Meny

Ja, vi elsker hyttelivet

– og vi elsker å ha det komfortabelt

Nordmenn elsker hyttene sine, og hytta er gjerne et selvsagt feriemål hele året gjennom. Hva skal du i ferien? blir besvart med alt fra flere uker på hytta, til den selvsagte «også skal vi en tur på hytta» som en naturlig avslutning på en lengre oppramsing. Noen ganger slenger man kanskje på en «for å beise», «for å stable ved» eller «for å bruke det som utgangspunkt for den årlige jotunturen til familien» – for å påpeke at det ikke nødvendigvis er for å leve slaraffenlivet at feriedagene tilbringes på hytta. Det er nemlig dét som ofte er assosiasjonen når man tenker på hyttelivet.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå finnes det 416 000 hytter her i landet. Og enten de er på sjøen, på fjellet, i skogen eller på landet, elsker de aller fleste nordmenn hyttene sine. Uttrykket «å dra på hytta» er gjerne synonymt med frisk luft, hengekøye, litt halvhjerta vedkløyving, matlaging, peiskos, bading, skigåing, rødvin – ja, det er flust av positive gloser tilknyttet hyttelivet.  

Disse 416 000 hyttene eies eller disponeres av 1,7 millioner nordmenn, ifølge en undersøkelse gjort av Ipsos MMI på oppdrag for RiksTV.

Undersøkelsen har vi gjort for å forsøke å få litt mer oversikt over nordmenns forhold til hytta, drivere for å dra dit – og rett og slett om hytta er det vi liker å tro det er: Et sted for avslapping, rekreasjon, frisk luft og ettertanke.

Men er hytta et sted for nettsurfing, TV-titting og strømming?

Hytta: Avslappende og befriende

Det at hytta er avslappende, er noe samtlige hyttebrukere er enige om. 87 prosent av hyttebrukerne velger ordet avslappende for å beskrive hva de forbinder med ferieformen «Hytteferie». 54 prosent velger også ordet befriende.

At såpass mange trekker frem ordet avslappende når de tenker på hytta, får kanskje mange til å lure på definisjonen av ordet. Er det muligheten til å sette seg ned for å høre på fuglesangen? Er det muligheten for å gjøre ingenting? Kan man virkelig slappe av når man vet at man må vaske opp, ikke har tilgang til mailen sin, ikke har 4G eller ikke får med seg lørdagens tippeligarunde?

Vi leser stadig at nyere hytter får bedre og bedre komfort, og hyttemagasinene er proppfulle av tips og triks for hvordan livet kan bli enklere for deg med hytte. Godt over 90 prosent av hyttene som bygges i dag har innlagt vann og strøm, ifølge Prognosesenterets hytteundersøkelse (magasinet Hytteliv, april 2015), noe som igjen fører til at flere tilbringer mer tid på hytta.

Dette ser vi også i vår undersøkelse. De som bruker hytta mest legger ikke fra seg teknologien hjemme for å kunne slappe av på hytta, tvert imot; de som svarte at de hadde bredbånd og TV på hytta tilbringer i gjennomsnitt 59 døgn i året på hytta – det er omtrent to måneder i året! På andre siden av skalaen finner du de som har svart at de verken har TV, bredbånd eller vann på hytta – de bruker kun hytta i gjennomsnitt i 18 døgn i løpet av året.

Avslapning og frihet trenger dermed ikke være ensbetydende med å legge fra seg mobil, iPad og underholdning hjemme. Avslapning på hytta kan handle mer om det å komme seg vekk fra hverdagslivet. Dette ser vi også når vi går enda litt dypere i svarene vi har fått på reisevei til og fra, og komfortbehovet på, hytta. 

Tre av fire hytter har TV – og oslofolket vil ha mest komfort

Her svarer nemlig flest oslofolk, som kanskje har den mest stressende hverdagen, med bilkø, kollektivtrafikk, asfalt og støy, at de har 2-3 timers reisevei til hytta. Disse tilbringer også i gjennomsnitt 41,7 døgn på hytta i året – og kan kalles storforbrukere av hytta. Av oslofolket svarer også 87, 84, 19 og 77 prosent at de har henholdsvis strøm, innlagt vann, bredbånd og TV på hytta – noe som gjør oslofolket til de mest komforthungrige av Norges hyttefolk.

Her kan det altså virke som det er primært distansen som gir frihets- og avslapningsfølelsen, mer enn det å legge fra seg teknologien – at feriefrasen «det blir godt å komme seg bort» faktisk har noe for seg, og at komfort er en viktig faktor for å kunne slappe av – der TV er en vel så viktig del av bildet som vann og strøm.

Distanse til tross, behovet for å ha strøm, TV og innlagt vann gjelder ikke bare for hovedstadens beboere. Snarere tvert imot – landet for øvrig følger hakk i hel, der blant annet 74 prosent av hyttebefolkningen oppgir at de har TV på hytta – hvilket betyr at tre av fire hytter faktisk har TV. 

Har du TV på hytta? Ikke ha dårlig samvittighet

Er du en av dem som har litt dårlig samvittighet for å ha TV på hytta, er det derfor ingen grunn til det – i hvert fall dersom man følger «alle andre har det»-prinsippet, en regel som de fleste av oss bevisst eller ubevisst har fulgt siden vi var små. Og ifølge hva folk svarer, kan det ikke virke som om det å ha TV er noe hinder for å slappe av for de aller fleste – og da er det kanskje like greit å ikke stresse med tanken på dét heller.

Tenk heller på dette, du: finnes det egentlig noe bedre enn å ha mulighet til å gjøre alt – uten å være nødt til å gjøre alt? Å kunne våkne opp med skogen eller sjøen utenfor soveromsvinduet, og velge helt selv om du vil bruke dagen til friluft, vedsjau, bading, soling, topptur, mailboks eller se en god film? Er det ikke akkurat dét som er selve definisjonen på frihet og avslapping?

God hyttesommer!