenske Rebecca Ferguson spiller hans tjejkompis, og er veldig kul i rollen som dobbeltagenten Ilsa. Her får du fresende motorsykkelscener i ørkenen, blafrende agenter på utsiden av militærfly og alt vi forventer av MI:-filmene.

Bride of Spies

Hva: Dramathriller fra 2015
Lengde: 141 min
IMDb: 7,6
Vises her: SVT1 fredag 21:40

Tom Hanks er god som den milde, middelaldrende forsikringsadvokaten som havner i hjertet av den kalde krigen. Han får den tvilsomme oppgaven det er å forsvare den russiske spionen Rudolf Abel, spilt av en meget god Mark Rylance. Senere blir han sendt til Berlin for å legge til rette for utvekslingen av den fengslede russeren og en amerikansk krigsfange. Et svært severdig historisk drama med topp spenning og strålende dialog. Du vet hva du får når Steven Spielberg og Hanks lager film sammen. Kvalitet!

 

Filmer på lørdag:

Sonja

Hva: Biografisk drama fra 2018
Lengde: 113 min
IMDb: 5,9
Vises her: NRK3 lørdag 21:26

Ine Marie Wilmann spiller godt som Sonja Henie – den hvite svanen – tidenes største kunstløper. Vi møter også Eldar Skar og Pål Sverre Valheim i velspilte roller, som den norske stjernens bror Leif og barndomsvennen Niels Onstad. Denne norske storfilmen fokuserer mest på filmstjernen og divaen Henie, som bestemte seg for å dra til Hollywood i 1936 og bli skuespiller. Et vellykket valg av regissør Anne Sewitsky. Der borte opplevde Henie en nesten umiddelbar suksess med filmen One In a Million. Og slik fortsatte det i mange år. Men alle medaljer har en bakside.

Hangover

Hva: Komedie fra 2009
Lengde: 99 min
IMDb: 7,7
Vises her: MAX lørdag 21:25

Guttastemningen er på topp når en kompisgjeng drar til Las Vegas for å drikke ut sin gifteklare kompis. Men hva skjer når bakrusen er så sterk at ingen husker hva som skjedde kvelden før? Det som skjer er at vi får slags detektivhistorie drevet av fylleangst. Og den er hylende morsom! Da gutta våkner dagen etterpå er nemlig brudgommen forsvunnet, hotellrommet rasert og alle minner drukket bort. Med stjernene Zach Galifianakis og Bradley Cooper i spissen, må kompisgjengen gjenskape hva som har skjedd ved hjelp av spor og gjenstander fra kvelden før. Det blir en helt ellevill og herlig komiparade fra regissør Todd Phillips.

Star Trek

Hva: Actioneventyr fra 2009
Lengde: 126 min
IMDb: 7,9
Vises her: TVNorge lørdag 21:30

Her får du den strålende, første filmen i den nye “rebooten” til denne klassiske sci-fi-franchisen. Teknisk sett er dette den ellevte Star Trek-filmen, men det er ingen tvil om at dette føles forfriskende. Det er stjerneregissør og -produsent J. J. Abrams som sparker i gang det nye kapittelet i stjernesagaen, og dermed blir det meget bra – og kritikerrost. Chris Pine og Zachary Quinto er gode i de klassiske rollene som Kaptein Kirk og Spock. Så hvis du ikke allerede er en “Trekkie”, har du sjansen til å bli det på lørdag.

Filmer på søndag:

You've Got Mail

Hva: Romantisk komedie fra 1998
Lengde: 119 min
IMDb: 6,7
Vises her: FEM søndag 21:00

Hehe, denne er jo søt, sett i nåtidens heldigitale blå skjermlys. Her er det ikke Tinder eller andre sjekketjenester som er sentrum for begivenhetene. Men, for deg som var halvung i internetts forsiktige oppstartsfase, vil ordet “chatterom” vekke romantiske minner fra nettdatingens spede begynnelse. Meg Ryan og Tom Hanks er supersjarmerende som de to småsjenerte folka som syns det er befriende å snakke fritt med hverandre online. Deres internettsamtaler utvikler seg til en fullblods skjermforelskelse. Men den du er ansikt til ansikt i virkeligheten, er ikke alltid den ekte versjonen av deg selv – noe disse to turtelduene få erfare underveis. En klassiker fra Sleepless in Seattle-trioen Hanks, Ryan og regissør Nora Ephron. Sukk, hjerte.

Ocean's 8

Hva: Krimkomedie fra 2018
Lengde: 110 min
IMDb: 6,9
Vises her: V4 søndag 23:30

På forhånd var det nok flere som kunne avfeid en spin-off film som dette som tull og tøys, men det var isåfall før man så rollebesetningen: Cate Blanchett, Anne Hathaway, Sandra Bullock, Helena Bonham Carter og Rihanna (!), bare for å nevne noen. Så neida, dette funker! Dette er en heistfilm i ånden til Steven Soderberghs Ocean-trilogi, her med Soderbergh som produsent og Gary Ross som regissør. En gjeng kvinnelige kriminelle kunstnere står bak “brekket”. Denne gang er det The Met Gala som er ransmålet, en årlig motefest på Metropolitan Museum of Art i New York. Herlig kjemi mellom hovedpersonene og som alltid en fryd å være flue på veggen, både når gjengen håndplukkes og når planene legges og gjennomføres. Gøy!

Burnt

Hva: Drama fra 2015
Lengde: 100 min
IMDb: 6,6
Vises her: TV6 Norge søndag 23:55

Dagen før den store festdagen kan det passe med et lite inspirerende restaurantdrama, eller hva? Bradley Cooper spiller Adam Jones, et kokkegeni med en trøblete bakgrunn med dop, alkohol og dårlig oppførsel. Nå har han skjerpet seg og er tilbake i London for å vise hva han egentlig er god for. Men med et dårlig rykte og skadeskutte bransjerelasjoner, er det mer enn god mat som skal til før han får Michelin-stjernene han i egne øyne fortjener. Sienna Miller og Emma Thompson gjør sammen med Cooper dette til et medrivende og spennende persondrama, satt til gourmetkokkenes hektiske verden.

Filmer på mandag:

Max Manus

Hva: Historisk actiondrama fra 2008
Lengde: 118 min
IMDb: 7,3
Vises her: TV 2 mandag 21:40

Gratulerer med dagen! Her kan du virkelig sementere nasjonalfølelsen etter en lang dag med pølser og is. Her blir det drama fra den brutale virkeligheten, som skildrer mannen bak sabotørmasken. Vi ser gjerne denne om igjen, med jevne mellomrom. Og med den norske Hollywood-duoen “Roenberg” i regissørstolen og en sober Aksel Hennie i hovedrollen, blir dette av internasjonal klasse. Vi følger den kanskje aller beste og, i hvert fall her til lands, mest kjente sabotørgruppa under andre verdenskrig. Her er alle heltene: Gregers Gram (Nicolai Cleve Broch), Gunnar “Kjakan” Sønsteby (Knut Joner) og den modigste/dristigste av dem alle, Max Manus. En fin historie om hvordan Manus og kona Tikken (Agnes Kittelsen) møttes får du også.

 

Den 12. mann

Hva: Historisk actiondrama fra 2017
Lengde: 131 min
IMDb: 7,4
Vises her: SVT1 mandag 23:00

Regissør Harald Zwart og skuespiller Thomas “Fingern” Gullestad tar oss med på en vellykket Hollywood-versjon av historien om Jan Baalsrud. Motstandsmannen som ble portrettert i Norges Oscar-nominerte film Ni liv fra 1957. Kanskje den mest “mainstream” norske krigsfilmen, men dette funker veldig godt. Sterke skuespillerprestasjoner både i hoved- og biroller, samt gode filmatiske valg av regissør Zwart og hans lyd- og kamerastab, gjør dette til en både superspennende og rørende flukt fra nazistene.

God filmhelg fra oss i RiksTV!

Vil du ha flere film- og serietips?
Utforsk våre beste anbefalinger her.