• GOT_9

Glad i Westeros? Hit reiser Game of Thrones-fansen på ferie

Planlegg årets ferietur i ekte Westeros-ånd!

I 2019 er Game of Thrones hetere enn noen sinne. Får du ikke nok av fantasyserien, kan du legge sommerens ferietur til noen av seriens mest populære innspillingssteder. 

I disse tider er det mange ting som påvirker reiselysten vår. Enten du blar deg gjennom Instagram eller skumleser gjennom en reiseartikkel på en nettavis. Men aldri før har TV-seriene påvirket oss så mye som de gjør nå. 

Er du også en Game of Thrones-fanatiker? Med HBO Nordic inkludert i RiksPakken kan du fråtse i alle sesongene akkurat slik du vil. Les mer om RiksPakken her. 

I fjor sommer skrev vi om mulighetene for å legge ferieturen til flere av innspillingsstedene til HBOs gigantserie Westworld. I år er fantasyserien Game of Thrones mer aktuell enn noen sinne.

Alle snakker om serieavslutningen og ord som "winter is here" ruller av alles tunger. Når premieren på den siste og avgjørende sesongen endelig kommer, vil norske serieavhengige sitte klistret foran skjermene sine. 

Men hva gjør vi når den siste episoden er ferdig og serien er over? Jo, vi legger sommerens ferie til flere av innspillinsstedene, selvfølgelig. 

Dorne, Game of Thrones

1. Alcázar de Sevilla, Seville (Watergardens of Dorne) 

Dorne er et av mange kontinenter i The Seven Kingdoms. Langt vekk fra King's Landing og enda lenger vekk fra det kjølige nord ligger landet med det frodige landskapet. Her finner vi blant annet det sterke huset Martell. 

Det varme klimaet og det grønne omrisset av planteliv i Alcázar de Sevilla passer perfekt til å skildre Dorne og er verdt et besøk. 

Cercei i King's Landing

2. Dubrovnik og Split, Kroatia (King's Landing) 

King's Landing er Westeros' hovedstad, lokalisert øst i Westeros. Her har hovedsaklig Lanninster-familien base etter at Robert Baratheon døde i den første sesongen. Cercei (og det som er igjen av hennes familie) holder tronen varm, i god tro om at hun skal forbli sittende der - selv også når White Walkers kommer tuslende. I King's Landing finner vi landemerker som The Red Keep, Great Sept of Balor og Flea Bottom (shame, shame...). 

Dubrovnik og Split i Kroatia har blitt valgt ut som location for King's Landing. Produsentene startet innspillingen av serien med Malta som utgangspunkt, men etter den andre sesongen forflyttet de seg til Kroatia. Dubrovnik brukes i mange av settingene hvor byens landemerker skal visualiseres.

I tillegg står nabobyen Fort Lovrijenac for mange av scenene som The Red Keep. Her ble blant annet også scenene i Battle of Blackwater spilt inn. 

Beyond the Wall i Game of Thrones

3. Island (Beyond the Wall) 

Mance Rayder sier det selv: "We don't kneel for anyone beyond the Wall". 

Forbi forbi den beryktede veggen som voktes av The Night Watch vet ingen riktig hva som befinner seg. Wildlings, White Walkers, kjemper og flere skapninger oppholder seg i det som er Westeros' største, men minst utforskede område.

For å klare å skape en essens av urørt natur hvor få mennesker har satt sine bein, reiste skaperne av Game of Thrones til mektige Island. 

Scener fra foregående sesonger har blitt filmet på isbreer som Myrdalsjokull og Vatnajökull, ved lavaområdet Dimmuborgir og Lake Myvatn. Hvis du kan din dose GoT-kunnskap, vil du kanskje også kjenne igjen nasjonalparken Thingvellir som skal forestille stien som leder opp til The Bloody Gate. Det var nemlig her The Hound endelig får tak i Arya Stark etter endeløs leting. 

En annen, svært populær destinasjon på Island er kanskje seriens mest kjente fjell. Husker du fjellet The Hound så i flammene i den syvende sesongen? Fjellet formet som en spydspiss er faktisk et ekte fjell. Scenene hvor Jon Snow, The Hound og flere vandrer ut i det ville nord for å finne en White Walker er spilt inn ved Kirkjufell på Island. 

Game of Thrones i Marokko

4. Marokko 

Dragedronningen Daenerys har vært på en ferd lenger enn lang for å komme frem til sine fiender i Westeros. For å komme dit har hun lagt bak seg mange enorme omgivelser.

Blant annet husker nok mange den dramatiske seieren hennes i Slaver's Bay, som er filmet i den historiske byen Aït Benhaddou og som skal forestille Yunkai. Også kystbyen Essaouira, som representerer Astapor (Home of the Unsullied) er en marokkansk by. Begge disse byene er på UNESCOs verdensarvliste. Utvilsomt verdt et besøk. 

Dersom du er glad i Daenerys, drager og ørkenlandskap er altså Marokko stedet du må legge ferien din til. 

Arya Stark og Ed Sheeran i GoT

5. Belfast, Irland 

Produksjonen av Game of Thrones har hatt base i Belfast lenge. Det er blant annet hit blodfansen kommer for å prøve å få en sniktitt på sin favoritt skuespiller. 

Selv om mange av interiørscenene skytes på innendørsscener (forståelig nok), har produksjonen historisk gjort mange scener utendørs i Belfast. Blant annet vil mange kjenne igjen Dark Hedges, som pleide å bli brukt til å skildre The King's Road som til slutt leder til King's Landing.

I tillegg skal Castle Ward lokalisert i County Down forestille deler av Winterfell i det kjølige nord. Magheramorne Quarry er også innspillingsstedet for det velkjente Castle Black.  

GOT

6. San Juan de Gaztelugatxe, Spania

Dersom du har fråtset deg gjennom alle sesongene av Game of Thrones, vet du at Daenerys endelig kom hjem til Dragonstone i den syvende sesongen. Etter å ha ankommet Westeros for første gang, inntar hun sitt opprinnelige familiehjem. Etter hvert blir også Jon Snow en av hennes gjester her. 

Kanskje det mest imponerende med Dragonstone, er den ville stranda som hører til slottet. Her ankommer Khaleesi etter mange, mange år borte fra sitt hjemsted. Scenene her er spilt inn på Itzurun Beach i Zumaia og på Muriola Beach i nærheten av Barrika. Begge disse strendene er lokalisert langs den nordlige kysten av Spania. 

Det er ikke bare strendene som er imponerende i settet rundt Dragonstone. Også den kurvformede broen som tar deg fra stranda og opp til selve slottet er faktisk helt ekte. Scenene hvor blant annet Jon Snow og reisefølget hans får se dragene for første gang, er spilt inn på broen i San Juan de Gaztelugatxe i Spania.

Selv om du går opp hele den fantastiske turen, er det ikke et gigantisk slott som venter på deg som gevinst, men heller et lite kapell.  

Så da er det vel bare å booke flybilletter og komme seg på en Game of Thrones-inspirert ferietur, eller hva?